”I couldn’t get through to him”

Chelsea hemma förra säsongen var en bedrövlig föreställning. Skillnaden var då att United redan var mästare och redan slutat säsongen i skallarna.

Nu är det helt andra förusättningar och två gubbar som nu möts med liknande förutsättningar, vilket de inte gjort förut. Mourinho har 16-2 i poäng mot Moyes, men det var då det. En rysk miljardyacht mot en engelsk plasteka.

På måndag är de jämbördiga. Den ena har ärvt ett mästarlag, den andra har kommit ”hem” till miljarderna och ett överflöd av attackerande spelare.

Hur vi ska knäcka portugisen och hans köpelag ska jag sätta tänderna i mer ingående i morgon. I dag har vi annat att avhandla.

* Framförallt det magiska snacket Rene Meulensteen bjuder på i Telegraph. Det innehåller mer intressanta aspekter om United än en spelare kan leverera under en hel karriär på OT.

Den innehåller så många guldkorn att min lördag är både räddad och skakad på samma gång.

Om att lämna United:

“I felt very strongly that the picture painted to us [by the club] was not the one that came out in meetings with David Moyes. I said to him: ’David, with all due respect, you’ve done a fantastic job in the Premier League with Everton but do you realise you’re going from a yacht to a cruise ship?’ Ferguson, the captain, had a good crew with coaches like me.”

“I felt David wanted familiar faces which he is entitled to but it would have been absolutely no problem if he said: ’I definitely need Jimmy Lumsden as a sounding board but, hold on a minute, this cruise ship has been sailing successfully with this crew for the last five years so I might as well sail along with them for a season and see how it goes.”

“It saddened me leaving. I had the best job in the world there. I loved every aspect of working with those top players. I know the team inside out, the club inside out. I’ve given 12 years in every single department of the club, skills development coach in the academy, reserve team, technical coach for individual first-team players and then as a first-team coach. Especially the last five years have been fantastic for me. I’ve grown every day, every week, every month, every success, every defeat.

Det låter lite som att han först nu – efter sparken från Anzhu – ångrar att han inte ”fick” vara kvar. För enligt Moyes så blev han erbjuden att stanna, dock oklart i vilken roll. Hade det varit i samma hade han med stor sannolikhet stannat så tanken från Moyes sida var nog att degradera Rene.

Om Nanis röda kort och effekten det hade på United:

“But we thought, ’let Welbeck take the sting out of the game, and then bring Wayne in, then have the Red Arrows flying forward’. I was just discussing [in the second leg] with the manager that ’this is a good time now to bring Wayne on’ and then there was that stupid incident of Nani. The card was absolutely ridiculous. The manager went down to have a go at the fourth official. He knew ’this is my last season’. I was sitting there, thinking ’hold on a minute, no matter what happens, that card is there. How do we deal with it? We need to kill that width”

“What I was trying to get across was to put one guy in to create a defensive line of five for 10 minutes to re-establish ourselves. We didn’t react properly. I couldn’t get through to him [Ferguson] to get it done. I saw Luka Modric coming on [to change the game for Real]. Mourinho reacted.”

Herrejösses. Rene kunde alltså inte få fram infon till Fergie som var upptagen med att attackera fjärdedomaren och elda igång publiken. Hade Fergie suttit kvar och lyssnat på Rene hade det kunnat sluta annorlunda.

Om CL-finalerna mot Barca:

“In Rome [in 2009], it was a closer game but we didn’t utilise the qualities we had at our disposal. We had Paul Scholes, one of the best midfielders in the world, on the bench. With Barcelona, you need players who can keep the ball”

“At Wembley [two years later], our preparation had been brilliant but we lost it in half-time. There was an argument going on too long between players. I don’t think we used half-time to reiterate what we’d done all week. Look at the first 15 minutes of the second half, that’s where Barca try to kill off teams. They did. We didn’t start the second half the way we should and it cost us. People forgot what we’d done all week.”

Att bänka Scholes till förmån för Anderson var alltså ingenting Rene hade gjort. Och vad hände egentligen i halvtid? Vad argumenterade spelarna så länge sinsemellan om? Och varför tilläts de göra det? VARFÖR?

* Moyes uttalanden på presskonferensen i går kan vi tolka på flera sätt. Jag väljer att göra det på ett sätt. Så här sa Mannen Med Blicken om transferframtiden:

”There is a need to do it. But there is no pressure to do it.”

”We’ve been talking about it since I took the job on 1 July. I have an idea of where I’d like to strengthen and what we need to do. But we won’t do it because people like you tell us we should be signing players. We’ll do it because we think it’s the right thing to do. If the right players are available then great, but, if not, the first thing we’ll do is encourage our own young players in the squad to do as well as they did last year.”

”There is a possibility [we won’t sign anybody] but the plan is we bring in one or two if we can. I think there is [value out there] but we have only targeted certain players and don’t have a big, big list. There are only certain quality players we want to bring to the club.”

1) Det finns alltså ett behov av att förstärka, men ingen press att göra det. Följer inte det andra med automatiskt när han säger det första? Klart det gör.

2) En nyckelmening är halvfetad av yours truly här.

3) Han tycker att det finns ”value out there”. Den gamle måste ha satt rehab-soppan i fel strupe när han hörde eller läste det. Men han är ju ny på jobbet, David, och har inte lärt sig hur man talar om transfermarknaden.

Det är klart att Fergie (skrev det automatiskt helt plötsligt) Moyes måste agera på det här sättet i det här läget. Endast tio dagar återstår innan fönstret bommas igen och han kan ju inte gärna gå ut och säga att ”nu börjar det bli desperat, vi måste ha in någon snart”.

Det var vad vi hörde i går.

I dag på morgonen kan vi läsa vad David sa till papperstidningarna apropå Baines och Fellaini. Han fick frågan om han hade sympati med Roberton Martinez (som verkar just väldigt sympatisk):

”I definitely do. But I also know that if I was the Everton manager and Sir Alex had come asking for Baines and Fellaini, I would have found it very difficult to keep them.  I always felt the right thing to do what was right for the players. All we can do is our job here. Roberto is in a new job and I am sure he will get to understand how Everton work. I know exactly how Everton work. I signed every player at Everton.

”I respect Everton greatly and I don’t want to do anything that would in turn affect them. Of course, taking their players would affect them but I am certainly only doing what I have to do in my job.”

Sant.

Det är väl SJÄLVKLART att tränare tar med sig spelare de gillar till sina nya klubbar, speciellt om den nya klubben är en större sådan. Det finns ändlösa exempel på det och Martinez själv har ju plockat över Koné från en klubb han tidigare coachat. Och skulle Fellaini försvinna talar mycket för att Martinez försöker få över James McCarthy från Wigan.

Den här typen av business börjar längst ner och slutar allra högst upp. Och där är David Moyes. Därför kan han dra till med ”do what was right for the players”. Tänk om någon sagt det medan Moyes själv varit tränare i Everton … då hade det låtit ungefär så här.

* Alla som saknar Ashley Young till måndagens match räcker upp en hand, tack!

Stackars Ashley har det inte lätt och skadorna har, tillsammans med hans oförmåga att vara Manchester United-bra, sett till att hans karriär gått lite i stå. Eller ganska mycket.

En titt i statistiken visar att kurvan pekar nedåt:

Startade matcher 11/12:

PL: 19.

Cuper: 0.

CL: 4.

EL: 3.

Totalt: 26.

Poäng: 8+7.

Startade matcher 12/13:

PL: 16.

Cuper: 1.

CL: 0.

Totalt: 17.

Poäng: 0+3.

Han har inte startat en Champions League-match sedan Basel borta 7 december 2011.

Han har startat en FA-cupmatch på två säsonger.

* Andra nyheter som skulle kunna vara av intresse är att chefredaktören på muss.se, @mickeosterdahl i egen hög person, ska börja skriva för United-Supporteren för att få den på rätt köl igen… Skämt åsido vill man från norsk sida få en fler svenska sidor i medlemstidningen och det kommer Micke och jag bistå med. Till att börja med under pågående säsong.

Så har ni några tips om vad ni vill att vi ska skriva om är det bara att höra av sig!

Antingen i kommentarsfältet eller till mats.walter (at) gmail.com.