Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Resultaten ser bra ut men vi svävar fortfarande i ovisshet

När säsongen är fem matcher gammal står Manchester Uniteds damlag fortsatt obesegrade, med fyra vinster och en oavgjord. Vi har dessutom bara släppt in ett enda mål och placerar oss högt i tabellen.

Ändå känns det svårt att dra några slutsatser om hur bra United faktiskt är. I oktober vann vi mot Liverpool och Tottenham medan det blev oavgjort borta mot Brighton. Det är på pappret acceptabla resultat, även om vi i någon mån alltid förväntar oss seger om inte Arsenal, Chelsea eller Manchester City står för motståndet.

Det var meningen att vi i oktober skulle få ett riktigt besked, då Chelsea borta fanns på spelschemat. Den matchen flyttades emellertid fram (vi väntar fortfarande på att nytt datum ska bekräftas) på grund av bristande kompetens bland de som bestämmer i den engelska damfotbollen (mer om detta i senaste damkollen).

Med resultaten som vi har gjort kan jag känna att vi borde vara positiva. Men för den som är skeptisk till vår huvudtränare Marc Skinner är det svårt att vara överdrivet positiv. Min bestående känsla är att vi borde kunna spela bättre fotboll med de spelare vi har. När vi gör bra saker är det individer som kliver fram, snarare en effekt av kollektivet.

Vi har den här säsongen spelat med antingen Ella Toone eller Grace Clinton som ytterforward. Båda trivs betydligt bättre i en central position. När vi dessutom envisas med att spela Dominique Janssen som mittfältare istället för som mittback blir laget obalanserat. Känslan är att Skinner gör det hela onödigt komplicerat.

Jag förbluffas också ständigt av Skinners byten. Mot Tottenham hade vi 3-0 efter en timme. För mig känns det som ett utmärkt läge att kasta in Emma Watson för hennes debut. Men Watson blev kvar på bänken. Det blev också talangerna Lucy Newell och Jess Simpson, vars närvaro på bänken mest känns som utfyllnad. Istället kastades Aoife Mannion in i den sista ordinarie minuten. Jag har svårt att se att Mannion ska få ut något av det medan det givetvis hade varit betydande för någon av ungdomarna att få spela. Vi gjorde dessutom bara fyra byten i matchen, så jag begriper inte varför vi inte kan ge de unga spelarna lite erfarenhet.

Månadens matcher

Andersons landslagssuccé

I kvalet till U17-EM slog Uniteds anfallare Jessica Anderson till med fem mål på tre matcher, då England enkelt avancerade till nästa kvalrunda. Hon sköt hattrick mot Färöarna och öppnade sedan målskyttet i matcherna mot Tjeckien (2-0) och Nederländerna (2-2).

Holly Minshull och Aaliyah Pearson var också med i den engelska truppen men de hade en mer anonym roll.

U21 dominerar

Uniteds U21 vann sex matcher och förlorade en i den inledande fasen av PGA Northern League. Med det tog United hand om förstaplatsen i tabellen, tre poäng och 19 mål bättre än tvåan Durham.

Uniteds enda förlust kom mot Birmingham, som slutade sexa av åtta lag.

United, Durham och Aston Villa får nu spela vidare mot Arsenal, Chelsea och Charlton, de tre topplagen i den södra gruppen.

Sandbergs märkliga skada

Inför premiären meddelades att vårt svenska nyförvärv Anna Sandberg var otillgänglig med en mindre skada. Sedan var hon fortsatt indisponibel. Så plötsligt den 11 oktober sades det att hon inte skulle vara tillbaka förrän runt jul medan hon en vecka senare var fem eller sex veckor från spel.

”Det är inget allvarligt,” sa Marc Skinner om en skada som ser Sandberg missa halva säsongen. Förklara det?!

Eidevall fick betala med jobbet

Antalet svenska huvudtränare i norra London har halverats. Detta sedan Jonas Eidevall lämnat Arsenal. Formellt heter det att han sa upp sig men det är väl tveksamt om han hade något val.

Arsenal har inlett säsongen dåligt och Eidevall var hårt kritiserad. Det är märkligt att media tycker att det var fullt rimligt att Eidevall kritiserades medan Marc Skinner ständigt har försvarats.

Det blev visst City för Davies

Inför säsongen noterades att Uniteds talang Mayzee Davies hade flyttat till Liverpool Feds, i vad vi trodde var en permanent övergång. Det visar sig emellertid att hon flyttade till Manchester City och sedan blev utlånad till Feds.

Till walesiska Y Clwb Pël-Droed säger Davies att hon inte såg någon väg till a-laget i United.

I Feds är den walesiska landslagsspelaren Davies klubbkamrat med landsmanninan Olivia Francis, som är i klubben på lån från United.

Månadens spelare: Celin Bizet

Celin Bizet har i de två senaste matcherna vikarierat som högerback. Det har hon gjort fantastiskt bra. Framför allt offensivt, där hon assisterade till tre av Uniteds fyra mål.

I grunden må Bizet vara en ytterforward men jag har gillat det jag har sett av henne på högerbacken.

Vi har inget givet alternativ till Jayde Riviere, som tyvärr ofta är skadad, på högerbacken. Vår lagkapten Maya Le Tissier kan spela högerback men det är uppenbart att Marc Skinner inte har någon tanke på att flytta henne från mittförsvaret. Aoife Mannion är också mittback i grunden men har spelat högerback ibland. Då är Bizet i mitt tycke ett mycket bättre alternativ.

Bizet får stora ytor offensivt när hon spelar högerback och hennes inläggsfot är högklassig.

Främsta utmanare

  • Jag framhöll Grace Clinton som månadens spelare i september och hon fortsätter att imponera.
  • Målvakt Phallon Tullis-Joyce framhölls också i september och hon fortsätter att spela målvaktsspel på hög nivå. När Mary Earps lämnade United nämndes målvaktsposten som en svaghet i laget av många förståsigpåare. Kan Tullis-Joyce fortsätta att spela på den här nivån är det snarare tal om att vi har fått en uppgradering.

Behöver höja sig

  • Ella Toone har mestadels fått spela på kanten den här säsongen. Där trivs hon inte alls lika bra som hon gör centralt.

De utlånade

Alyssa Aherne (Sheffield United)

Aherne har ännu inte varit involverad i någon match för Sheffield United. Det förklaras av en skada. Hon är för tillfället tillbaka hos United för rehabträning.

presskonferensen inför matchen mot Brighton sa Marc Skinner att Aherne blev skadad under sommaren. Att hon nu tränar med United var en del av avtalet med Sheffield United.

Kacey Bolton-Woollam (Huddersfield Town)

Huddersfield har bara spelat en match i oktober. Då blev det en 3-2-seger mot Durham Cestria. Bolton-Woollam vaktade målet.

Olivia Francis (Liverpool Feds)

Francis gjorde båda målen när Liverpool Feds besegrade Stourbridge med 2-0 i ligaspelet. Det var hennes två första mål för klubben och det första var verkligen notabelt.

Hon spelade sedan från start i två matcher mot Stoke. I ligan fick de storstryk (6-0). Märkligt, då tabellen indikerar att lagen ska vara jämnstarka. När lagen sedan möttes i cupen blev det en jämnare tillställning, men Stoke kunde vinna efter förlängning.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!