Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minnesruna
Jeff Whitefoot är död

Under tisdagen nåddes vi av det tragiska beskedet att Jeff Whitefoot, Unitedspelare mellan 1950-1957 och ligavinnare, avlidit. Whitefoot blev 90 år gammal.

På nyårsafton 1933 i Cheadle utanför Manchester föddes Jeffrey Whitefoot. Hela livet var det Manchester United som gällde, han kom upp från akademin som 16-åring och gjorde sin debut även då. 16 år och 105 dagar gammal. Än idag har ingen yngre spelare spelat en ligamatch för Manchester United.

Whitefoots tydliga talang som ytter infriades aldrig fullt ut, dock. Whitefoot var en trovärdig inhoppare för Matt Busbys unga lag som tog England med storm, men Eddie Colman var allt jämt favoriten på kanten hos Sir Matt.

Whitefoot var med och vann ligan 1956 (Whitefoot fanns i truppen 1951-52 när United vann ligan för första gången på 40 år, men spelade inte tillräckligt många matcher för en medalj) men lämnade året därpå och spelade i Grimsby Town när tragedin i Munchen ägde rum och berövade livet av många av hans tidigare lagkamrater, tillika vänner.

Jeff Whitefoot

Whitefoot avslutade karriären i Nottingham Forest. Där gjorde han störst avtryck, och visade vad tidigare klubbar kanske hade gått miste om. I Nottingham spenderade Whitefoot åtta år och vann FA-cupen 1959. I sin sista säsong slutade han tvåa i ligan med Nottingham, tätt efter just Manchester United. Efter karriären avslutades 1967 har Whitefoot drivit pub i den lilla staden Oakham.

Med sina 90 år var Whitefoot en av de sista överlevarna från Sir Matt Busbys lag på 1950-talet.

För att läsa mer om Jeff Whitefoot rekommenderar vi våran grattis-artikel, skriven förra året när han fyllde 90 år.

Vi rekommenderar även Uniteds egna minnesruna.

Manchester Uniteds yngsta spelare någonsin

 

Jeff Whitefoot

Född: 31 december 1933, i Cheadle, Cheshire
Död: 2 juli 2024
Till United: 1950
Lämnade United: hösten 1957, för Grimsby Town (8.000 pund)
Matcher/mål: 95/0
Andra klubbar: Grimsby Town (1957-1958), Nottingham Forest (1958-1967)

Vila i frid, Jeff Whitefoot.

Res med oss till Manchester!