Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United bekräftar
Låga tröjnummer för nyförvärven

Igår kväll bekräftade Manchester United värvningarna av Matthijs de Ligt och Noussair Mazraoui. Klubben har också bekräftat nyförvärvens tröjnummer. De Ligt kommer för United att spela i nummer 4 medan Mazraoui tar nummer 3.

Givet skadeläget i Uniteds defensiv ligger de båda försvararna bra till för att få debutera mot Fulham på fredag kväll. Framför allt Mazraoui torde ha en stor chans till spel, då Diogo Dalot är vår enda tillgängliga etablerade ytterback, medan De Ligt rimligen tampas med Harry Maguire och Jonny Evans om platsen bredvid, förmodat givne, Lisandro Martínez.

3. Noussair Mazraoui

I klubblagssammanhang är nummer 3 att betrakta som ett nytt nummer för Mazraoui. Det hände förvisso att han spelade i nummer 3 för Ajax ungdomslag men i Ajax a-lag hade han först nummer 40 och sedan nummer 12. Han bar nummer 40 i Bayern München. I det marockanska landslaget har han emellertid oftast spelat i nummer 3.

När fasta tröjnummer introducerades i Premier League säsongen 1993/94 var det Denis Irwin som fick nummer 3. Irwin bar nummer 3 i nio säsonger.

Denis Irwin är Manchester Uniteds bästa ytterback någonsin. Han hade nummer 3 som fast tröjnummer säsongerna 1993/94 till 2001/02.

Därefter hade Phil Neville nummer 3 i tre säsonger. Efter ett halvårs vakans var det dags för Patrice Evra i 8,5 säsonger. Luke Shaw spelade därefter i nummer 3 under sin första säsong i United, innan han bytte till nummer 23. Trean var sedan vakant i en säsong innan den gick till Eric Bailly. Sedan Bailly bar trean mot Burnley i december 2021 är det ingen som har spelat en officiell match i United med nummer 3 på ryggen.

4. Matthijs de Ligt

Nummer 4 är ett bekant nummer för De Ligt. När han säsongen 2016/17 etablerade sig i Ajax bar han nummer 36 men inför säsongen 2017/18 bytte han till nummer 4. Han har sedan spelat i nummer 4 både i Juventus och i Bayern München. I landslaget har han emellertid som regel spelat i nummer 3.

I United kan inte nummer 4 riktigt mäta sig med nummer 3, där framför allt Irwin och Evra står ut. När fasta tröjnummer introducerades 1993/94 var det självklart att, då vicekapten senare lagkapten, Steve Bruce skulle ta fyran.

Steve Bruce var vår första fasta nummer 4.

Efter Bruce hade David May nummer 4 i fem säsonger och sedan bars den av Juan Sebastián Verón, Gabriel Heinze och Owen Hargreaves. Vi hade sedan stora förhoppningar på Phil Jones men även om han var Unitedspelare i tolv säsonger så lyckades han inte riktigt leva upp till förhoppningarna. Förra säsongen spelade Sofyan Amrabat i nummer 4.

Res med oss till Manchester!