Steve Bruce

Trippel engelsk mästare och lagkapten i några år är Steve Bruce den försvarare som har gjort flest mål för Manchester United. Under nio säsonger 1987 till 1996 gjorde Bruce 414 matcher och 51 mål för klubben.

Född i Corbridge i nordöstra England på nyårsafton 1960 inledde Steve Bruce fotbollskarriären i Wallsend Boys Club. Han blev nobbad av åtskilliga proffsklubbar men kunde slutligen signera för Gillingham 1977.

Bruce kom till Gillingham som mittfältare men fick snart flytta ner som mittback. Trots att han spelade i försvaret vann han den interna skytteligan i reservlaget 1978/79. Det gav honom chansen i a-laget den efterföljande säsongen och han gjorde det så bra att han utsågs till årets spelare i klubben. Totalt skulle han göra fem a-lagssäsonger och fler än 200 ligamatcher för Gillingham. Det gav honom senare en plats i klubbens Hall of Fame.

Efter att två år i rad ha blivit uttagen till årets lag i tredjedivisionen flyttade Bruce 1984 till Norwich City. Debutsäsongen var fylld av både framgång och motgång. Han gjorde det matchvinnande målet i ligacupsemifinalen och utsågs till matchens lirare när Norwich vann finalen. Efter säsongen prisades han som årets spelare i klubben men han fick också se sitt lag bli nedflyttade.

Uppflyttning skulle följa direkt och Bruce gjorde det så bra att han fick en plats i årets lag i andradivisionen. Han blev sedan utnämnd till lagkapten och hjälpte Norwich till en femteplats i förstadivisionen, klubbens dittills bästa position någonsin. Senare skulle han bli invald i Norwichs Hall of Fame.

Rykten om en flytt till en större klubb följde och den 17 december 1987 signerade Steve Bruce för Manchester United, för en övergångssumma på 825.000 pund.

Bruce tog omedelbart en ordinarie plats i United. Han skulle senare bilda ett utmärkt mittbackspar med Gary Pallister och duon kom att kallas för Dolly and Daisy.

Framgångarna i United skulle börja 1990, då United vann FA-cupen. Detta följdes av en seger i cupvinnarcupen 1991, då Bruce gjorde fyra mål på vägen till finalen. Han blev sånär målskytt i finalen också, men Mark Hughes stötte till bollen innan den hann passera mållinjen. Efter säsongen delade mittback Bruce och Brian McClair förstaplatsen i den interna skytteligan i ligan med tretton fullträffar.

Den efterföljande säsongen var Bruce borta en tid på grund av skada men han spelade de flesta matcherna på vägen till segern i ligacupen. Då Bryan Robson var skadad fick Bruce ansvaret som lagkapten när United besegrade Nottingham i finalen.

När United så slutligen vann ligan 1993 var det som regel med Bruce som lagkapten på planen, även om Robson fortfarande var klubbkapten. I april 1993 gjorde Bruce två sena mål när United vände underläge till seger mot Sheffield Wednesday.

Ligatiteln 1993 följdes av dubbeln 1994 och när Robson tackade för sig efter säsongen utsågs Bruce till ny lagkapten. United skulle vinna dubbeln på nytt under Bruces sista säsong i klubben, men han missade FA-cupfinalen på grund av skada.

Sommaren 1996 valde Bruce att flytta till Birmingham på fri transfer. Han gjorde ett par säsonger där innan han sommaren 1998 flyttade till Sheffield United på ett kontrakt som spelande manager. Efter att ha spelat elva matcher la han i november samma år skorna på hyllan för att fullt ut fokusera på rollen som manager.

Trots den framgångsrika klubblagskarriären skulle Steve Bruce aldrig få representera Englands a-landslag. Som bäst blev det åtta ungdomslandskamper och en b-landskamp.

Efter spelarkarriären har Bruce jobbat som manager för en rad olika klubbar. Han fullföljde säsongen 1998/99 i Sheffield United men flyttade sedan till Huddersfield. Därefter följde korta sejourer i Wigan och Crystal Palace, innan han tog över Birmingham. Han ledde Birmingham till Premier League två gånger men blev också nedflyttad, en procedur som senare skulle upprepas i Hull. Efter Birmingham fortsatte karriären i Wigan och Sunderland innan han tog över Hull. Senare blev det Aston Villa, Sheffield Wednesday och sommaren 2019 tog han över Newcastle.

Spelarkaraktär

Steve Bruce var den klassiskt tuffa mittbacken, som hade stort hjärta och enorm vilja. Bruce var en ledare, han var modig och kompromisslös med en förmåga att spela även när han var skadad. Han var en god passningsspelare. För att vara en mittback gjorde han väldigt många mål, många på straff och många på nick efter hörna eller frispark. Bruces främsta svaghet var att han var långsam och han var inte särskilt graciös.

Rekommenderad läsning

 • Steve Bruce: A wonderful servant to Manchester United

  Steve Bruce: A wonderful servant to Manchester United

Senaste artiklarna om Steve Bruce

 • Steve Bruce: A wonderful servant to Manchester United

  Steve Bruce: A wonderful servant to Manchester United

 • Solskjaers presskonferens; Fernandes agent förväntar sig bud; Bruce till Newcastle

  Solskjaers presskonferens; Fernandes agent förväntar sig bud; Bruce till Newcastle
  mu_oldtrafford_ne

 • Mkhitaryan redo; Lingard varnas; gemensam sak med Liverpool

  Mkhitaryan redo; Lingard varnas; gemensam sak med Liverpool
  mu_oldtrafford_ne

 • Langley lämnar United; Moyes klar för Sunderland

  Langley lämnar United; Moyes klar för Sunderland
  mu_oldtrafford_ne

 • Moyes: Spelarna visade karaktär

  Moyes: Spelarna visade karaktär
  mu_oldtrafford_ne

 • Inför: Hull - United

  Inför: Hull - United
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i december 2020 (uppdateras vid behov).

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS