Marcos Rojo

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Den argentinska försvararen Marcos Rojo värvades till Manchester United sommaren 2014. Vårsäsongen 2020 är han utlånad till Estudiantes.

Rojo föddes i La Plata i mars 1990. Han inledde fotbollskarriären i den lokala storklubben Estudiantes de La Plata. Via ungdomslagen tog han sig hela vägen till a-laget. Rojo säkrade sin första titel då Estudiantes vann det argentinska höstmästerskapet 2010.

Kort därefter värvades Rojo till Spartak Moskva. Tiden i Ryssland blev inte speciellt framgångsrik och han sökte tidigt efter en ny klubb. Efter ett och ett halvt år, och endast 17 matcher, i Ryssland värvades Rojo av Sporting Lissabon.

I Portugal gick det bättre och Rojo spelade till sig en ordinarie plats i Sporting. Det blev inga titlar men efter två säsonger och imponerande spel i VM 2014 värvades Rojo av Manchester United.

Under sina första säsonger i United var Rojo mestadels ordinarie, när han inte var skadad. Då José Mourinho tog över United såg det ut som att Rojo skulle få lämna. Så blev det inte men Rojo fick inledningsvis inte många chanser av Mourinho.

Efter hand plockades Rojo upp ur frysboxen och han spelade snart till sig en ordinarie plats i mittförsvaret. Då Rojo hade sin bästa tid som Unitedspelare drabbades han, i april 2017, av en allvarlig knäskada.

Rojo var tillbaka i spel i november 2017 men han hittade inte tillbaka till formen. Speltiden blev bara sporadisk. Trots det skrev han på ett nytt kontrakt. Säsongen 2018/19 slet Rojo med skador och när han var skadefri så föredrogs andra spelare i backlinjen. Det hela upprepades hösten 2019 och vände han hem till Argentina och Estudiantes på lån.

Marcos Rojo debuterade för Argentinas landslag i februari 2011 och representerade sedan landet i Copa América samma år. Rojo spelade sedan VM 2014 och 2018 samt Copa América 2015 och 2016 men han lämnades utanför truppen till Copa América 2019.

Spelarkaraktär

Marcos Rojo är en aggressiv försvarare, som kan spela både som mittback och som vänsterback. Han är snabb, aggressiv, tacklingsskicklig och modig. Han är bra på huvudet och har en fin vänsterfot. Rojo har emellertid en tendens att hamna fel i positionsspelet och han fattar för många felbeslut.

Högstanivån är hög, lägstanivån är låg.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Marcos Rojo

  Allt du behöver veta om Marcos Rojo
  4538710101

Senaste artiklarna om Marcos Rojo

 • Finaler officiellt flyttade; Osäkra rykten om Ighalovärvning; Stanna hemma

  Finaler officiellt flyttade; Osäkra rykten om Ighalovärvning; Stanna hemma
  rojo

 • Cirkeln sluten för röde Rojo

  Cirkeln sluten för röde Rojo
  4539579501

 • Solskjaers presskonferens: Bruno är med

  Solskjaers presskonferens: Bruno är med

 • Mike Phelan's Shorts: Skottförbud för Fred

  Mike Phelan's Shorts: Skottförbud för Fred
  frispark

 • Marcos Rojo klar för Estudiantes

  Marcos Rojo klar för Estudiantes
  KjXEibvn

 • Estudiantes bekräftar Rojo

  Estudiantes bekräftar Rojo
  rojo

 • Rojo på väg till Argentina, målvakt på väg in

  Rojo på väg till Argentina, målvakt på väg in
  EPcbMgAXkAIJhrY

 • Rashford "får den tid han behöver"; Dagens Bruno; Två talanger på väg

  Rashford "får den tid han behöver"; Dagens Bruno; Två talanger på väg

 • Solskjaers presskonferens: Pogba kommer resa till London

  Solskjaers presskonferens: Pogba kommer resa till London

 • Pogba och Bailly tillbaka; Raiola slår tillbaka; United vill ha Fernandes?

  Pogba och Bailly tillbaka; Raiola slår tillbaka; United vill ha Fernandes?

 • Muss halvtidsbetyg 2019/20: Målvakter och försvarare

  Muss halvtidsbetyg 2019/20: Målvakter och försvarare

 • Solskjaers presskonferens: Vill dit Liverpool har kommit

  Solskjaers presskonferens: Vill dit Liverpool har kommit
  oga2

Biografin uppdaterad i januari 2020 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

 

Säsongen 2018/19: n/a

Rojo spelade 211 minuter i ligan, 45 minuter i Champions League. Han springer mestadels runt som en huvudlös kyckling, till synes helt omedveten om sin omgivning. Sedan får han bollen på mittplan och bestämmer sig för att det är läge för skott. Någonstans måste en väl beundra optimismen men Marcos Rojo kan ju inte skjuta. Det bästa möjliga utfallet är att han skjuter så snett att bollen går till inkast. Därefter försöker Rojo bli utvisad med den ena vansinnestacklingen efter den andra. Tyvärr nöjer sig domaren alltid med en varning, gissningsvis för att motståndarna bönar och ber om att Rojo ska vara kvar på planen. Manchester United har fattat oerhört många korkade beslut de senaste åren, att förlänga Marcos Rojos kontrakt är det överlägset dummaste. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,1

Säsongen 2017/18: 4

Inledde säsongen skadad, och när han väl kom tillbaka gjorde han ingen glad. Mittbacken (vi måste släppa illusionen att han också kan spela vänsterback) startade sammanlagt elva matcher, och det var minst elva för mycket. Hela tiden en säkerhetsrisk som spelar på chans, och att han på nio ligamatcher (åtta från start) drog på sig sex gula kort säger en hel del om hur ovårdat han fortfarande spelar. Att han fick ett nytt kontrakt var ett av säsongens märkligaste beslut. [Gustav]

Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 5,3

Säsongen 2016/17: 7

Marcos Rojos vara eller icke vara diskuterades sent in i augusti ifjol. Argentinaren blev kvar och var Uniteds bäste försvarare näst efter Eric Bailly. Klarar sig mirakulöst undan rött kort ett antal gånger, men uppträder betydligt mer vårdat och slipat efter nyår. Visade att han ska spela mittback och inte vänsterback. Oturlig skada som på sikt kan få konsekvenser för framtiden i United, då Mourinho lär värva en mittback i sommar. [MB]

Redaktionen: 6,9 Matchbetyg: 6,0

Säsongen 2015/16: 4

Är, enligt MUSS-juryn, den Unitedspelare som har presterat sämst under den här säsongen. VM-silvermedaljören från 2014 har knappast levererat i linje med förväntningarna sedan han värvades inför säsongen 14/15. Den första säsongen klarade han med godkänt betyg, trots att han redan då visade upp en låg lägstanivå. Under den här säsongen har bottennappen närmast löst av varandra och han har trots detta fått förnyat förtroende gång på gång. Nej, det här håller inte i en klubb som Manchester United. [AS]

Redaktionen: 4,1 Matchbetyg: 5,5

Säsongen 2014/15: 6

Marcos Rojo känns på många sätt som en vänsterfotad version av Phil Jones. Mycket hjärta, inte alltid så mycket hjärna. Ofta skadad. Ibland känns det som att Rojo spelar sin egen match, omedveten om vad övriga 21 spelare på planen sysslar med. Hög högstanivå men också låg lägstanivå, vilket hade varit ett mindre problem om han inte hade spelat på en position där kontinuitet är en nyckelfaktor. Har ändå stor förbättringspotential. [MÖ]

Redaktionen: 6,25 Matchbetyg: 6,17

 

Personinformation

Namn: Faustino Marcos Alberto Rojo
Född: 1990-03-20, i La Plata, Argentina
Längd/vikt: 187 cm/80 kg
Position: mittback, vänsterback

Manchester United

Till United: 2014-08-20, från Sporting CP, 16 000 000 pund [Som en del i övergången fick Sporting CP låna Nani utan kostnad i en säsong.]
Debut: 2014-09-14, mot Queens Park Rangers (h)

Seniorkarriär

KLUBB PERIOD MATCHER MÅL
Estudiantes [ARG] 2008-2011 43 3
Spartak Moskva [RUS] 2011-2012 8 0
Sporting CP [POR] 2012-2014 49 5
Manchester United 2014-
→ Estudiantes [ARG] 2020-
Totalt
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
# Totalen anges endast på spelare som har avslutat karriären.
Landskamper: 59 landskamper/3 mål för Argentina (per 2020-01-30)

Meriter

Titlar med United:

 • FA Challenge Cup (1): 2016
 • EFL Cup (1): 2017
 • Community Shield (1): 2016
Titlar med landslag:

 • inga
Titlar med andra klubbar:

 • argentinska ligan (1): Apertura 2010
Utmärkelser:

 • inga utmärkelser
Övrigt:

 • inget övrigt att notera
Uppdaterad: 2020-01-30 (uppdateras på säsongsbasis)

 

Tabellförklaring

 • -: United deltog inte i den aktuella turneringen den här säsongen (i förekommande fall, då – bara syns i kolumnen för inhopp, noterar detta att systemet med inhoppare ännu inte var introducerat)
 • EUR: europeiska turneringar (inkluderar European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup och Uefa Europa League)
 • FA: FA Challenge Cup
 • IN: inhopp
 • GM: gjorda mål
 • LC: Football League Cup/EFL Cup
 • LIGA: ligaspel (inkluderar Football League Division 1, Football League Division 2 och Premier League)
 • MS: matcher från start
 • TOT: totalt
 • ÖVR: övriga turneringar (inkluderar Test Matches, Charity Shield, Community Shield, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship)

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS