Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt
Mary Earps lämnar Manchester United

Målvakten Mary Earps har gjort sitt som Manchester United-spelare. På lördagen bekräftar klubben att Earps lämnar på fri transfer.

Earps blev Unitedspelare sommaren 2019. Då var hon förvisso en del av den engelska landslagstruppen, men hon var ingen målvakt som nämndes när världens bästa målvakter diskuterades. Hon kom till United efter en säsong som reservmålvakt i Wolfsburg.

I United klev hon in som det självklara förstavalet i mål redan från den första dagen. Initialt blandade hon fantastiskt med mindre bra och hon försvann helt från landslaget. Under tiden som Unitedspelare skulle hon emellertid utvecklas på ett fantastiskt sätt. Efter att ha varit utanför den engelska landslagstruppen i nästan två år skulle hon bli landslagets givna  förstaval. Samtidigt blev hon ett av de allra största namnen inom damfotbollen. Både 2022 och 2023 prisades hon som världens bästa målvakt av Fifa.

På fem säsonger som Unitedspelare blev det 125 matcher för Earps. Under sin tid i klubben spelade hon samtliga ligamatcher, vilket innebär att hon är ensam om att ha vaktat Uniteds mål i Women’s Super League.

Hennes tid i United kröntes i våras, då hon hjälpte laget att vinna klubbens första stora titel, i form av FA-cupen. Earps var starkt bidragande till den titeln, framför allt i semifinalsegern mot Chelsea, då hon var fantastisk.

Tidigare i veckan har United bekräftat att lagkapten Katie Zelem och den ordinarie anfallaren Lucía García lämnar klubben. Nu tappar vi även målvakten Earps, två år i rad prisad som världens bästa. På ytan ser det inte alls bra ut, allra helst då mycket runt omkring ger ett dåligt sken av hur United hanterar damlaget. Mycket tyder emellertid på att bilden som målas upp ger ett onödigt mörkt intryck av det faktiska läget. Vi har starka indikationer på att laget i sommar kommer förstärkas av flera högklassiga spelare. Det går också att nyansera bilden av spelarna som lämnar. Zelem må ha varit lagkapten och hon spelade i stort sett varenda minut, men mycket tyder på att det var klubben snarare än spelaren som önskade skilsmässan. García var förvisso den anfallare som fick mest speltid i laget den gångna säsongen men hon bidrog bara med 8 mål på 32 matcher och bara 3 mål på 22 ligamatcher.

Earps må ha prisats som världens bästa målvakt två år i rad men den utmärkelsen grundar sig primärt på hennes insatser i landslaget. Den gångna säsongen fick vi bara stundtals se Earps prestera på den allra högsta nivån, med hennes insats mot Chelsea i FA-cupsemifinalen som det bästa exemplet på det. Annars var det verkligen en säsong där hon blandade och gav, med ett stort antal tveksamma ingripanden.

Av allt att döma kommer Earps fortsätta karriären i Frankrike. Hon förväntas inom kort skriva på för Paris Saint-Germain.

Vi tackar Mary Earps för hennes insatser som Unitedspelare och önskar henne all lycka i framtiden!

Res med oss till Manchester!