Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Everton - Manchester United
En match som bara ska kunna sluta med seger

Manchester Uniteds damlag jagar andra raka segern i Women’s Super League. Chanserna till det får anses vara goda, då söndagens motståndare Everton förväntas tillhöra tabellens bottenskikt.

United inledde säsongen med en bekväm 3-0-seger mot West Ham medan Everton blev förnedrade av Brighton i premiären. Nu är Everton förvisso hemmalag imorgon men detta ska oaktat vara tre givna poäng United.

Det är avspark imorgon klockan 15.00.

De flesta matcherna i Women’s Super League visas gratis på Youtube. De sändningarna förefaller emellertid vara geoblockerade i Sverige. Detta då de som bestämmer saknar förstånd. Det är emellertid enkelt att komma åt sändningarna med en VPN.

Manchester United

United fick en utmärkt start på säsongen, då West Ham enkelt städades av med 3-0. Geyse öppnade målskyttet efter en halvtimme och precis före paus dubblades ledningen genom Leah Galton. Redan då räknade vi hem tre poäng. Alla eventuella kvarvarande tvivel raderades tidigt i andra halvlek, då Grace Clinton nickade in matchens sista mål.

Anna Sandberg saknades mot West Ham och hon kommer mest troligt saknas imorgon också. “Hon har fortfarande lite irritation, så det är inget långsiktigt,” sa Marc Skinner på fredagens presskonferens. “Så hon kan missa matchen.” Det skulle förvåna ifall Sandberg är med i matchtruppen imorgon.

Förutom Sandberg saknas Evie Rabjohn (korsband) och Hannah Blundell (gravid). Utöver det ska alla spelare vara tillgängliga för spel.

På presskonferensen före matchen pratade Skinner om hur Ella Toone och Clinton kan användas tillsammans. I premiären var Toone i utgångsläget vänsterytter, även om hon ofta klev in centralt i planen. Uniteds tränare vill ha ett anpassningsbart lag där formationen kan skiftas utan att spelare ändras.

Det låter väl bra i teorin, frågan är bara hur det ser ut i praktiken.

Efter Everton väntar Liverpool i Ligacupen på onsdag och sedan åker vi till London för match mot Chelsea i ligan. Skinner säger att hela truppen kommer att användas under de tre matcherna.

Återstår att se om Skinner den här säsongen kan vara bättre på att rotera sin trupp. Givet hur tränaren har agerat under sin tid i United måste utgångstipset vara att vi imorgon får se samma startelva som i premiären.

Tullis-Joyce
Riviere, Le Tissier, Turner, Galton
Clinton, Janssen, Naalsund
Geyse, Terland, Toone

Everton

Inför säsongen var känslan att Everton skulle slåss för att undvika nedflyttning. Den känslan stärktes när de i premiären förlorade med 4-0 mot Brighton. Värre än förlusten var kanske att italienska mittfältaren Aurora Galli i slutet av matchen slet av korsbandet. Det är ett mycket tungt avbräck för Everton. Med tre ligamål och två assists var Galli (tillsammans med Sara Holmgaard) poängbäst i laget förra säsongen.

Everton har även Melissa Lawley, Karen Holmgaard och den före detta Unitedspelaren Emily Ramsey på skadelistan.

Lawley var ett nyförvärven inför säsongen. Hon kommer från en roll som reserv i Liverpool, vilket väl är ganska talande för var Everton står.

De två mest intressanta nyförvärven får sägas vara anfallarna Imma Gabarro och Toni Payne, som båda värvades från Sevilla. Dugliga spelare, men inte mer än så.

Honoka Hayashi var ordinarie i ett svagt West Ham medan Veatriki Sarri var en rotationsspelare i Brighton.

Utgående är Hanna Bennison en stor förlust och Martina Piemonte var, på begränsad speltid, delad etta i den interna skytteligan förra säsongen.

Tittar vi på Evertons trupp är det inte mycket som skrämmer. Deras stora problem är målskyttet. Den ledandet anfallaren Katja Snoeijs gjorde bara tre mål förra säsongen. Det räckte förvisso till en delad förstaplats i den interna skytteligan men det är givetvis en bedrövlig siffra. Mittbacken Megan Finnigan gjorde också tre mål och är lagets mest självklara startspelare.

Nej, känslan är att Evertons stora hopp den här säsongen är att West Ham och Crystal Palace helt enkelt ska vara ännu sämre.

Tidigare möten

United har enastående statistik mot Everton. På 16 matcher har vi resultatraden 13-2-1, med målskillnaden 45-9. Den enda förlusten kom i Ligacupen 2020.

Förra säsongen körde United över Everton tre gånger. Först med 5-0 på bortaplan i ligan och kort därefter vann vi med 7-0 i Ligacupen.

Hemmamatchen i ligan blev tuffare, då Everton öppnade målskyttet och höll nollan i 56 minuter. Men United dödade sedan matchen med tre mål på åtta minuter och vann till slut med 4-1.

Everton – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 29 september
Avspark: 15.00
Teve: Ingen sändning i Sverige (visas gratis på Youtube i stora delar av världen)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!