Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Robin van Persie klar för Fenerbahce

Embed from Getty Images

Så har det blivit dags att säga adjö till ännu en spelare. Den här gången Robin van Persie, som nu officiellt är klar för Fenerbahce. Den turkiska klubben rapporteras betala sju miljoner pund till Manchester United för anfallaren.

Efter elva fantastiska år i Premier League har jag tagit mig an en ny utmaning i Fenerbahce,” skriver Van Persie på Twitter. ”Verkligen spänd på att få börja och lära känna den vackra staden Istanbul. Tack till alla fans som har stöttat mig genom åren. Tack Arsenal och tack Manchester United. Önskar er allt det bästa.

Jag hade egentligen tänkt vänta med att publicera det här tills United bekräftade det hela, men det dröjer och dröjer. Men både Van Persie och Fenerbahce har bekräftat det hela, det räcker.
Uppdatering: Långt, långt senare bekräftade så United till sist försäljningen.

I Fenerbahce får Van Persie återstifta bekantskapen med Nani, som ju blev klar för Fenerbahce för en vecka sedan. Den turkiska klubben är en av Uniteds potentiella motståndare i Champions League-kvalet och för allas bästa får vi hoppas att lagen inte lottas mot varandra.

Robin van Persie gjorde tre säsonger i Manchester United. Han blev Sir Alex Fergusons sista stora värvning, då han hämtades från Arsenal i augusti 2012. Han gjorde sitt första United i sin första match på Old Trafford, då United vann mot Fulham. På allvar presenterade han sig dock en vecka senare då han, trots en straffmiss, slog till med ett hattrick borta mot Southampton.

Han fortsatte på den inslagna vägen, med segermål på Anfield och mål mot Arsenal och Chelsea. Han sänkte sedan Manchester city på bortaplan med ett frisparksmål på tilläggstid. Med 26 ligamål var han en av de absoluta nyckelfaktorerna till Uniteds ligaseger 2013. Passande nog sköt Van Persie hattrick när United säkrade ligatiteln. Efter säsongen utsågs han till Uniteds bästa spelare.

Uppdraget fullbordat.

Tyvärr fortsatte han inte leverera på samma höga nivå. Han var av allt att döma en av de som tog det allra hårdast att Ferguson valde att gå i pension. Några höjdpunkter bjöd han oss på, som ett hattrick mot Olympiacos, när det verkligen behövdes, och ett härligt kvitteringsmål mot Chelsea. Men världsklassprestationerna blev alltmer sällsynta och skadorna blev fler.

När han nu lämnar för Fenerbahce är det uppenbart att det sker utan att United har kämpat med näbbar och klor för att behålla honom, om än man måhända inte har arbetat aktivt för att sälja honom. Inkluderar vi Will Keane, som ju är i Preston på ett säsongslångt lån, är Van Persie den nionde spelaren som lämnar United i sommar. Sedan tidigare har Amos, Cleverley, Falcao, Henriquez, Janko, Nani och Thorpe lämnat på fri transfer. Sedan slutet på säsongen 2013/14 är det nu 24 spelare som har lämnat på permanent basis (Keane exkluderad). Någon eller några hade förvisso packat väskorna innan Louis van Gaal tog över men det är ändå uppseendeväckande många spelare som har lämnar. Och undanrensningen lär fortsätta: Rafael, Evans, Hernandez, Powell, James, Varela, Lindegaard, Valdes och De Gea är spelare som skulle kunna lämna utan att någon blev förvånad.

Van Persie lämnar efter 58 mål på 105 matcher i Unitedtröjan. Bara sex spelare – Tommy Taylor, Ruud van Nistelrooy, Tommy Reid, Dennis Viollet, Denis Law och Joe Cassidy – har ett bättre målsnitt i Uniteds historia.

Vi önskar Robin van Persie lycka till i framtiden. Vi kommer alltid att ha nummer 20.

Oh, Robin van Persie!

Spelarprofil Robin van Persie »