Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2024/25: Målvakt, försvarare och managers
Inte tillräckligt bra. Ingen att satsa på. En skugga av sig själv.

Sisådär halva säsongen är spelad och därmed har det blivit dags för våra halvtidsbetyg. I den första delen behandlar vi traditionsenligt målvakt, försvarare och managers.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner. Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

(Vi delar ut halvtidsbetyg till samtliga managers. Bland spelarna blir det däremot inga betyg till yngre förmågor som bara fått sporadisk speltid och även de som lämnade i början av säsongen blir utan betyg.)

Förra säsongen hade vi i fem upptummar och sex nedtummar i motsvarande artikel.

André Onana: 👍

Går emot den allmänna opinionen här. Jag tycker att Onana under stora delar av hösten visade upp en helt annan nivå än den vi såg förra säsongen, nu med en betydligt bättre stabilitet. Det har emellertid varit svajigt, ibland dåligt, under den avslutande delen av 2024 men förhoppningsvis bara en svacka som går att ta sig ur. Hjälps så klart inte heller av att backlinjen i stort är en hönsgård emellanåt.

Elias Hallström

Altay Bayındır: 👎

Det har som väntat inte blivit mycket speltid för andramålisen Altay Bayindir efter att han värvades från turkiska Fenerbahce inför förra säsongen. Den turkiska landslagsmannen fick chansen att visa upp sig i ligacupmatchen mot Spurs, där han tråkigt nog inte alls lyckades imponera och var rent ut sagt usel. I dagsläget så kan man argumentera för ifall han ens är bra nog för att vara andramålvakt i en klubb som United.

Axel Klöfwer

Diogo Dalot: 👎

Dalot är på något vis en märklig figur. Jag tycker att han blandar och ger mellan högt och lågt på ett ologiskt sätt. Det fanns ljusglimtar under hösten och matcher där vår portugisiske ytterback fick bäst betyg av samtliga spelare, inte minst för sin offensiva kvalitet, men sedan varvas det med direkt undermåliga insatser. Mitt stora problem med Dalot är att han inte klarar av att slå särskilt bra inlägg även om han lyckas ta sig till många fina lägen. Bollen hamnar liksom alltid på en motståndare i sista läget. Det hela har inte blivit bättre under Amorim utan snarare tvärtom. Och missen mot West Ham när Dalot hade öppet mål ska vi inte tala om. I det nya spelsystemet blir andra brister också allt mer synliga. Dalot är inte heller bäst en mot en när det går riktigt snabbt. Vi måste kräva en uppåtgående trend om Diogo Dalot ska ha en framtid i rött.

Peter A Lilja

Noussair Mazraoui: 👍

När Noussair Mazraoui värvades tillsammans med Matthijs de Ligt från Bayern München i somras sågs Mazraoui som en slags “cykel på köpet”-bonus. Det var ju De Ligt som var den stora värvningen. Istället visade det sig att Mazraoui var det sanna kapet och man kan argumentera för att han är värvningen som haft störst inverkan den här säsongen. Hans jämna prestationer har gett United en liten garant i tider när inget längre är helgat.

David Grgic Levin

United fick Noussair Mazraoui på köpet. Det var en strålande affär.

Lisandro Martínez: 👎

En skugga av spelaren som 2022 klev in på Old Trafford och blev en omedelbar publikfavorit. Då var han tuff och aggressiv, han stod på rätt plats, passningarna var av högsta klass och hans ringa längd påverkade honom inte i huvudspelet. Nu är han istället mjäkig, kombinerat med enstaka tacklingar som bara är fula och inte alls tuffa. I positionsspelet är han helt vilse och i luftrummet är han för det mesta chanslös. Det enda han egentligen tycks ha kvar är passningsspelet, som fortsatt är bra. En insats mot Manchester City ger ett litet hopp om att den gamla Martínez fortfarande finns kvar där någonstans, men nog greppar jag efter halmstrån när jag skriver det.

Mikael Österdahl

Matthijs de Ligt: 👍

När De Ligt slog igenom i Ajax blev förväntningarna på honom så stora att allt annat än att han pensionerar sig som en av historiens allra bästa försvarare skulle vara ett misslyckande. Den nivån har han inte varit i närheten av under första hösten i Manchester United. Det vi ändå har fått är ett mestadels stabilt spel. Inte fantastisk men bättre än godkänd och nog känns Uniteds försvar tryggare med De Ligt på planen.

Mikael Österdahl

Harry Maguire: 👎

Jag tycker det är svårt att sätta en tumme på Maguire den här säsongen. Under Ten Hag fick Maguire mest korta inhopp och känslan då var att han var en stabil pjäs att stoppa in när matchen behövde stängas. På senare tid har han blivit mer ordinarie, och medan det inte är Maguire som står för de största misstagen defensivt har han inte heller på senare tid visat prov på att han är en mittback att satsa på. Sett till prestationer är det mer mitt-i-mellan. Det är snarare framtidstummen som pekar nedåt.

David Grgic Levin

Jonny Evans: 👍

Det är svårt att ge spelare tummar upp denna säsong men Old Jonny som vi inte har särskilt stora förväntningar på, gör det klart bra när han får speltid. Jag tycker han visade tillräcklig fighting spirit under hösten med flera riktigt stabila framträdanden och liksom satte en ribba för vad lägsta nivån måste vara i Uniteds backlinje. Han har också visat en tydlig passion för klubbmärket. Nu har även Evans det svårare i en trebackslinje och ett nytt spelsystem och han blir inte heller yngre. Det är därför logiskt att han har fått anpassa sig till en form av bänknötare. Jag blir ändå inte förvånad om han tvingas gå in och rädda laget även under våren, i värsta fall i en nedflyttningsstrid.

Peter A Lilja

Victor Lindelöf: 👎

Speltiden har varit ytterst sparsam för VNL efter att svensken drabbades av en fotskada under försäsongen som höll honom ur spel till början av oktober. Lindelöf har skrapat ihop två 90 minuters matcher under 2024/25, och inte stod västeråsaren för några särskilt minnesvärdiga prestationer. Lindelöf har egentligen en spelarprofil som hade kunnat passa ett passningsinriktat Amorim lag, men spelarens framtid i klubben ser idag väldigt blek ut.

Axel Klöfwer

Leny Yoro: 👍

Ett positivt omdöme som väl mest baseras på en välvillig känsla gentemot en 19-åring. Underlaget rent fotbollsmässigt är inte särskilt stort i Yoros fall, då han var skadad en längre tid under hösten. Det jag ändå tycker att han har uppvisat är att han hanterar den här nivån och den mentala biten som kommer med att spela för United, inte minst som läget är nu. Misstag, ibland kostsamma sådana, kommer vi få leva med men här är det långsiktighet som gäller.

Elias Hallström

Tyrell Malacia: 👎

Malacia var skadad i över ett och ett halvt år och känslan hos mig var att hans tid i United skulle vara över innan han gjorde comeback. Men comeback gjorde han och det är naturligtvis starkt jobbat, då det också är en mental påfrestning att vara borta så pass länge. Men med det sagt är trots allt fotbollsspelaren Malacia inte tillräckligt bra för United och har uppenbarligen inte plats i Amorims framtida lag. Lämnar till sommaren, vågar jag lova.

Elias Hallström

Luke Shaw: 👎

Luke Shaw spelade endast 15 gånger för Manchester United under säsongen 2023/24 efter breda skadebekymmer. I somras så blev man därför ganska förvånad när ytterbacken följde med England för spel i sommarens EM turnering, då hade inte Shaw spelat fotboll sedan slutet av februari. Denna säsong så har skadorna fortsatt, och efter att han magiskt blivit frisk igen till Ruben Amorims första match i tränarposten så hann det bara bli två matcher till innan spelaren var på sjukstugan igen. Shaw har enligt mig inte visat någon slags respekt för Manchester United under året som gått genom att följa med till EM och därmed missat i princip hela denna säsong med fortsatta skador. Det är såklart tråkigt att en så pass talangfull spelare ska dra med sådana skadebekymmer, men sanningen är att det inte finns någon framtid i klubben för den snart 30 årige vänsterbacken.

Rúben Amorim: 👍

Detta är ju riktigt svårt såklart att sätta en tumme upp på en tränare som är ansvarig under en av Uniteds sämsta säsonger någonsin. Ändå ser man en tanke i systemet och en proffsighet runt matcher och på presskonferenser. Just därför väljer jag att knyta an till hoppet och tro på den plan som finns, att Amorim, som han säger, vet vad som måste göras. Om han också konsekvent genomför sin idé så kan vi ha en fin framtid. Jag väljer att se det så. En annan sak som sticker ut positivt är att Amorim är villig att göra oväntade förändringar i god tid när det går emot. Även om det inte hjälpt på slutet så finns en tydlig handlingskraft som inte fanns under Ten Hag. Det är bara att hoppas att han får den tid som krävs för att vända runt det här kantrade skeppet.

Peter A Lilja

Rúben Amorim har en bestämd idé om hur fotboll ska spelas.

Erik ten Hag: 👎

Efter sin andra säsong som huvudtränare haglade kritiken över Erik ten Hag, med all rätt. Det var nog inte många bettingföretag som trodde att Ten Hag hade någon som helst framtid i klubben. Exakt hur den nya sportsliga ledningen resonerade när de gav holländaren förtroende in i den här säsongen är svårt att sätta fingret på, men oavsett visade det sig vara ett ödesdigert misstag. Ten Hags sista månader i klubben var onödiga och plågsamma. Rúben Amorim har ärvt ett diffust lagbygge och en håglös spelargrupp mitt i en brinnande säsong, och hade ledningen valt att sparka Ten Hag redan i somras hade det förmodligen sett annorlunda ut; i en positiv bemärkelse.

David Grgic Levin

Ruud van Nistelrooy: 👍

Skulle United ligga bättre till i tabellen om Ruud van Nistelrooy hade fått huvudtränaransvaret säsongen ut? Säkerligen. Betyder det att det var fel att anställa Rúben Amorim? Givetvis inte. Med ett kortsiktigt uppdrag kunde Ruud fokusera på att maximera vinstchansen i varje match. Kortsiktigt är det snabbaste vägen till framgång. Långsiktigt kan det emellertid vara rätt att fatta beslut som här och nu minskar vinstchansen. Erik ten Hag hade alltid som prioritet att vinna nästa match. Det var en av anledningarna till att han inte fungerade i det långa loppet. Ruud gav oss hur som helst tre vinster och en oavgjord på fyra matcher. Det placerar honom statistiskt som etta i klubbens historia. Visst, han hade ett fördelaktigt spelschema, men vi kan bara bedöma honom på det han gjorde. Det han gjorde var mycket bra.

Mikael Österdahl

Res med oss till Manchester!