Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2023/24: Försvarare
Hela mittförsvaret havererade den här säsongen

För 15:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och i den här andra delen är det förstås våra försvarare som ska granskas.

Säsongen 2023/24 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för att få betyg sattes mellan Mason Mount (757 minuter) och Sergio Reguilón (655 minuter).

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Diogo Dalot: 8

Jag betygsatte våran portugis till höger (vänster?) även förra säsongen. Då berömde jag Dalot till viss del, men lyfte hans låga lägstanivå och avsaknad av jämnhet i prestationerna som hans största problem.

Kanske läser Diogo våra spelarbetyg? Antingen det eller så tycker han också att det var ett problem som behövde slipas bort, för det är precis det han har gjort den här säsongen. Dalot har gått från att vara en spelare som man inte visste om han skulle ha en bra eller dålig dag, nu har han mer eller mindre bara bra dagar. Det han redan var bra på har han blivit bättre på, och det han varit sämre på har han förbättrat. Wan-Bissaka ligger pyrt till när vi får friska vänsterbackar. [David]

Redaktionen: 7,5 Matchbetyg: 5,9

Aaron Wan-Bissaka: 5

En av dem i laget som har haft de högsta topparna, stundtals ruggigt stark men han hade samtidigt (likt den absoluta merparten av laget) väldigt bleka perioder. Missade 19 matcher denna säsongen på grund av en skada, det är möjligt att en rad av hans blekare insatser även var under påverkan av detta. AWB kan relativt väl klä skott för hela laget, ett lag som har stundtals visat på väldigt höga toppar, men samtidigt haft en total avsaknad av kontinuitet som lett till väldigt låga dalar. Det är denna pendling mellan varmt och kallt som gör att AWB landar mitt på betygsskalan. [Carl]

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,6

Harry Maguire: 7 & 5

Peter: Min gamle favorit måste få med beröm godkänt tycker jag, det vill säga betyget “bra”. Efter en total utskåpning av allt och alla reste sig Harry på ett, i mitt tycke, oerhört imponerande sätt. Den mentala styrkan att komma tillbaka och faktiskt spela så stabilt under senare delen av säsongen är väldigt starkt. Måhända ser han fortsatt stabbig ut från och till men vem gör inte det i dagens United.

Elias: Vill hävda att egentligen hela mittförsvaret havererade den här säsongen och helheten blir därför större än delarna. Evans klarar sig visserligen i min bok, men mest för att han överträffade mina förväntningar. Jag anser inte Maguire ha motsvarat eller överträffat några förväntningar. Jag tycker även att det blev lite hattigt emellanåt med speltiden, till följd av skador. Jag håller dock med om att han kommit tillbaka på ett föredömligt sätt efter all kritik, men sammantaget har jag ändå svårt att vara generös mot i en lagdel där väldigt mycket fallerade.

Peter: Ditt resonemang med ett haveri av hela försvaret är absolut förståeligt. Men att komma tillbaka från att ha varit den mest utskällda spelaren i England med burop från de egna fansen gång efter annan i minne, och därefter göra många riktigt fina insatser och förbli förstavalet i United (tillika ordinarie i det engelska landslaget) kan inte likställas med dåligt. I princip tycker jag att han efterhand gör en av sina bästa säsonger i den röda tröjan vilket åtminstone måste generera ett klart godkänt betyg i min bok. Jag tänker särskilt på vissa insatser under våren som drar upp betyget, inte minst i vinster mot Coventry och Liverpool i FA-cupen.

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,1

Raphaël Varane: 6

När Raphael Varane spelar så är han oftast väldigt bra, det såg vi i förra helgen. Hans lugnt och starka positioneringsspel gör alla runt honom bättre. Tillgängligheten har dock alltid varit lite av ett problem hos fransmannen och så var även läget i år då han endast startade 16 matcher i Premier League, det räcker liksom inte för att befoga ett ännu högre betyg. Det är ändå synd att han lämnar i sommar då han är vår skickligaste mittback rent försvarsmässigt. Det blir spännande att se vars hans nästa destination ligger. [Axel]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,4

Victor Lindelöf: 5

Det känns nästan smått häpnadsväckande att Lindelöf har varit i United i sju år, sett till hans kvaliteter. Periodvis gör han det bra, men en handfull matcher per säsong räcker liksom inte för att motivera hans plats. Sitter givetvis på ett för bra kontrakt för att överge och lämnar sannolikt gratis nästa sommar. Speltiden den här säsongen var hans minsta som noterats i United med knappt 2 000 minuter, och en stor förklaring till det har varit genomgående skadebekymmer. [Elias]

Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 5,7

Jonny Evans: 6

När jag såg Evans mot Wrexham i somras fick jag ont i magen. Han hängde inte med i tempot i en träningsmatch mot en nykomling i League Two. Detta när han spelade för ett kontrakt. Men när Evans blev Unitedspelare igen på riktigt kunde han mestadels dölja temposvagheten. I match efter match stod han på rätt plats. Uppgiften underlättades av att United ställde upp med backlinjen lågt. När Evans tvingades försvara på större ytor tydliggjordes att han inte längre hänger med mot de bästa. Sammantaget överträffade han förväntningarna med råge, men mer än ett fjärdeval ska han givetvis inte vara. [Micke]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6

Luke Shaw: 7 & 5

Peter: Jag inser att mitt betyg här är förhållandevis högt. Ändå menar jag att Luke Shaw visat att han är betydligt bättre än samtliga alternativ på vänsterbacksposiionen. Den fart, kontroll och offensiva kvalitet som finns hos Shaw sticker ut allra mest och ska inte underskattas för Uniteds framgångar. Nu har han nästan bara varit skadad under året så det blir svårt att bedöma en säsong som denna fullt rättvist.

Axel: Jag håller absolut med om att Luke Shaw är det bästa alternativet till vinster i försvarslinjen, det är något som 28 åringen har visat prov på under de senaste säsongerna. Trots detta så går det inte att sätta högre betyg när spelaren i fråga inte ens når upp till 1000 minuter i ligaspelet. Hade vi haft Luke Shaw tillgänglig under hela säsongen så tror jag absolut att ligapositionen hade sett väldigt annorlunda ut. Så viktig är han i Ten Hags lag.

Peter: Jo, vi utgår nog från lite olika perspektiv här. Jag har inte direkt vägt in frånvaron i betyget och självklart har inte heller dominerat på samma sätt som tidigare år när han väl spelat. Men ett godkänt måste Shaw ha i denna backlinje i mitt huvud. Att vara ohotad i startelvan och till och med som skadad vara med i Englands landslagstrupp säger något om den grundkapacitet som finns där, men den förhållandevis hög lägstanivå och än bättre högstanivå. Vi säger G då?!

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6

Lisandro Martínez: 8 & 5

Peter: Här menar jag att redaktionen är väl försiktig. Att Martínez är helt avgörande för en stabil defensiv har visat sig upprepade gånger. Att han drabbats av många skador och gjort några mediokra insatser på grund av det, kan inte användas som utgångspunkt i min värld. Med argentinaren på planen finns inte bara en mycket bättre försvarslinje utan också en mer tydlig glöd som smittar av sig på övriga spelare och människor runt omkring. En åtta är möjligen väl högt men bra är ett adjektiv som knappast är för mycket i samband med Lisandro Martínez.

Lisandro Martínez: en vinnare.

Micke: Tillgänglighet är definitivt en faktor att beakta, tycker jag. Men även om vi bara tittar på de matcher han faktiskt spelade så tycker jag att Martínez mestadels var en besvikelse den här säsongen. Det är lätt att drabbas av recency bias med hans fantastiska FA-cupfinal färsk i minnet. Den insatsen var emellertid ett stort undantag den här säsongen. Han startade säsongens sex första matcher. Jag vill påstå att han genomgående var dålig då och den glöd han visade under förra säsongen lös med sin frånvaro. Så till den grad att vårt försvarsspel faktiskt blev bättre när han försvann från startelvan. De matcherna utgör majoriteten av hans säsong. Det han visade förra säsongen och det han visade i FA-cupfinalen ger mig tro på att han nästa säsong kommer att göra sig själv rättvisa igen. Men vi ska inte bedöma vad han kan göra utan vad han faktiskt gjorde den här säsongen och för mittbackar värderar jag lägstanivå och medelnivå högre än högstanivå.

Peter: Jo, vi ska absolut bedöma vad han gjort snarare än vad han kan göra. Trots att han började säsongen något svajigt så menar jag att han var godkänd i de insatser han gjorde med något undantag. Jag har lite svårt att hålla med om att hans närvaro någonsin gjort vårt försvar sämre. Sedan ska erkännas att jag troligen har några riktigt fina insatser lite för långt fram i minnet. Det handlar nog främst om de starka insatserna mot Wolves och West Ham i februari innan ny skada och förstås återkomsten och insatsen i FA-cupfinalen. Med dessa matcher och Pep Guardiolas omdöme, en av världens fem bästa backar, långt fram i pannloben så har jag svårt att ge Lisandro Martínez ett underkänt betyg. Däremot kan jag med lite eftertanke av helheten under säsongen justera ned betyget ett snäpp.

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 6,3

Sergio Reguilón: n/a

Med facit i hand ser beslutet att skicka Reguilón till Brentford (via Tottenham) dumt ut. För större delen av våren hade vi ju ingen renodlad vänsterback i truppen. Samtidigt visade spanjoren inte så mycket. Några fina inlägg bjöd han på men annars var han mestadels medioker. Och ärligt talat, under våren var det inte en enda Unitedsupporter som tänkte: “Idag skulle vi ha haft Reguilón.” Snarare hade nog de allra flesta glömt att han faktiskt spelade några matcher för oss. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,9

Willy Kambwala: n/a

Big Willy var kanske den som gynnades mest av säsongens många skador. Han fick chansen, stundtals tog han den, stundtals såg han mer skakig ut. Känslan är dock att Willy kan växa in i detta och är en mittback för framtiden, särskilt nu när Varane kommer att lämna klubben och Evans börjar närma sig tjänstepensionen. Självfallet är han inte en rak ersättare till Varane, men jag anser han ändock vara en av få spelare som vi absolut inte får göra oss av med, varken på lån eller en försäljning och efter denna säsongen är den gruppen spelare som tillhör den kategorin sällsynta. [Carl]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,8

Willy Kambwala: en försvarare för framtiden.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Diogo Dalot48 (2)35
Aaron Wan-Bissaka26 (4)03
Harry Maguire25 (6)42
Raphaël Varane25 (7)10
Victor Lindelöf20 (8)11
Jonny Evans17 (13)01
Luke Shaw1501
Lisandro Martínez11 (3)01
Sergio Reguilón7 (5)00
Willy Kambwala3 (7)00
Res med oss till Manchester!