Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Rosenborg - Manchester United
Mot Trondheim för att sparka igång försäsongen!

Manchester United drar till Trondheim för att sparka igång försäsongen 2024/25. Norska Rosenborg står för motståndet på Lerkendal Stadion, och som vanligt är det ganska ovisst vad vi har att förvänta oss gällande startelva och spelarnas form. Kul ska det oavsett bli!

Igår publicerade vi en införartikel för hela försäsongen med information om matcherna samt en titt på truppen. Vi hänvisar till den för en bra överblick.

Manchester United

Precis som förra året inleder United försäsongen på norsk mark. Därefter gör man en mellanlandning i Skottland för att sedan dra vidare på turné i USA. Det som skiljer från förra året är namnet på motståndarna, och givetvis en annan truppsammansättning.

Inför mötet med Rosenborg imorgon är status på många spelare oklar och många är bekräftat otillgängliga. En majoritet av dessa har varit, eller är, iväg på EM respektive Copa América

De som inte finns med i Norge imorgon är följande: Sancho, Bayındır, Dalot, Fernandes, Shaw, Heaton, Garnacho, Martínez, Pellistri, Mainoo, Eriksen, Højlund, McTominay, Amrabat, Shoretire, Van de Beek, Greenwood

Detta innebär att ett gäng spelare från ungdomslagen kommer åka med. Sannolikt kommer omkring halva truppen bestå av ungdomsspelare. Några spännande namn att hålla koll på, och som lär få speltid både mot Rosenborg och Rangers är den 18-årige forwarden Ethan Wheatley, som dessutom gjorde några a-lagsframträdanden förra säsongen. Sam Mather, Harry Amass, och Toby Collyer är tre andra spännande namn som Erik ten Hag kan tänkas ge speltid åt.

En handfull spelare har också återvänt från lånesejourer, däribland mittfältarna Hannibal och Dan Gore. Speltid för åtminstone Hannibal kan vi räkna med. Gore är i skrivande stund tveksam. Ett mer högprofilerat namn som återvänt är Jadon Sancho, som varit på lån i Borussia Dortmund. Engelsmannen reser emellertid inte med till Norge.

Vi kommer däremot inte få se några nyförvärv imorgon. Det av den enkla anledningen att United inte har värvat någon ännu. Den nederländske forwarden Joshua Zirkzee verkar dock av allt att döma bli klar inom en snar framtid. Förmodligen redo att resa med till USA.

Att gissa en hel startelva känns ganska lönlöst, men om vi ska nämna några mer etablerade namn som kan tänkas starta så finns André Onana i målet och Victor Lindelöf och Aaron Wan-Bissaka i backlinjen. På mittfältet lär Casmiro och Mason Mount ta plats. På flankerna är Marcus Rashford och Amad rimliga gissningar.

Mason Mount i samtal med Erik ten Hag. Dags för engelsmannen att steppa upp nu!

Rosenborg

Trots att Rosenborg inte skördat några framgångar på ganska många år är klubben fortsatt den tveklöst största i Norge. Med sina 26 ligatitlar har man 17 fler är tvåan Fredrikstad. Rosenborg har dessutom tillsammans med Odd flest cuptitlar med tolv stycken.

Senaste gången man vann ligan var 2018.

I europasammanhang har man deltagit i Champions League elva gånger. Det är med andra ord en klubb med en framgångsrik historia som ska ta sig an United imorgon.

Eftersom Norge spelar vår/höst-säsong pågår Tippeligan just nu. 15 omgångar in placerar sig Rosenborg på elfte plats. I den senaste matchen mot Sarpsborg förlorade Rosenborg med 4-1. I den matchen rapporterades det att Rosenborg skapade en hel del chanser men var inte effektiva nog. Istället blev man hårt straffade när Sarpsborg gjorde tre mål på tre chanser.

Kanske är man ett bättre lag än vad statistiken indikerar? Det är oavsett svårt att veta, och när United gästar imorgon är det inte heller otänkbart att det blir en del rotation från lagets svenske huvudtränare, Alfred Johansson.

Utöver svenskt på tränarbänken finns även blågult representerat på ytterbacksplatserna i laget med Adam Andersson och Jonathan Augustinsson.

Historik

Vi får backa bandet hela 32 år för att hitta den senaste gången lagen möttes. Även det var i en träningsmatch på Lerkendal Stadion i Trondheim. Matchen slutade 3-2 till United efter mål av Paul Ince, Brian McClair och Denis Irwin. United ställde ut en stark elva med bland annat Peter Schmeichel i mål, Steve Bruce i backlinjen, Ryan Giggs på kanten och Mark Hughes längst fram.

Visste ni att…

  • Fem norska spelare har gjort a-lagsmatcher för United? Ronny Johnsen, Ole Gunnar Solskjaer, Henning Berg, Erik Nevland, och Joshua King.

Matchinformation

Turnering: Träningsmatch
Tid: MÃ¥ndagen den 15 juli 2024, 18.00
Plats: Lerkendal Stadion, Trondheim
Teve: MUTV, Sportbladet Play
Res med oss till Manchester!