Marcos Rojo

Den argentinska försvararen Marcos Rojo var Manchester United-spelare i sex och en halv säsong, från 2014 till 2021. Han gjorde 105 matcher och 2 mål för klubben och hjälpte laget att vinna FA-cupen 2016 samt ligacupen och Europa League 2017.

Marcos Rojo föddes i La Plata i mars 1990. Han inledde fotbollskarriären i den lokala storklubben Estudiantes de La Plata. Via ungdomslagen tog han sig hela vägen till a-laget. Rojo säkrade sin första titel då Estudiantes vann det argentinska höstmästerskapet 2010.

Kort därefter värvades Rojo till Spartak Moskva. Tiden i Ryssland blev inte speciellt framgångsrik och han sökte tidigt efter en ny klubb. Efter ett och ett halvt år, och endast 17 matcher, i Ryssland värvades Rojo av Sporting Lissabon.

I Portugal gick det bättre och Rojo spelade till sig en ordinarie plats i Sporting. Det blev inga titlar men efter två säsonger och imponerande spel i VM 2014 värvades Rojo av Manchester United.

Under sina första säsonger i United var Rojo mestadels ordinarie, när han inte var skadad. Då José Mourinho tog över United såg det ut som att Rojo skulle få lämna. Så blev det inte men Rojo fick inledningsvis inte många chanser av Mourinho.

Efter hand plockades Rojo upp ur frysboxen och han spelade snart till sig en ordinarie plats i mittförsvaret. Då Rojo hade sin bästa tid som Unitedspelare drabbades han, i april 2017, av en allvarlig knäskada.

Rojo var tillbaka i spel i november 2017 men han hittade inte tillbaka till formen. Speltiden blev bara sporadisk. Trots det skrev han på ett nytt kontrakt. Säsongen 2018/19 slet Rojo med skador och när han var skadefri så föredrogs andra spelare i backlinjen.

Det hela upprepades hösten 2019 och i januari vände han hem till Argentina och Estudiantes på lån. Rojo hade knappt hunnit börja i Argentina när säsongen avbröts på grund av coronaepidemin.

Tillbaka i United fick Rojo ingen speltid alls under höstsäsongen 2020. I februari 2021 lämnade han så United på en permanent övergång, då han skrev på för Boca Juniors. I maj 2022 sköt han det matchvinnande målet när Boca Juniors besegrade Tigre i Copa de la Liga Profesional-finalen.

Marcos Rojo debuterade för Argentinas landslag i februari 2011 och representerade sedan landet i Copa América samma år. Rojo spelade sedan VM 2014 och 2018 samt Copa América 2015 och 2016 men han lämnades utanför truppen till Copa América 2019.

Spelarkaraktär

Marcos Rojo är en aggressiv försvarare, som kan spela både som mittback och som vänsterback. Han är snabb, aggressiv, tacklingsskicklig och modig. Han är bra på huvudet och har en fin vänsterfot. Rojo har emellertid en tendens att hamna fel i positionsspelet och han fattar för många felbeslut.

Högstanivån är hög, lägstanivån är låg.

Rekommenderad läsning

 • Marcos Rojo: En rostad macka, en tvåfotstackling och ett skott från halva plan

  Marcos Rojo: En rostad macka, en tvåfotstackling och ett skott från halva plan

 • Frågeask: Tack och hej, Marcos Rojo

  Frågeask: Tack och hej, Marcos Rojo

 • Allt du behöver veta om Marcos Rojo

  Allt du behöver veta om Marcos Rojo

 • Cirkeln sluten för röde Rojo

  Cirkeln sluten för röde Rojo

Senaste artiklarna om Marcos Rojo

 • Mannion långtidsskadad / Collyer har skrivit på

  Mannion långtidsskadad / Collyer har skrivit på

 • Ethan Laird hoppas bli frisk; United intresserade av mitttfältare; OS-uppdatering

  Ethan Laird hoppas bli frisk; United intresserade av mitttfältare; OS-uppdatering

 • Frågeask: Tack och hej, Marcos Rojo

  Frågeask: Tack och hej, Marcos Rojo

 • Marcos Rojo: En rostad macka, en tvåfotstackling och ett skott från halva plan

  Marcos Rojo: En rostad macka, en tvåfotstackling och ett skott från halva plan

 • Officiellt: Marcos Rojo klar för Boca Juniors

  Officiellt: Marcos Rojo klar för Boca Juniors

 • Solskjaers presskonferens: Inga spelare kommer värvas

  Solskjaers presskonferens: Inga spelare kommer värvas

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis).