Alex Dawson

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Manchester United-produkten Alex Dawson har ett av de bästa målsnitten i klubbens historia. Dawson gjorde 54 mål på 93 matcher för United mellan 1957 och 1961.

Född i Aberdeen i februari 1940 flyttade Alex Dawson till Hull som ung pojke. Här inledde han fotbollskarriären innan han flyttade till Manchester United på ett lärlingskontrakt som 15-åring.

I United fick Dawson vara med och vinna FA Youth Cup två gånger. Våren 1957 fick han för första gången chansen i a-laget. Dawson tog vara på chansen och gjorde mål i sina tre första matcher för United.

Anfallaren fick ändå vänta på sin tid. Hösten 1957 fick han bara spela en match. Det var först efter Münchenkatastrofen som han etablerade sig i laget. Dawson gjorde mål i de tre första matcherna efter München och han slog till med hattrick när United vann med 5-3 mot Fulham i FA-cupsemifinalen.

Trots att Dawson var en pålitlig målskytt fick han aldrig Matt Busbys fulla förtroende. Då United värvade David Herd blev det ännu svårare för Dawson att få speltid. I oktober 1961 såldes han till Preston för 18 000 pund.

I Preston skulle han bli känd som Black Prince of Deepdale. Dawson stannade sex år i klubben och sköt 114 ligamål på 197 matcher. Han hjälpte Preston att nå FA-cupfinalen 1964 men trots att han gjorde mål blev det förlust.

Efter tiden i Preston skulle Dawson vara en pålitlig målskytt för Bury, Brighton och Brentford, innan han avslutade karriären i den lilla klubben Corby Town. Totalt gjorde Dawson 212 ligamål på 394 matcher i karriären.

Trots den fina målformen fick Dawson aldrig chansen i landslaget. Han gjorde sex matcher för England Schoolboys innan han skrev på för United. Mer än så blev det inte.

Alex Dawson dog sommaren 2020, 80 år gammal.

Spelarkaraktär

Alex Dawson spelade som anfallare. Han var urstark och hade ett utmärkt målsinne. Dawson var kort och kraftig. Han gjorde det som krävdes för att få in bollen i mål, även om han själv alltid hävdade att han var ärlig.

Rekommenderad läsning

  • Grattis Alex Dawson, 80 år!

    Grattis Alex Dawson, 80 år!
    mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i augusti 2020 (inga fler uppdateringar att vänta).

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS