Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Newcastle United (världens bästa dag)

10:01

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Newcastle United. Vi kommer också att bevaka juniorlagets match mot Blackburn (12.00) och reservlagets match mot Manchester city (14.00). Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Newcastle United 4-1 (2-1)

Premier League, omgång 12 • 2017-11-18, 18.30 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 035 • domare: Craig Pawson


     (12)   Isaac Hayden
 0-1 (14)   Dwight Gayle
 1-1 (37)   Anthony Martial (Pogba)
 2-1 (45+1) Chris Smalling (Young)
 3-1 (54)   Paul Pogba (Rashford)
     (67)   Chris Smalling
 4-1 (70)   Romelu Lukaku (Mata)


Manchester United: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Young; Pogba (Fellaini 70), Matic; Rashford, Mata (Herrera 83), Martial (Ibrahimovic 77); Lukaku
Avbytare: Romero, Rojo, Shaw, Lingard

Newcastle United:Elliot; Yedlin, Clark, Lejeune, Manquillo; Ritchie (Aarons 66), Hayden, Shelvey, Murphy; Gayle (Diamé 77), Joselu (Mitrovic 72)
Avbytare: Darlow, Gámez, Mbemba, Pérez

Mikael Österdahl | 20:58 Pogba, Zlatan, Mourinho

Det har blivit dags att avsluta den här matchdagsbloggen. Vi avslutar med videoversionen av intervjuerna som Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic och José Mourinho gjorde efter matchen.

Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 20:45 Mourinho: Pogba var fantastisk

José Mourinho hyllade Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba när han, i en tidspressad intervju, pratade med BT Sport efter Uniteds seger.

Vad gladde mest? ”De tre poängen. Kvaliteten i vår prestation efter Newcastles mål. Sättet vi reagerade på utan panik.

”Givetvis återkomsten för skadade spelare. Framför allt i Zlatans fall efter en så dramatiskt skada. Det var en stor känsla.”

Om Paul Pogba: ”En annan klass. Det var vad vi hade i början på säsongen med Paul och Matic bredvid varandra. De var lagets motor, vi förlorade det. Jag lät Paul bestämma hur många minuter han skulle spela, ut direkt när han kände trötthet. En fantastisk prestation av honom.”

Mikael Österdahl | 20:41 Zlatan: Tacksam att jag kan spela igen

Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic samtalade med BT Sport efter Uniteds seger.

Paul Pogba:

”Vi vann, det är det viktigaste. Zlatan kom tillbaka, jag, Marcos.”

Var det ett annat lag idag? ”För att vara ärlig, nej. Jag såg samma lag. Jag kände samma stämning i laget. Säsongen är lång, det handlar inte om nu, det handlar om slutet på säsongen. Vi lyssnar inte på kritiken.”

Hur var det att vara skadad? ”Det gör ont, för du vill hjälpa laget.”

Zlatan Ibrahimovic:

”Det kändes speciellt. Samma kvalitet. Det är mitt huvud som spelar.”

Var du orolig? ”Nej, för lejon återhämtar sig inte som människor.”

Hur var det att vara skadad? ”Det är inte enkelt, framför allt inte för mig. Jag var på topp, sedan blev jag skadad. Jag kunde inte göra någonting, det var inte enkelt. När jag hade skrivit på börjar du fokusera på laget, jag ville vara där och hjälpa till. När du inte är där kan du bara fokusera på att komma tillbaka och komma tillbaka bra.

”Jag är här idag och är tacksam att jag kan spela fotboll igen. Nu går vi vidare, vi vill göra mer och mer.”

Pogba utsågs till matchens spelare och Zlatan dela ut priset.

Mikael Österdahl | 20:28 United – Newcastle 4-1

I slutändan en utmärkt lördagskväll för Manchester United. Underläge förvandlades till seger 4-1. Martial, Smalling, Pogba och Lukaku med målen.

Det går alltid att önska mer men det här var nära nog perfekt, åtminstone från kvitteringsmålet och framåt.

Zlatan Ibrahimovic då? Jo, han fick givetvis hoppa in. Inte mycket speltid men tillräckligt för att han skulle hinna briljera vid ett några tillfällen.

Mikael Österdahl | 19:28 Halvtidstankar

Ledning i halvtid efter underläge. Det hör verkligen inte till vanligheterna. Det har åtminstone inte skett under José Mourinho.

Annars är det ett obalanserat United vi får se och Newcastle har stora ytor att anfalla på när de får låna bollen.

Det faller på Paul Pogba att uträtta lite magi före Uniteds kvittering. Annars har Newcastle försvarat sig bra.

Bra försvar är inget vi bjuds på av United. Framför allt bidrar egentligen ingen av de sex offensiva spelarna i defensiven.

Mikael Österdahl | 18:24 Nu kör vi!

4-0 mot West Ham. 2-0 mot Leicester. 3-0 mot Basel. 4-0 mot Everton. 4-1 mot Burton. 4-0 mot Crystal Palace. 1-0 mot Tottenham. 2-0 mot Benfica.

Totalt: 8-0-0, 24-1.

Det brukar gå bra på Old Trafford.

Up the Fucking Reds!

Mikael Österdahl | 18:11 Mourinho: De är med för att de är redo

Då José Mourinho snackade med BT Sport inför kvällens match säger han att det gäller för United att ta hand om Paul Pogba. Han antyder att han inte är säker på att Pogba klarar av att spela i 90 minuter.

Om Pogba: ”Givetvis har vi saknat honom. Nu är han tillbaka, förhoppningsvis klarar han minuterna han är på planen. Vi vill inte förlora honom, vi måste ta hand om honom. Vi får se om han klarar 90 minuter.”

Är Eric Bailly skadad? ”Skadad, ja.”

Det måste vara frustrerande när du också har förlorat Phil Jones: ”Jag har inget mer att säga om det.”

Om Rojo och Zlatan: ”De var bra proffs. De gav allt mot svåra skador. Att komma tillbaka på samma dag när de blev skadade samma kväll är trevligt. Men de är inte bara på bänken för att fylla ut. De är där för att de är redo.”

Mikael Österdahl | 18:02 Bailly skadad, Mkhitaryan petad

Eric Bailly är skadad och Henrikh Mkhitaryan är petad. Det avslöjade José Mourinho när han pratade med BT Sport inför dagens match.

Jag räknar med att kunna bjuda på citat från Mourinho före avspark.

Mikael Österdahl | 17:47 Rashford-Martial

Så mycket att prata om i den startelvan. Vi börjar med det allra självklaraste: För första gången den här säsongen startar Anthony Martial, Marcus Rashford och Romelu Lukaku tillsammans. Tittar vi på startelvan som United levererar ser det ut som att Rashford tar den centrala positionen men nog lär det väl bli Juan Mata?

Eller så är det någon form av 4-3-3-formation med Mata som mittfältare. Eller något annat.

Ja, det var väl det…

Nej, jag har ju helt glömt att Paul Pogba startar. Rimligen innebär det att Nemanja Matic återigen kommer att vara fantastisk. Offensivt så det förslår!

Defensivt blev det ingen Marcos Rojo i startelvan. Däremot får Victor Lindelöf för första gången chansen från start i Premier League. Rimligt, om vi antar att Eric Bailly och Phil Jones är indisponibla. I normalfallet ska det bli en skön debutmatch för Lindelöf, Newcastle är inte så värst bra offensivt.

I kategorin anmärkningsvärt får vi också nämna att Henrikh Mkhitaryan är petad från truppen medan Luke Shaw får chansen på bänken. Ingen Daley Blind i truppen. Jag antar att Blind, Bailly och Jones alla är indisponibla.

Marcos Rojo och Zlatan Ibrahimovic återfinns på bänken. Det skulle förvåna mycket om inte Zlatan får speltid.

Detta borde bli förbannat roligt!

 

Mikael Österdahl | 17:33 Newcastles elva

Newcastle United har också levererat en startelva. Inga överraskningar att tala om.

Mikael Österdahl | 17:30 Pogba och Lindelöf från start

Paul Pogba startar mycket riktigt för Manchester United. Det gör Victor Lindelöf också! Däremot ingen Marcos Rojo i startelvan men både Anthony Martial och Marcus Rashford!

Mikael Österdahl | 17:09 Något att leva upp till

Knappa halvtimmen kvar tills vi får dagens startelva. I väntan på det kan det vara värt att kolla på höjdpunkter från matcher mellan United och Newcastle. (Att kolla på Leicester mot city är tyvärr inte alls värt.)

Vi börjar på bortaplan. Det är inte rätt men det är Peter Schmeichels födelsedag idag, så vi gör ett undantag.

Paul Scholes gjorde hattrick mot Newcastle 2003 (också på bortaplan). Det tog vi upp i veckan men det kan ju aldrig bli för mycket Paul Scholes, så vi tar upp det igen.

Hemmamatcher då? Tja, säsongen 2002/03 gav inte bara 6-2 på bortaplan det gav också 5-3 på hemmaplan.

Ja, målfester mot Newcastle hör till vanligheterna. Sedan säsongen 1999/2000 har det blivit minst tre mål i 22 av 34 matcher mellan United och Newcastle. De flesta målfesterna dock på St James’ Park.

Vi avslutar med läckra mål av Ryan Giggs, Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo.

Vi tar Rooney en gång till…

Mikael Österdahl | 16:50 Ingen hjälp från Leicester

Tottenham ser ut att bli ensam av Uniteds konkurrenter att tappa poäng idag. Leicester höll ut nästan hela första halvlek mot Manchester city men fick till slut nollan spräckt. Den stora chansen för Leicester kom i matchinledningen då Kompany försökte bli målchansutvisad. Domaren var emellertid inte med på noterna och nöjde sig med en varning.

Liverpool vinner enkelt (2-0) hemma mot Southampton och Chelsea vinner ännu enklare (3-0) borta mot West Brom.

Om vi inte bjuds på en ordentlig kollaps av Chelsea kommer United att vara trea i ligan inför matchen mot Newcastle. En seger krävs för att behålla andraplatsen och en seger krävs för att hålla avståndet till city till åtta poäng.

Mikael Österdahl | 16:37 Rekordjakt

Manchester United har just nu en svit på 37 hemmamatcher utan förlust. Om sviten förlängs idag är det en tangering av klubbens näst bästa notering någonsin.

I perioden december 1998 till april 2000 gjorde United 38 matcher utan förlust. Sir Alex Fergusons lag hade emellertid en ännu bättre svit mellan april 2010 och oktober 2011. Då blev det förvisso bara 37 matcher utan förlust men sviten innehöll nästan bara (33) segrar. Som en jämförelse har vi i den nuvarande sviten på 37 förlustfria matcher bara 26 segrar.

Klubbrekordet är 40 raka hemmamatcher utan förlust, dock med så många som 14 förluster. Det noterades mellan december 1964 och mars 1966. Överlag var United extremt bra på Old Trafford på den tiden. På fyra dryga år, januari 1964 till februari 1968, spelade United 109 hemmamatcher med bara tre förluster.

(Fergusons lag förlorade tre hemmamatcher på 103 mellan november 1992 och oktober 1996. Den som läste noga ovan noterar att ingen av de två bästa sviterna inkluderas. Att United sedan förlorade tre av fyra hemmamatcher – däribland mot Fenerbahce i Champions League, Uniteds allra första hemmaförlust i en internationell turnering – ska vi kanske tala tyst om.)

Mikael Krekula | 15:58 Slut 1-1

Matchen slutar 1-1. James Wilson gav United ledningen i den första halvleken innan city kvitterade tidigt i den andra halvleken. Vi fick inte se några fler mål, även om målchanser inte saknades. Mest var det en usel domarinsats, där city skulle haft två röda kort och United skulle definitivt haft en straff, men domsluten uteblev. Mer om matchen senare.

Mikael Österdahl | 15:34 Tottenham tappar

Vi sticker emellan med en Premier League-uppdatering, då Arsenal besegrade Tottenham i dagens tidiga match. Via mål av Mustafi och Sánchez i slutet ordnade Arsenal en tämligen bekväm 2-0-seger.

Jag har primärt haft ögonen på reserverna och juniorerna men av det jag såg var det en platt insats av Tottenham.

Vad gäller Manchester United så spekuleras det i att Eric Bailly inte kommer till spel idag. Bailly syntes inte till när Uniteds spelare tidigare idag checkade in på Lowry Hotel, meddelar Manchester Evening News. Det gjorde inte Anthony Martial, Henrikh Mkhitaryan och Daley Blind heller, men de bor nära hotellet och ansluter ofta separat.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Smalling, Lindelöf, Rojo, Shaw, Young
Mittfältare: Fellaini, Matic, Herrera, McTominay, Lingard, Mata, Pogba
Anfallare: Ibrahimovic, Lukaku, Rashford

I normalfallet tar José Mourinho ut 20 spelare till matcherna och det är bara 19 spelare i den aktuella truppen. Därmed plats för en spelare till, rimligen Martial.

Att spelare som Lindelöf, McTominay och Shaw inkluderas i truppen indikerar att det saknas ett gäng spelare, trots att Pogba, Zlatan och Rojo är tillbaka. Definitivt besked får vi om ett par timmar.

Nu ska vi se om reserverna kan ordna en sen seger mot city och sedan hoppas vi att Leicesters a-lag vinner mot city. Ja, alla ska vinna mot city!

 

Mikael Krekula | 15:11 Kvitterat

city kvitterar tre minuter in i halvleken. Ett inspel och ett kyligt avslut. 1-1. Snöpligt med tanke på att Hamilton hade en boll i nät precis innan, men det blev avblåst för offside.

Mikael Krekula | 14:49 1-0 i paus

United leder derbyt med 1-0 i paus. James Wilson har gjort målet efter en fantastisk framspelning från Mitchell. United har förmodligen gjort säsongens bästa halvlek men det mest anmärkningsvärda är ändå domarinsatsen. Först förnekade han United en solklar straff, sedan stod en cityspelare för en fruktansvärd kapning som inte resulterade i något kort medan Ercolani fick ett gult kort bara några minuter senare när han glidtacklade och tog bollen. Svårbegripligt.

Mikael Krekula | 14:23 1-0 United!

James Wilson ger United ledningen i derbyt med 1-0. Demetri Mitchell står för en helt fantastisk genomskärare från egen planhalva och i friläget sätter Wilson, i vanlig ordning, bollen säkert i nät. United har startat matchen bra och leder klart rättvist efter 20 minuters spel.

Mikael Krekula | 14:01 Derbydags

Derbyt mellan Uniteds reservlag och citys ”elite development squad” drar igång nu. Så här ställer United upp:

Mikael Krekula | 13:47 Slut 1-4

Där är matchen slut och Uniteds U18-lag besegrar Blackburn på bortaplan med 1-4. Angel Gomes gjorde två mål, medan ett självmål och D’Mani Mellor satte det sista. Segern innebär att United utökar sin ledning i toppen av tabellen. Mer om matchen senare.

Nu är det dags för reservlaget att spela derby mot city. Matchen börjar om drygt tio minuter.

Mikael Krekula | 13:34 Nollan spräckt

United håller förstås inte nollan utan Blackburn reducerar till 1-4. Cirka tio minuter kvar.

Mikael Krekula | 13:33 4-0

Mellor sätter 4-0 med huvudet efter en hörna och lite kalabalik. United har verkligen växlat upp efter en svag första halvlek.

Mikael Krekula | 13:29 3-0 United

Angel Gomes dribblar sig in i straffområdet och avslutar elegant i det bortre hörnet. Läckert mål!

Chong har också blivit inbytt och comebacken är ett faktum, kul!

Mikael Krekula | 13:04 2-0 United

United gör 2-0 i den 53:e minuten genom James Garner. Det är ett extremt tursamt mål då Garner skjuter, bollen ser ut att gå utanför, men den tar på en försvarare och ställer målvakten helt.

Mikael Krekula | 12:49 Unitedledning i paus

United leder i paus borta mot Blackburn med 1-0. Angel Gomes är matchens enda målskytt hittills, målet gjorde han på en frispark som dock inte såg helt otagbar ut för målvakten. Det är i övrigt endast på fasta situationer United skapat något. Blackburn har varit det bättre laget. Planen är dock jättedålig och det hjälper förstås inte heller att United gjort sju ändringar i laget sedan den senaste ligamatchen. Bäst i United har Gomes varit samt målvakten Theo Richardson som gör en sällsynt start i målet.

Vi får hoppas på bättre spel i den andra halvleken och att Chong får göra ett inhopp!

Mikael Krekula | 12:37 Gomes målskytt

1-0 till United efter 35 minuter. Det är Angel Gomes som blir fälld, och tar själv hand om frisparken som han förvaltar på bästa sätt. Den såg dock inte otagbar ut.

Mikael Krekula | 12:00 Laguppställning för U18

Uniteds U18-lag spelar som bekant borta mot Blackburn. Så här ställer Kieran McKenna upp sitt lag:

Noterbart är att Tahith Chong är tillbaka efter ett långt skadeuppehåll och finns med på bänken. Chong är en väldigt sevärd offensiv spelare, i mitt tycke en av akademins allra mest intressanta spelare. I övrigt är Lee O’Connor tillbaka efter skada och United tycks vila en del spelare, som Burkart och Barlow. Möjligen med tanke på den viktiga Youth League-matchen borta mot Basel.

Matchstart nu klockan 12:00!

Mikael Österdahl | 11:35 Mourinho om Jones

På den andra delen av gårdagens presskonferens pratade José Mourinho om Phil Jones. Den engelska mittbacken är inte tillgänglig idag och managerns kommentarer ger mest en massa frågor.

”Jag förväntar mig att alla spelare som var skadade förra veckan, jag förväntar mig att de spelarna inte spelar,” sa Mourinho.

”Om en spelare var skadad i onsdags och är redo att spela imorgon är det något som går fel. Så Phil Jones var skadad i onsdags och givetvis är han skadad för imorgon. Om någon spelare är redo för imorgon är det något konstigt.

”Men för mig, det som är konstigare med Phil Jones är att – jag har varit manager sedan 2000 – på 17 år som manager har jag inte haft en enda spelare som har injicerat smärtstillande för att spela en träningsmatch. Aldrig. Aldrig.

”Jag är ingen ängel. Jag har haft spelare som har injicerats för att spela officiella matcher och avgörande matcher.

”Men en träningsmatch? Att få sex injektioner av smärtstillande, lokalt, för att spela en träningsmatch? Jag har aldrig hört talas om det. Och Phil Jones hade det. Och hade det före matchen och efter 15 minuter var han ute och givetvis är han ute imorgon.”

På de givna följdfrågorna hade Mourinho inte så värst mycket att säga.

Southgate… ”Nej!” England… ”Nej!” Din läkarstab… ”Nej! Nej!”

Borde han bara veta bättre? ”Nej!”

Kan han göra något åt det? ”Nej, nej. Jag berättar bara fakta. Jag berättar bara fakta. Han injicerades på matchdagens eftermiddag. Han kände sig inte bra under uppvärmningen. Mellan uppvärmningen och matchstart hade han fem lokala injektioner till för att spela träningsmatchen.”

Är det… ”Nej, nej, nej. Jag har inget att säga. Inget mer att säga.” Och här lämnar Mourinho presskonferensen.

Efter att Jones klev ut skadad skrev jag att United borde ha stoppat honom och att England borde ha stoppat honom. Det tycker jag fortfarande. Men nu, som då, lägger jag framför allt skulden på Jones själv. Han måste veta bättre.

Jones hade ingenting, verkligen ingenting, att vinna på att spela den där träningsmatchen. Han hade däremot massor att förlora. Framför allt kunde han bli skadad och det i sin tur kan föra med sig att han en gång för alla tappar sin plats i Uniteds mittförsvar.

Den andra delen av presskonferensen är tillgänglig på MUTV:s onlinetjänst.

Mikael Österdahl | 10:52 Lagnyheter

Paul Pogba och Marcos Rojo går rakt in i startelvan idag. Åtminstone om vi ska tro på Miguel Delaney. Däremot är Henrikh Mkhitaryan petad, till förmån för Jesse Lingard.

Även Rob Dawson tror att Pogba och Rojo startar idag. Även Marouane Fellaini ska vara aktuell för en plats i startelvan.

Phil Jones är ute till följd av skadan han ådrog sig under landslagsuppehållet, har José Mourinho bekräftat. Managern har också bekräftat att Zlatan Ibrahimovic börjar på bänken.

När det gäller Zlatan menar Mourinho att det finns många alternativ för hur laget formeras. Zlatan som nummer 10 är ett alternativ. Zlatan tillsammans med Romelu Lukaku är ett annat. Zlatan som ensam forward ytterligare ett alternativ men Lukaku som ensam forward är också ett alternativ, säger Mourinho. För tillfället är det emellertid bara bänken som är aktuell för Zlatan.

Om vi utgår från att Dawson och Delaney har rätt så är det tämligen enkelt att fylla i de flesta positionerna i elvan, i vad som rimligen är en 4-3-3-formation.

David de Gea tar förstås platsen i mål och Antonio Valencia lirar högerback. I mittförsvaret rimligen Eric Bailly bredvid Rojo med Ashley Young som vänsterback. Rojo som vänsterback med Chris Smalling bredvid Bailly ett annat alternativ.

På mitten förstås Nemanja Matic bredvid Pogba och Fellaini. I anfallet då Lingard till höger och Lukaku centralt. På vänsterkanten gissar jag att Marcus Rashford startar för att ersättas av Anthony Martial i andra halvlek.

Mer inför matchen:

Mikael Österdahl | 10:04 Världens bästa dag

Manchester United. Så mycket Manchester United! Idag är det inte bara en eller två utan så många som tre Manchester United-matcher! Ja, idag är helt enkelt världens bästa dag.

Vi börjar klockan 12.00 med juniorlaget mot Blackburn (MUTV/Viaplay). Klockan 14.00 är det så derby för reservlaget (MUTV/Viaplay). Dagens höjdpunkt har vi sedan klockan 18.30 då a-laget ska sopa banan med Newcastle United (Viasat Sport Premium/Viaplay).

Ja, det är bara damlaget som saknas… oh! Tänk att världens största klubb fortfarande 2017 inte har något damlag. Skamligt deluxe.

Nåväl…

Idag får vi förhoppningsvis se Paul Pogba spela fotboll igen. Om det var upp till mig skulle han gå rakt in i startelvan men nu är det ju inte upp till mig och jag kan för all del inte ens vara säker på att han är redo för att spela i 90 minuter.

Manchester United med Paul Pogba är förstås mycket bättre än Manchester United utan Paul Pogba. Förra säsongen tycker jag att Pogbas prestationer sällan fick den uppskattning de förtjänade. Den här säsongen har han mer frekvent varit hyllad och under skadefrånvaron har hans aktie stigit ytterligare.

Jag tycker emellertid inte att han har varit så värst mycket bättre än förra säsongen. Lite effektivare, förvisso. Det menar jag dock till stor del beror på slump och faktorer som Pogba inte kan påverka. Förra säsongen sprang de flesta offensiva spelarna som inte heter Zlatan Ibrahimovic mest runt och gömde sig. Under säsongsinledningen var Pogbas lagkamrater betydligt oftare spelbara och då fick de bollen av Pogba.

Ja, Zlatan ja. Han är också tillbaka! Egentligen mycket intressantare än att Pogba är tillbaka. Inte viktigare men intressantare. Vi vet vad vi får av Pogba, vi har redan sett Pogba i det här laget. Hur Zlatan passar in i den här säsongens Manchester United vet vi emellertid inte.

Den spontana gissningen är att Zlatan kommer att ta rollen som nummer 10, bakom Romelu Lukaku. Logiskt, kan tyckas. Samtidigt är det Henrikh Mkhitaryan som har lirat tia i det här laget, med Jesse Lingard som reserv. Av alla offensiva spelare i United är Lingard och Mkhitaryan de som har minst gemensamt med Zlatan. Får vi Zlatan som tia innebär det då att spelet justeras markant.

Men vi får se. Förmodligen kommer Zlatan att matchas in ganska försiktigt.