Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Simi Awujo och Dominique Janssen
Framtidens mittfältare och nutidens mittback

Vi har kommit till vår årliga presentation av damlagets nyförvärv. Idag tittar vi närmare på mittfältaren Simi Awujo och försvararen Dominique Janssen.

Formellt räknar vi in Melvine Malard som nyförvärv den här säsongen. Hon var emellertid i klubben på lån förra säsongen och presenterades här och inkluderas därför inte i genomgången av nyförvärv.

Manchester United inleder säsongen med en hemmamatch mot West Ham United på lördag. Det är avspark klockan 13.00 i en match som spelas på Old Trafford. Matchen går att se gratis på Women’s Super Leagues Youtube-kanal. Den visas också på MUTV.

Simi Awujo

När vi tittar på årets nyförvärv står Simi Awujo ut som den minst erfarna. Åtminstone på klubblagsnivå. Fostrad i den amerikanska collegefotbollen har hon inte spelat en enda match som professionell fotbollsspelare.

Hennes enda erfarenhet av klubblagsfotboll på seniornivå hämtar vi från FC Premier Women i Women’s Premier Soccer League. Där spelade hon förra sommaren fyra matcher. På dessa bidrog hon med ett mål och tre assists, vilket förstås är imponerande siffror. Det såg henne prisas som bästa offensiva spelare i ligans Coastal Division och hon fick förstås en plats i divisionens Best XI. Men med tanke på att ligan motsvarar fjärdedivisionen i USA så ska vi nog inte dra några större växlar av det.

Framför allt som hon tycks ha haft en mer offensiv roll där än hon rimligen kommer att ha i United. Vi återkommer till det.

Simi Awujo

Nu har Awujo ändå betydligt mer erfarenhet än introduktionen antyder. Hon har nämligen hunnit spela 20 landskamper för Kanada. Där inkluderar vi tre matcher i sommarens OS och fyra matcher i Concacaf W Gold Cup i våras. Förra sommaren var hon med i VM-truppen, även om då blev kvar på bänken i hela turneringen.

Att det det skulle bli landslagsspel för Kanada var näppeligen självklart. Awujo är nämligen född och uppväxt i USA och hon spelade sina första landskamper för USA:s U17. Hon kunde även ha valt spel för Nigeria, då hennes båda föräldrar är födda där. Kanada kvalificerar hon sig för då mamman är kanadensisk medborgare. På U20-nivån bytte hon till Kanada och hon representerade landet i U20-VM 2022. Kort därefter debuterade hon i a-landslaget.

Awujo föddes i Atlanta hösten 2003. Hon började spela fotboll för AFC Lightning i Peachtree City, knappa timmen söder om Atlanta. Därefter följde spel för NASA Tophat och Southern Soccer Academy. Hon spenderade även tid på USA:s Olympic Development Program. På high school var hon en vass sprinter.

College följde 2021, då hon började studera på University of Southern California. Planen var en major i neurovetenskap. Hon spelade förstås även fotboll, för USC Trojans. Redan som freshman var hon ordinarie i laget och hon belönades med en plats i Pac-12 All-Freshman Team. De goda prestationerna fortsatte och både 2022 och 2023 blev hon uttagen till All-Pac 12 First Team.

Men något fjärde år på college blev det aldrig. Istället valde hon att satsa på en karriär som professionell fotbollsspelare och klubbvalet föll på Manchester United. För en europé ter det sig som en märklig fotbollsutbildning men det finns en hel del likheter med nya lagkamraten Jayde Rivieres karriär.

Givet Awujos ringa ålder och hennes brist på erfarenhet som professionell spelare gör vi nog bäst i att förvänta oss att hon matchas in försiktigt i laget. Samtidigt har hon egenskaper som United saknar. Primärt spelar hon som defensiv mittfältare. Hon har utmärkt fysik och är trygg med bollen under press. Spelet är gärna progressivt, med en vass passningsfot och förmågan att driva bollen framåt. Hon är även en bra bollvinnare.

Dominique Janssen

Om Awujo är här mer för framtiden så är Dominique Janssen – som åren 2018 till 2020 hette Dominique Bloodworth som gift – istället någon som ska in och prestera direkt. Hon blir damlagets sjätte äldsta spelare och meritmässigt är det ingen i truppen som kan konkurrera.

Janssen föddes i Horst aan de Maas i sydöstra Nederländerna, inte långt från den tyska gränsen, i början av 1995. Hennes första klubb var RKSV Wittenhorst, men det var i Tyskland som seniorkarriären skulle ta fart. Sommaren 2013 värvades hon av SGS Essen, bara knappa timmens bilfärd från födelsestaden.

Redan under debutsäsongen i Essen var Janssen ordinarie i startelvan, i ett lag som slutade i mitten av tabellen. Tiden i Essen tog slut efter två säsonger, där hon spelade 42 (varav 40 från start) av 44 ligamatcher.

Karriären fortsatte i England, hos Arsenal. Här vann hon en ligatitel och tre inhemska cuptitlar på fyra år.

Janssen gjorde sina första landskamper redan 2010, då för Nederländernas U15. Hon spelade sedan för U16, U17 och U19, ibland som lagkapten. I mars 2014 skulle hon debutera i a-landslaget. Några månader senare hjälpte hon sitt land att vinna U19-EM.

Hennes första stora turnering på seniorsidan var VM 2015, då hon fick nöja sig med ett inhopp. Även i EM 2017 blev det bara ett inhopp. Det får ändå sägas ha varit en lyckad turnering för Janssen, då Nederländerna blev Europamästare. Janssens inhopp kom med en halvtimme kvar av finalen mot Danmark, i ett läge där Nederländerna behövde försvara en uddamålsledning.

Därefter klev Janssen in som ordinarie i landslaget. Det blev VM-silver 2019, i en turnering där hon spelade varenda minut. I gruppspelsmatchen mot Kamerun gjorde hon segermålet, hennes första mål i landslaget. Janssen har därefter spelat OS 2021, EM 2022 och VM 2023. På meritlistan står det 114 landskamper (6 mål) för Nederländerna, varav de två senaste sedan hon skrev på för United.

Från Arsenal gick flyttlasset tillbaka till Tyskland, nu till Wolfsburg. Under fem säsonger var Janssen given i startelvan, i ett lag som vann två ligatitlar och cupen tre gånger.

Men bratwurst är ju inte fish and chips. Så nu i sommar valde Janssen att flytta tillbaka till England, för spel i Manchester United.

Dominique Janssen

Det vi får är en mittback. Hon kan även spela som vänsterback och som defensiv mittfältare, men de senaste åren har hon nästan enbart spelat i mittförsvaret. Med meritlistan och egenskaperna som Janssen har måste förväntningarna vara att hon kliver in i startelvan direkt. Det sker då troligen på bekostnad av Millie Turner, även om det väl inte är helt uteslutet att lagkapten Maya Le Tissier flyttar ut som högerback. Att Janssen ska spela vänsterback i United måste ses som osannolikt, då vi har Gabby George och Anna Sandberg som alternativ där. Möjligen kan det bli att Janssen flyttar upp som mittfältare, men det förefaller vara ologiskt att hon är värvad med någon annan tanke än att hon ska vara mittback.

Janssens främsta egenskap som fotbollsspelare är hennes passningsspel. Hon har ett utmärkt tillslag på bollen. Passningsspelet är lika bra med vänsterfoten som med högerfoten och hon kan spela både kort och långt med precision. När möjligheten uppstår är hon bra på att kliva fram med bollen och sedan slå en djupledspassning in bakom motståndarens backlinje.

Vidare står hon ut som målskytt, för Wolfsburg gjorde hon 20 mål på 98 ligamatcher. Många av dessa kom på straff men hon är även vass på huvudet. Ett alternativ som frisparksskytt är hon också.

Som mittback har hon givetvis också goda defensiva egenskaper. Hon läser spelet bra och är även skicklig i duellspelet.

Res med oss till Manchester!