Matcher och resultat

Manchester Uniteds matcher och resultat säsongen 2019/20, med lagstatistik, tabell och kalender. Använd länkarna längst upp för mer information om säsongen och arkivet för tidigare säsonger.

Tabellkommentarer

 • [1] United vann 5-4 på straffar.
 • [2] United vann 5-3 på straffar.
 • [3] Efter färlängning.

Tabellinformation

 • Uniteds resultat anges alltid först.
 • Då tbc anges gäller, om inte annat noteras i en kommentar, att varken tid eller datum för matchen har bekräftats. Då både tid och datum anges är avsparkstiden spikad, med reservation för eventuell kommentar. Detta till trots händer det att matcher flyttas med kort notis. Det är tyvärr inte något vi kan påverka.
 • Samtliga angivna tider är svensk tid.
 • Med reservation för fel.

Tabellförklaring

 • B: bortamatch
 • CL: Uefa Champions League
 • CS: Community Shield
 • EL: Uefa Europa League
 • F: förlust
 • FA: FA Challenge Cup (FA-cupen)
 • FWC: Fifa Club World Cup
 • H: hemmamatch
 • LC: EFL Cup (ligacupen)
 • N: match på neutral plan
 • O: oavgjort
 • PL: Premier League
 • SC: Uefa Super Cup
 • TR: träningsmatch eller träningsturnering
 • V: vinst

 

Tabellförklaring

 • +/-: målskillnad
 • FÖR: gjorda mål
 • M: spelade matcher
 • MOT: insläppta mål
 • O: oavgjorda matcher
 • P: poäng
 • POS: position
 • V: vunna matcher

 

Tabellförklaring

 • F: förlorade matcher
 • FÖR: gjorda mål
 • M: spelade matcher
 • MOT: insläppta mål
 • O: oavgjorda matcher
 • V: vunna matcher

  

Turneringsinformation

Här ger vi den grundläggande informationen för de turneringar som Manchester United deltar i.

Community Shield

I Community Shield möts ligavinnaren och vinnaren i FA-cupen på Wembley (spelas vanligen helgen innan Premier League börjar). Om samma lag vinner både ligan och FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield. Om matchen slutar lika går det direkt till straffavgörande. Matchen har en status mellan tävlingsmatch och träningsmatch och lagen får göra sex byten under matchen. Avstängningar kan inte avtjänas i Community Shield men en spelare som blir utvisad i Community Shield blir heller inte avstängd i övriga turneringar (undantaget förseelser som skulle ha resulterat i en avstängning längre än tre matcher).

EFL Cup

Hette tidigare Football League Cup, och kallas på svenska vanligen ligacupen, men har ett nytt namn från och med säsongen 2016/17. Formatet är samma som tidigare. Ren utslagsturnering. De Premier League-lag som deltar i Europaspel går in i omgång 3 medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. I omgång 3 är det 32 lag kvar i turneringen.

Undantaget semifinalen avgörs samtliga omgångar i ett möte. Vid oavgjort går det direkt straffar, undantaget finalen, där förlängning spelas. Semifinalerna avgörs i bäst av två möten. Om det är oavgjort efter de två mötena blir det straffar (ingen bortamålsregel). Finalen spelas på neutral plan. Om det blir förlängning i finalen får lagen göra ett fjärde byte. Videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor.

Nytt sedan säsongen 2018/19 är det till och med semifinalen går direkt till förlängning om det slutar oavgjort.

Officiellt regelverk 2019/20.

Europakvalificering

Säsongerna 2017/18, 2018/19 och 2019/20 gäller att de fyra bästa lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i efterföljande säsongs Uefa Champions League. Nytt från och med säsongen 2017/18 är att även ligafyran går direkt till gruppspelet.

Det femte bästa laget i ligan och FA-cupvinnaren kvalificerar sig för Uefa Europa League. Ligacupvinnaren kvalificerar sig för kval till Uefa Europa League. Om laget som vinner FA-cupen eller ligacupen redan är kvalificerat för Europaspel genom sin ligaplacering går platsen eller platserna till sexan och sjuan i ligan (från och med säsongen 2014/15 får finalförloraren i FA-cupen inte längre den vakanta platsen).

En ytterligare väg till Europa är genom att vinna Champions League eller Europa League, då vinnarna i de turneringarna kvalificerar sig för Champions League. Nytt från och med säsongen 2017/18 är att Europa League-vinnaren är garanterad en plats i Champions Leagues gruppspel.

Ett land kan maximalt ha fem lag i Champions League. I den osannolika händelse att Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren båda kommer från England och båda slutar utanför topp 4 i ligan så mister ligafyran sin Champions League-plats. Ligafyran får i så fall spela i Europa League. Antalet engelska lag i Europa League kan då utökas till fyra men eventuella vakanta platser fylls inte.

FA Challenge Cup

Ren utslagsturnering som vanligen kallas FA-cupen. Premier League-lagen går in i omgång 3, då det är 64 lag kvar i turneringen. I omgång 3 och 4 gäller att det blir omspel om matchen slutar oavgjort. Om även omspelet slutar oavgjort avgörs det hela genom straffar och förlängning. I omgång 5 (åttondelsfinal), kvartsfinal, semifinal och final spelas inga omspel, vid oavgjord match går det direkt till förlängning och straffar. Semifinal och final spelas på neutral plan, i övriga omgångar avgör lotten vilket lag som får hemmaplan.

Videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte.

Officiellt regelverk 2019/20.

Fifa Club World Cup

För att kvala in till Fifa Club World Cup krävs en seger i Champions League. Information om turneringen kommer när United ska delta.

Premier League

Den engelska ligan består av 20 lag, där alla möter alla två gånger. Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Efter att säsongen är slut vinner det lag som har tagit flest poäng. De tre lagen med färst poäng blir nedflyttade till Championship.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng används målskillnad för att avgöra positionen. Om lagen också har samma målskillnad avgör antalet gjorda mål. Om det fortfarande är lika avgörs placeringen antingen genom en playoffmatch på neutral plan (exakt format för denna bestäms då av Premier Leagues styrelse) eller så delar lagen placeringen. En playoffmatch spelas om det är nödvändigt för att avgöra mästarlag, nedflyttning eller Europakvalificering. Inbördes möten är inte en faktor som beaktas i Premier League.

Nytt från och med säsongen 2019/20 är att videodomare används i samtliga matcher.

Officiellt regelverk 2019/20.

Träningsmatcher och träningsturneringar

Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.

Uefa Champions League

Gruppspel: De 32 lagen delas in i åtta grupper om fyra lag. Man möter alla lagen i gruppen hemma och borta. De två bästa lagen går till åttondelsfinal, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen. Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen först genom poäng i inbördes möten, sedan i målskillnad i inbördes möten, därefter antal gjorda mål i inbördes möten och sedan bortamål i inbördes möten. Om det fortfarande är lag som är exakt lika upprepas proceduren enbart på mötena mellan dessa lag (dvs. om det först var tre lag som var exakt lika men efter proceduren bara är två lag som är exakt lika). Är det fortfarande lika gäller målskillnad i alla matcher, sedan antal gjorda mål, antal gjorda bortamål, antal segrar, antal segrar på bortaplan, bäst disciplinärt rekord och till sist Uefarankingen.

Slutspel: Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i ett enkelmöte. Gruppvinnarna seedas i åttondelsfinalen och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. I övriga omgångar lottas vilket lag som börjar hemma. Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Kvalspel: Förutsättningarna meddelas om det är aktuellt för United.

I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte. I gruppspelet används inga videodomare. I slutspelet används videodomare (nytt säsongen 2018/19, vilket det beslutades om under pågående säsong).

Officiellt regelverk 2018/19.

Uefa Europa League

Gruppspel: De 48 lagen delas in i tolv grupper om fyra lag. Man möter alla lagen i gruppen hemma och borta. De två bästa lagen går till slutspel medan de två sämsta lagen har spelat klart i Europa för säsongen. Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen först genom poäng i inbördes möten, sedan i målskillnad i inbördes möten, därefter antal gjorda mål i inbördes möten och sedan bortamål i inbördes möten. Om det fortfarande är lag som är exakt lika upprepas proceduren enbart på mötena mellan dessa lag (dvs. om det först var tre lag som var exakt lika men efter proceduren bara är två lag som är exakt lika). Är det fortfarande lika gäller målskillnad i alla matcher, sedan antal gjorda mål, antal gjorda bortamål, antal segrar, antal segrar på bortaplan, bäst disciplinärt rekord och till sist Uefarankingen.

Slutspel: Det är 32 lag som går till slutspel, 24 lag från gruppspelet i Europa League och åtta lag från gruppspelet i Champions League. Omgång 1, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i ett enkelmöte. Gruppvinnarna samt de fyra bästa grupptreorna i Champions League seedas i omgång 1 och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. I övriga omgångar lottas vilket lag som börjar hemma. Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Kvalspel: Förutsättningarna meddelas om det är aktuellt för United.

I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte. Videodomare används endast i finalen (Uefa kan dock besluta om användning av videodomare i fler matcher).

Officiellt regelverk 2019/20.

Uefa Super Cup

I Uefa Super Cup möts vinnarna i Champions League och Europa League i en match på neutral plan. Regler meddelas när United ska delta.

Mer information

The FA Handbook 2019/20 (FA:s officiella regelverk).

 

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS