Mike Duxbury

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Högerbacken Mike Duxbury gjorde 378 matcher för Manchester United mellan 1980 och 1990. Under sin tid i klubben vann han FA-cupen två gånger.

Född i Accrington i Lancashire hösten 1959 skulle Mike Duxbury komma att inleda sin fotbollskarriär med provspel för klubbar som Arsenal, Everton, Leeds och Liverpool. Han flyttade dock till Manchester United i unga år och han tog sig upp genom klubbens akademi till a-laget.

Duxbury debuterade i Uniteds a-lag i augusti 1980 och under debutsäsongen skulle han komma att starta majoriteten av ligamatcherna.

Säsongen 1982/83 startade Duxbury samtliga matcher. Han vann sin första medalj som fotbollsspelare då United besegrade Brighton i FA-cupfinalen. Ett par år senare vann han FA-cupen för andra gången. Nu hade han dock fått en mer reducerad roll i a-laget och i finalen mot Everton fick han nöja sig med ett inhopp.

Under Alex Fergusons två första säsonger i United var Duxbury förstaval på högerbacken. Han tappade sedan i status, delvis på grund av skador, och efter två säsonger med sporadisk speltid lämnade han United på fri transfer sommaren 1990. Duxbury fick inte plats i matchtruppen till FA-cupfinalen det året.

Duxbury fortsatte karriären med spel i Blackburn och Bradford City. Därefter flyttade han till Hongkong, där han spelade för Golden i ett par år, innan han la skorna på hyllan.

Efter spelarkarriären har Duxbury jobbat som tränare och idrottslärare. Han var involverad i Manchester United Soccer Schools i Hongkong och Dubai.

Mike Duxbury gjorde tio landskamper för England, den i november 1983 och den sista knappa året senare.

Spelarkaraktär

I grunden var Mike Duxbury högerback. Han var emellertid en anpassningsbar spelare och användes även i mittförsvaret och på mittfältet. Duxbury var en spelskicklig försvarare med god spelförståelse och vältajmade tacklingar.

Rekommenderad läsning

  • Grattis Mike Duxbury, 60 år!

    Grattis Mike Duxbury, 60 år!
    mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i augusti 2019 (uppdateras vid behov).

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS