Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2023/24: Målvakt, försvarare och manager
Hans individuella misstag kan inte skyllas bort

Sisådär halva säsongen är spelad och därmed har det blivit dags för våra halvtidsbetyg. I den första delen behandlar vi traditionsenligt målvakt, försvarare och manager.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme. (Samtliga etablerade spelare som har fått speltid under hösten får betyg, men de yngre förmågor som har gjort någon enstaka match blir utan betyg.)

Förra säsongen hade vi i sju upptummar och fyra nedtummar i motsvarande artikel.

André Onana: 👎🏼

Från att ha ganska höga förväntningar på Onana innan säsongen så är förhoppningarna nu i december att vår nya etta åtminstone inte bjuder på ytterligare en tavla när han kliver ut på gräset. Onana har inte gått att känna igen från sina tidigare år i Inter och Ajax, och hans individuella misstag har belastat laget ofantligt. Självklart var Onana omringad av ett välmående och fungerande lag i Milano (till skillnad från United), och även om viss del av Onanas problematik ligger i lagets undermålighet kan inte hans individuella misstag skyllas bort. Den nya dimensionen i spelet som en “bra med fötterna”-målvakt som Onana kontra De Gea skulle bidra med har inte heller präglat laget som man hade hoppats.

David Grgic Levin

Victor Lindelöf: 👎🏼

Red lite på en våg i våras med ett gäng bra insatser, men det var inte heller så svårt att lista ut att det inte skulle bli något ihållande. Spelade dock ganska regelbundet en period när United vann ett gäng matcher i oktober och november. Blev också matchvinnare mot Luton. Överlag är det trots allt för svajigt för att svensken ska kunna kvittera ut en godkänd halvtidsbedömning. Ser nu ut att stanna i United även nästa säsong, något jag inte ser gynna någondera part.

Elias Hallström

Harry Maguire: 👍

Den förra kaptenens framtid i klubben såg väldigt mörk ut i somras efter en tappad bindel och ett bud från West Ham på bordet. Det blev dock ingen skeppning av Maguire och några frånvarande i backlinjen senare så fann sig 30-åringen återigen i startelvan. Innan skadan mot Bayern Munchen så var faktiskt Harry Maguire en nyckelspelare och han vann priset som månadens spelare i Premier League för sina prestationer i november. Maguire har väl inte stått för några häpnadsväckande matcher, men han har ändå klivit in i rollen som klubbens kanske viktigaste mittback under säsongen 2023/24.

Axel Klöfwer

Harry Maguire flyttat ut ur frysboxen.

Lisandro Martínez: 👎

Manchester United har saknat Lisandro Martínez mest hela säsongen. Alldeles säkert mer i spelet med boll än i försvarsspelet. Inskolningen hade sannolikt varit avsevärt enklare för André Onana om han alltid hade kunnat välja en passning till Martínez. Det är alltid vanskligt att dra medicinska slutsatser utan insyn men det är svårt att inte ha en känsla av att United hanterade Martínez skada dåligt. För den Martínez som spelade i början av säsongen gick inte att känna igen. Han såg hämmad ut och var inte i närheten av spelaren han var förra säsongen.

Mikael Österdahl

Sergio Reguilón: 👎🏼

Ska man vara positiv är såklart lånet från Tottenham en frisk fläkt på sin vänsterbacksposition från och till. Men jag tycker att han är alldeles för fladdrig och ojämn för att sätta en tumme upp. Fart, fläkt och intensitet blandas med tveksam bollkvalitet och bristfällig defensiv menar jag. Reguilón tar sig till inlägg men sista precisionen är inte där. Visst har han visat bra egenskaper och borde nog fått fler chanser på sin position. Att han inte får det säger trots allt att Reguilón inte håller för Manchester United.

Peter Andersson Lilja

Raphaël Varane: 👍🏼

Varane har spenderat lejonparten av den här säsongen i en bisarr frysbox, där han har fått se sig själv förbisprungen i mittbackshierarkin till förmån för nästan vilken annan mittback i laget som helst. Slutsatserna man själv drog var väl de allra vanligaste: Gammal skada som spökar? Sjukdom? Matchform? Nej, Ten Hags anledning var att Varane inte kan spela till vänster i ett mittbackspar. Vi fick inte vänta länge tills Varane, hör och häpna, spelade till vänster i ett mittbackspar. Det är svårt att försöka resonera fram en rimlig anledning varför Varane petades från laget, då han besitter den högsta lägsta nivån bland lagets försvarare.

David Grgic Levin

Diogo Dalot: 👍

Diogo Dalot är väl egentligen den perfekta spelaren för en ”mitten” tumme. Han gör sällan en dålig match men är lika sällan jättebra, det finns ändå en viss styrka i just det. Visst har även han gjort några riktigt dåliga matcher under säsongen (likt alla andra i truppen) men han håller oftast en nog bra nivå för att vi ska kunna vinna fotbollsmatcher. Han får också lite plus poäng då han ofta får spela ur position som vänsterback på grund av skadebekymren där under säsongen, en roll som han skött någorlunda väl.

Axel Klöfwer

Diogo Dalot har tredje mest speltid i laget hittills den här säsongen.

Luke Shaw: 👍🏼

Jag hade egentligen föredragit en mittemellantumme här. Shaw var borta i stort sett hela hösten, därav blir han svår att bedöma. I mitt tycke är en av de viktigaste egenskaperna en spelare kan ha att vara tillgänglig. Men baserat på hans övergripande nivå väljer jag ändå en tumme upp. United blir ett bättre lag med Shaw och i backlinjen känns åtminstone vänstersidan betydligt säkrare. Erbjuder dessutom hot framåt med sin vänsterfot. Det är bara synd att det inte finns någon duglig anfallsspelare att servera.

Elias Hallström

Aaron Wan-Bissaka: 👎

Jag tror aldrig att man kommer att sluta bli imponerad varje gång Aaron Wan-Bissaka stjäl en boll med en perfekt glidtackling. Tyvärr så är den glidtacklingen det enda som Wan-Bissaka gör speciellt bra. Hans positions spel är ganska dåligt för en försvarsspelare och det offensiva spelet är fortsatt trubbigt. Likt Dalot så gör Wan-Bissaka väldigt sällan dålig match, men portugisen likt andra moderna ytterbackar bidrar så mycket mer på planen. Egentligen så skulle jag nog satt en ”mitten” tumme här men en minskad roll samt väldigt få bra prestationer gör att tummen pekar nedåt.

Axel Klöfwer

Jonny Evans: 👍🏼

Det är naturligtvis med viss tvekan en tumme upp på den rutinerade nordirländaren. Godkänt får det till slut bli eftersom det är en otacksam uppgift att komma som backup in i Manchester United och sedan behöva ta ett stort ansvar när ordinarie mittbackar är mer skadade än friska. Evans har gjort vad man kan förvänta sig, stabil, lugn och rutinerad har han räddat oss i vissa matcher och blixtrat till med några fina saker framåt i banan (assisten till Fernandes mot Burnley som grädde på moset). Å andra sidan har han svårt att hänga med i svängarna när det går för snabbt. Evans är såklart inte den mittback United kan bygga på men trotjänaren har trots allt kommit in och agerat så pass bra som vi kan kräva.

Peter Andersson Lilja

Erik ten Hag: 👎

Det är en stolt holländsk tradition sedan den flygande holländaren att vara kapten över spökskepp. En tradition ten Hag med bravur för vidare. Snart har han fullbordat våran klubbs moderna tränarcykel. Första säsongen ser spännande ut, andra säsongen katastrof, vilket leder till att tränaren sparkas och sedan kör vi en omgång till. Det har stora delar av säsongen sett totalt strategi- och taktisklöst ut, något ten Hag självfallet skall hållas ansvarig för. Ten Hags främsta egenskap är hittills hans förmåga att få in unga spelare i truppen, hans sämsta är hans likväl starka förmåga att göra sig ovän med mer seniora spelare.

Litar jag på att ten Hag kommer vända denna trenden? Nej, tror jag att det är han som är problemet? Nä. Jag ställer mig inte bland dem som vill se hans huvud rulla, han och de flesta av dem som kommit före honom, är endast symptomet i en väldigt sjuk klubb.

Carl Kjellberg

Erik ten Hag har under hösten ofta varit irriterad på domarna. Uniteds supportrar har irriterat sig på Ten Hags lag.