Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal med Ed Woodward: Intäkterna fortsätter öka

Manchester United PLC har idag publicerat sin resultatrapport för det andra kvartalet (perioden 1 oktober till 31 december) i det finansiella året 2017/18. Intäkterna fortsätter att öka och skulden minskar. United gör dock en nettoförlust för perioden, vilket skylls på skattereformen i USA.

Att notera är att resultaten sträcker sig fram till den 31 december. Affären där Henrikh Mkhitaryan byttes mot Alexis Sánchez är således inte inkluderad, även om den nämns i konferenssamtalet med Ed Woodward.

Intäkterna ökar med fyra procent, vilket nämns som en av höjdpunkterna i rapporten.

Som höjdpunkt noteras också José Mourinhos förlängda kontrakt. Detta är aningen märkligt, då kontraktsförlängningen annonserades i januari.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vår solida affärsmodell har gett oss möjligheten att investera i klubbens framtid med förlängningen av José Mourinhos kontrakt värvningen av Alexis Sánchez. Vi ser fram emot återstoden av säsongen med självförtroende.

Nyckeltalen:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet är 163,9 miljoner pund, upp med 3,8 procent jämfört med samma period förra året. För det första halvåret har intäkterna ökat med 9,6 procent.

De kommersiella intäkterna minskar marginellt, både sponsorintäkter och intäkter för souvenirförsäljning minskar något. Sponsorintäkterna kommer att öka under det tredje kvartalet, till följd av att Sánchez värvades.

Även matchdagsintäkterna minskar marginellt. Detta förklaras med att United har haft två hemmamatcher färre under perioden.

Intäkterna för broadcasting ökar kraftigt, upp 17,3 procent jämfört med förra året. Deltagande i Champions League och två extra tevesända ligamatcher är förklaringen.

EBITDA (intäkter resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) minskar med 1,7 procent till 67,8 miljoner pund. För det första halvåret är EBITDA emellertid upp 4,2 procent.

Nettoförlusten för perioden är 29 miljoner pund och 21,1 miljoner pund för det första halvåret. Detta förklaras av att skattereformen i USA medför en nedskrivning på 48,8 miljoner pund. Mer om detta under konferenssamtalet med Ed Woodward nedan.

Skulden är nu 328,6 miljoner pund, en minskning på 19,7 procent jämfört med förra året. Jämfört med förra kvartalet har skulden emellertid ökat. Som vanligt noteras att bruttoskulden i dollar är oförändrad.

Lönekostnaderna stiger. Ingen överraskning då spelarna har Champions League-klausuler i sina kontrakt. Totalt var lönekostnaderna 69,6 miljoner pund för perioden, upp med 9,4 procent jämfört med förra året.

Framtidsutsikterna är oförändrade jämfört med årsrapporten i september och med kvartalsrapporten i november. United förutspår att intäkterna ska uppgå till mellan 575 och 585 miljoner pund med EBITDA på mellan 175 och 185 miljoner pund.

Intäkterna för 2016/17 var 581,2 miljoner pund. United spår alltså ingen dramatisk förändring, trots att intäkterna för första halvåret är upp 9,6 procent. Prestationen i Champions League torde avgöra, United budgeterar med en kvartsfinal.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. Den här gången deltog Ed Woodward samt Cliff Baty (Chief Financial Officer) och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance). Tseayo inte sa ett enda ord, vilket är brukligt.

Nedan en sammanfattning av vad som sades under ett kort samtal.

Woodward noterar att United är tvåa i ligan, klara för femte omgången i FA-cupen och klara för slutspel i Champions League. Vidare säger han att United har stärkt positionerna genom att förlänga Mourinhos kontrakt och byta till sig Alexis Sánchez.

Sociala medier: Värvningen av Sánchez slog rekord på sociala medier. Totalt fick United med värvningen av Sánchez 75 procent fler interaktioner på sociala medier än PSG fick när de värvade Neymar.

https://twitter.com/thedoveman1982/status/961589887718838272

Att Jesse Lingard tog över Uniteds Instagram gav också goda resultat.

Broadcasting: Att livesport skulle vara död är ”kraftigt överdrivet”, enligt Woodward. Globalt har tittarsiffrorna för Premier League ökat med nio procent.

Det nya teveavtalet för Premier League förhandlas om i dagarna, med en första auktion imorgon. Woodward ville inte uttala sig närmare men räknar med att det nya avtalet ska vara på plats om ett par veckor. (I detta skede är det endast de engelska rättigheterna det förhandlas om. De internationella rättigheterna – som ju i allra högsta grad påverkar oss här i Sverige – förhandlas om senare. Det nuvarande engelska avtalet annonserades i februari 2015 medan det svenska avtalet var på plats i oktober 2015.)

Souvenirer: Värvningen av Sánchez innebär att United har sålt tre gånger så många tröjor i januari som någonsin tidigare.

Nettoförlusten: Klubben räknar med att skattereformen på lång sikt ska vara positiv för klubben men de mer komplexa detaljerna är ännu inte utredda till fullo, noterade Baty. Många andra företag visar motsvarande siffror. Det är tal om en ickekontant redovisningsavgift som inte påverkar Uniteds möjligheter att konkurrera finansiellt och det har heller ingen inverkan på Uniteds möjligheter att klara Financial Fair Play-kraven.

Konferenssamtalet är tillgängligt att lyssna på här.