Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Nymodigheter säsongen 2024/25
Tidigare startelvor och nytt format i Europa

Premier League är tillbaka! På fredag kväll smäller det, då ligan i år har valt att lägga den mest intressanta matchen först. Manchester United möter Fulham på Old Trafford.

Som alltid kommer den nya säsongen med förändringar. Vare sig vi vill eller inte får vi varje år en del nytt att förhålla oss till. De viktigaste (och för all del även några mindre viktiga) förändringarna går vi igenom i den här artikeln.

(Som alltid reserverar vi oss för misstag och att vi missat något.)

Nytt format i Uefas turneringar

Säsongens största förändring är den som sker i Uefas turneringar på herrsidan. Uefa Champions League, Uefa Europa League och Uefa Conference League (som inte längre har Europa i namnet) har utökats, så 36 lag numer deltar i huvudturneringarna (tidigare 32). Detta medför att gruppspelet slopas och ersätts av en ligafas, där alla lag rankas i en enda stor tabell. Alla kommer emellertid inte möta alla utan ligafasen begränsas till åtta matcher mot åtta olika lag i Champions League och Europa League samt sex matcher i Conference League.

Lagen rankade 1-8 i ligafasen kvalificerar sig för åttondelsfinal medan lagen rankade 9-24 får spela playoff med en åttondelsfinalplats i potten. Övriga lag elimineras (den tidigare strukturen där grupptreorna i Champions League fortsatte i Europa League-slutspelet och grupptreorna i Europa League fortsatte i Conference League-slutspelet är alltså inte längre i bruk).

(Uefa)

Även Youth League förändras

Även Uefas ungdomsturnering Uefa Youth League spelas i nytt format den här säsongen. Precis som tidigare spelas turneringen i två vägar, en som speglar Champions League och en för nationella juniorlagsmästare. I Champions League-vägen gäller att lagen kommer att spela sex matcher i ligafasen (samma motståndare som i seniorlagens sex första matcher i Champions League). De 22 bästa lagen går vidare till slutspel.

I vägen för juniorlagsmästare är nu alla mästarlag inbjudna (tidigare begränsat till de 32 högst rankade förbunden), tillsammans med den regerande Uefa Youth League-mästaren. Här ska tre utslagsomgångar spelas för att ta fram tio lag som avancerar till slutspelet. Utslagsomgångarna avgörs i dubbelmöten. Mästarlagen från de högst rankade förbunden (exakt antal beror på hur många lag som ställer upp, men minst 24, så länge inte antalet Uefamedlemmar utökas) och den regerande mästaren står över omgång 1. Deltagande engelska lag – Manchester United säsongen 2024/25 – kommer under överskådlig framtid gå in i omgång 2.

Slutspelet avgörs sedan genom enkelmöten hela vägen. Topp 6 i Champions League-vägen seedas och lottas som hemmalag mot lag 17-22 i Champions League-vägen medan de som avancerar via mästarvägen seedas och lottas som hemmalag mot lag 7-16 i Champions League-vägen. I åttondelsfinal och kvartsfinal lottas hemmalag.

Precis som tidigare spelas semifinal och final på neutral plan.

(Uefa)

Tidigare startelvor

Premier League har tagit bort sitt embargo gällande publicering av startelvor tidigast en timme före match. Nu gäller istället att klubbarna får publicera sina startelvor 75 minuter före avspark.

(Manutd.com)

Huruvida vi konsekvent kommer få startelvorna 75 minuter före avspark återstår att se. Lagen behöver nämligen inte meddela sina startelvor till domaren och motståndaren tidigare än 75 minuter före avspark. Så om lagen väntar till sista sekund torde det vara omöjligt att de offentliggörs exakt 75 minuter före avspark.

I Uefas turneringar har inget embargo funnits och startelvorna har publicerats mellan 60-80 minuter före avspark.

I EFL Cup och I FA-cupen gäller fortsatt att startelvorna får publiceras först 60 minuter före avspark (med reservation för att det ändras).

Bara ett fritt byte vid misstänkt hjärnskakning

Sedan den 6 februari 2021 har det varit tillåtet med upp till två fria byten per lag vid förmodad hjärnskakning i engelsk fotboll. Den regeln ändras nu, så att bara ett fritt byte per lag tillåts. (Fortsatt gäller att motståndaren också får ett fritt byte när ett lag gör ett byte för misstänkt hjärnskakning.)

(Premier League, EFL, FA)

Nytt på Old Trafford

På Old Trafford har vi fått mer ståplats på Stretford End. De ersätter de tidigare executiveplatserna. I samband med detta skapas en dedikerad atmosphere section.

Old Traffords spelartunnel har fått ett nytt utseende.

Omgång 3 lottas inte fritt i Ligacupen

Fler matcher i Europa ger problem i England. Specifikt har de inblandade inte lyckats hitta något passande datum för omgång 3 i Ligacupen. Detta då det ska spelas Champions League eller Europa League (de båda turneringarna har varsin exklusiv vecka, det har även Conference League, men det påverkar inte) de veckor som Ligacupens tredje omgång lämpligen spelas.

Lösningen? Jo, lottningen för omgång 3 seedas, så att lag som spelar Champions League inte kan lottas mot lag som spelar Europa League. Därmed kan Champions League-lagen spela Ligacupen när Europa League spelas och Europa League-lagen kan spela Ligacupen när Champions League spelas.

Detta gäller den här säsongen och nästa säsong.

(EFL)

FA-cupen förändras

Även FA-cupen förändras till följd av att det blir fler matcher i Uefas turneringar:

  1. Omspel försvinner från huvudturneringen (omgång 1 till finalen, i kvalspelet går oavgjorda matcher fortsatt till omspel). Omspel har successivt tagits bort, först från finalen, sedan semifinalen, sedan kvartsfinalen, sedan åttondelsfinalen och nu försvinner omspelen alltså även från omgång 1-4 (United går in i cupen i omgång 3).
  2. Omgång 5 spelas återigen på en helg.
  3. Inga Premier League-matcher spelas den helg det är kvartsfinaler i FA-cupen. Precis som tidigare spelas inga Premier League-matcher  då omgång 4 och omgång 5 i cupen spelas (heller inte omgång 3, eftersom alla Premier League-lag spelar FA-cupen då). Matcherna i omgång 4 kommer att spridas ut från fredag till onsdag.
  4. Finalen däremot har inte längre någon exklusiv helg. Den kommer istället att spelas samma helg som den näst sista omgången i Premier League. Då gäller att FA-cupfinalen spelas på lördagen, med Premier League-matcher på söndagen och måndagen (ingen Premier League-match varken på fredagen eller lördagen).

(FA)

Större Europachans för damerna

Nästa säsong introduceras en andra europeisk turnering på damsidan (ännu inte namngiven), samtidigt som Women’s Champions League får ett nytt format. Det medför att Uniteds damlag har en något enklare väg till mer Europaspel. Fortfarande gäller förvisso att laget måste placera sig topp 3 i ligan för att kvalificera sig för Europaspel. Nytt är emellertid att den engelska mästaren nu är garanterad en plats i Champions Leagues ligafas. Tvåan och trean i engelska ligan går fortsatt in i omgång 2 respektive omgång 1 i Champions League. Men om det blir uttåg där (undantaget om ligatrean förlorar båda matcherna i omgång 1) så får laget fortsätta spela Europafotboll i den nya turneringen.

(Uefa)

Semiautomatisk offside (i höst)

Premier League inför semiautomatisk offside. Systemet kommer emellertid inte vara i bruk under säsongsinledningen. Istället är det förväntat att det ska introduceras efter något av landslagsuppehållen under höstsäsongen.

(Premier League)

Det sägs att semiautomatisk offside kan förkorta tiden det tar för VAR att kontrollera offside med ungefär en halvminut.

Sex fokusområden för VAR

På Premier Leagues årsmöte identifierades sex områden för att förbättra VAR:

  1. Tröskeln för att VAR ska kliva in och ändra domarens beslut ska förbli hög.
  2. Reducera dröjsmål i spelet, primärt genom att semiautomatisk offside introduceras och genom den höga tröskeln för VAR.
  3. Förbättra upplevelsen för fans, genom minskade dröjsmål, genom att domarna på arenorna kommer att meddela ändrade beslut via högtalarsystemet och där så är möjligt kommer repriser på VAR-ingripanden att visas på storbildsskärm. Uppdatering: Enligt Telegraph kommer domarna inte meddela VAR-beslut i högtalarsystemet. Detta efter protest från ligans managers.
  4. Arbete med domarföreningen för mer robust VAR-utbildning, med fokus på snabbhet med bibehållen noggrannhet.
  5. Förbättrad transparens och kommunikation runt VAR.
  6. En kampanj för kommunikation till fans och intressenter, för att förtydliga VAR:s roll. Via kontot Premier League Match Centre på Twitter kommer ligan att förklara VAR-beslut i nära realtid, med information direkt från VAR-rummet.

(Premier League)

Nytt i regelboken

Varje år får vi några förändringar i regelboken. I år är det egentligen inget anmärkningsvärt. Nytt är att det i regelboken betonas att straffbar men omedveten handboll i straffområdet ska straffas på samma sätt som fouls där spelaren försöker vinna bollen. Det betyder att du inte blir målchansutvisad om du straffas för en omedveten hands.

På straffar gäller att spelare som går in i straffområdet för tidigt enbart ska straffas om de påverkar spelet.

(Ifab)

Regelnytt

I Premier League är det nu tillåtet med fem avbytare från varje lag som värmer upp samtidigt.

Systemet som infördes i slutet av förra säsongen, där extrabollar placeras på koner runt planen kvarstår. Spelare måste använda sig av närmaste boll när spelet ska sättas igång. Bollkallar får inte ge bollar till spelare. Undantaget är att bollkallar bakom målet får ge bollar till målvakten när det är inspark.

Vidare gäller att tilläggstiden ska förkortas något. Detta då det bara ska läggas till tid efter mål om det tar längre tid än 30 sekunder innan spelet återupptas.

(Premier League)

Inget vinteruppehåll

Premier Leagues vinteruppehåll blev det inte så värst mycket med. Det var officiellt i bruk under fem säsonger men på grund av covid försvann vinteruppehållet under ett par säsonger. Nu är det borta en gång för alla. Detta till följd av att Uefas turneringar och FA-cupen har förändrats.

(Manutd.com)

Mer information

Vår sida med turneringsinformation och regler har allt du kan tänkas vilja veta om de turneringar som Uniteds olika lag deltar i.

Turneringsinformation och regler

Res med oss till Manchester!