Fabien Barthez

Den franska målvakten Fabien Barthez gjorde 139 matcher för Manchester United mellan 2000 och 2003. Han blev engelsk mästare två gånger under sin tid i klubben.

Född i franska Lavelanet sommaren 1971 skulle Fabien Barthez inleda fotbollskarriären i Toulouse. Han debuterade i den franska högstadivisionen hösten 1991 och spelade sedan till sig en ordinarie plats i laget.

Inför säsongen 1992/93 värvades Barthez till Olympique Marseille. Under debutsäsongen i Marseille hjälpte Barthez klubben att vinna Champions League, där han höll nollan i finalen mot Milan. Marseille tog också flest poäng i franska ligan men ligatiteln annullerades efter en matchfixningsskandal. Ett år senare degraderades Marseille från ligan av ekonomiska skäl. Barthez blev kvar i klubben och hjälpte laget att vinna andradivisionen 1994/95.

Barthez skulle sedan fortsätta karriären med fem säsonger i Monaco. Han hjälpte klubben till två franska ligatitlar och utsågs till bästa målvakt i ligan 1998.

Inför säsongen 2000/01 värvades Barthez till Manchester United. Debutsäsongen i United var framgångsrik. United vann ligan och Barthez fick platsen som målvakt i årets lag i Premier League. Han utsågs dessutom till världens bästa målvakt av IFFHS (för år 2000).

Fortsättningen i United blev emellertid inte lika stark. Barthez blandade stordåd med misstag och så sakteliga tappade Sir Alex Ferguson förtroendet för sin målvakt. Det blev förvisso en andra ligatitel 2003 men inför säsongen 2003/04 valde Ferguson att satsa på Tim Howard som förstamålvakt.

Till följd av den uteblivna speltiden fick Barthez tillåtelse att förhandla med Marseille och parterna kom överens om ett lån i oktober 2003. Övergången på lån kunde emellertid genomföras först i januari 2004. United och Barthez kom också överens om att avsluta fransmannens kontrakt och i april signerade han ett tvåårskontrakt med Marseille.

Efter ett bråk i en träningsmatch mot ett marockanskt lag blev Barthez avstängd i sex månader sedan han spottat på en domare. Avstängningen undantaget var han ordinarie under tiden i Marseille.

När kontraktet med Marseille löpte ut sommaren 2006 hittade han ingen ny klubb och han avslutade spelarkarriären. I december signerade han emellertid för Nantes och i januari 2007 gjorde han comeback. I slutet av april lämnade Barthez klubben efter bråk med en supporter och klubben avslutade hans kontrakt.

Barthez meddelade att han ville fortsätta karriären men han skulle aldrig återkomma till den professionella fotbollen som spelare.

Fabien Barthez debuterade i det franska landslaget våren 1994. Han var reservmålvakt under EM 1996 och tog sedan över som förstaval i landslaget. Barthez fick vara med och vinna VM på hemmaplan 1998 och sedan EM 2000. I båda turneringarna utsågs han till bästa målvakt.

Därefter skulle han spela VM 2002 och 2006 samt EM 2004. I VM 2006 gick Frankrike till final, där det blev förlust på straffar mot Italien. VM-finalen 2006 blev hans 87:e och sista landskamp.

Efter spelarkarriären sysslade Barthez med motorsport i många år. Han har även varit målvaktstränare i det franska landslaget.

Spelarkaraktär

Fabien Barthez var en spektakulär målvakt. Kortväxt hade han en enorm spänst och utmärkta reflexer. Han var en modig och proaktiv målvakt. Barthez var också mycket bra med bollen vid fötterna. Hans svagheter var att han kunde bli övermodig och han hade ibland problem med koncentrationen.

Rekommenderad läsning

 • Grattis Fabien Barthez, 50 år!

  Grattis Fabien Barthez, 50 år!

Senaste artiklarna om Fabien Barthez

 • Grattis Fabien Barthez, 50 år!

  Grattis Fabien Barthez, 50 år!

 • Manchester Uniteds ligatitel 2001: Tredje raka

  Manchester Uniteds ligatitel 2001: Tredje raka

 • Fabien Barthez 44 år

  Fabien Barthez 44 år
  mu_oldtrafford_ne

 • Hand In Glove

  Hand In Glove
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i juni 2021 (uppdateras vid behov).

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS