Dagen efter en derbyseger vi inte kommer att glömma

Kommer du ihåg när Manchester United vann med 3-2 i Manchesterderbyt?

Inte den där gången i september 1936 (hör av dig om du kommer ihåg den!). Inte 1961 heller. Vet du, jag tänker heller inte på 1993 och inte på 1996. Kanske 2011? Nope. Definitivt inte varken januari eller september 2012.

Nej, det är givetvis gårdagen jag tänker på.

Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som hände. United var så dåliga i den första halvleken (sorry José Mourinho, men det du säger är bullshit). United var så bra i andra halvlek. United spelade Mourinhofotboll i första halvlek (hey, managern tycker att United – med noll avslut mot mål – kontrollerade tillställningen), United spelade som United i andra halvlek.

Länge var det förnedrande. United var håglösa, långsamma och fega. Och dåliga. Till och med David de Gea var dålig. Så illa var det.

Samma spelare som startade matchen beträdde planen inför andra halvlek. Obegripligt tyckte jag. Men något var annorlunda. Plötsligt klev United fram och skapade en chans. Kanske fanns det hopp, trots allt? Nej, city borstade av sig förvåningen av att motståndarna faktiskt försökte och gick till attack. 3-0 var bara en tidsfråga.

Så fick Alexis Sánchez – som jag tycker var matchens bästa spelare – bollen. Ett bröst från Ander Herrera och en bredsida från Paul Pogba senare var det reducerat. Därefter väggspelade Pogba med Sánchez och så var det kvitterat.  Sedan slog Sánchez frispark och Chris Smalling – som gör 19 procent av sina mål för United i Manchesterderbyn – skickade in segermålet.

Det går liksom inte att förklara. Men igår fick vi se både den allra sämsta versionen av United. Och den allra bästa.

Whatever, city vinner ändå ligan. Vad spelar det för roll?

Rollen det spelar är att Manchester city-supportrar grät på läktaren efter gårdagens match. De gick miste om en once in a lifetime-möjlighet.

Blue moon, you started singing too soon.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

På presskonferensen efter gårdagens match sa José Mourinho att United förtjänade segern och att hans lag hade kontroll i första halvlek. Mittfältarna får beröm men managern hade förväntat sig mer av försvararna och yttrarna.

José, vad var meddelandet i halvtid som skapade den comebacken?

“Meddelandet var… Först och främst min besvikelse för en match som var under kontroll i 20-25 minuter, utan några problem, att släppa in säsongens tredje mål mot Manchester city på hörna. Och sedan tappade vi givetvis lite balans och city hade det andra målet och deras bästa stund.

“Jag sa till mina mittfältsspelare att de inte behövde förbättra sig, för de alla spelade väldigt bra, även i första halvlek. Jag tycker att det är väldigt svårt att vara en mittfältare mot Manchester city. Och Paul [Pogba], Ander [Herrera] och Matic spelade väldigt bra.

“Men jag behövde mer från Lingard och Alexis [Sánchez]. Jag behövde att de skulle hålla ihop vår bra fotboll på mittfältet. Och framför allt behövde jag mer självförtroende från mina försvarare. För med bara lite press från city sparkade de bort bollen. De var nervösa, de tog inte bollen med kvalitet till mina mittfältare. Så jag behövde en förbättring i form av självförtroende från försvararna.

“Också att ta upp linjen, så att vi kunde förlora bollen och pressa lite. Och sedan handlade det om att behålla självförtroende.

“Ibland när du ligger under är instinkten att förändra omedelbart, för att du inte gillar någonting. Jag hade inte den känslan. Och givetvis är det första målet väldigt viktigt.

“Efter det var matchen vår match. De hade givetvis reaktionen efter 3-2, det är normalt. Men jag tycker också att det mentalt var vår match. Så jag är väldigt glad för spelarna och de här poängen är viktiga.”

Mourinho menar att United nu har en bra chans att sluta tvåa.

Är det en psykologisk motgång för city att förlora trots tvåmålsledning?

“Jag tycker inte det. Ärligt talat tycker jag inte det. Det var en viktig seger, en bra seger. Jag tycker att den var välförtjänt. Men jag ser inte mer än det.”

Mourinho säger sedan att United har varit bättre än förra säsongen. Det räcker dock inte för att vinna ligan och han gratulerar city till titeln.

Hur imponerad var du av Pogba?

“Jag var imponerad. Men jag vet inte, för jag har inte ens pratat med honom om vad Pep [Guardiola] sa, vad [Mino] Raiola sa. Jag är inte intresserad av om Pep eller Mino har rätt.

“Jag vet att Paul [Pogba] spelade bra mot Swansea. Jag vet att Paul hade en väldigt bra vecka. En väldigt bra arbetsvecka, framför allt tisdag och onsdag gjorde han två fantastiska träningar. Och den här matchen kommer i den sekvensen.

“Givetvis, två mål för en mittfältare – och framför allt i en stormatch som den här – det stannar i folks minne, framför allt för fansen. Han behöver det självförtroendet, för han vet, jag vet, alla vet, att han hade några prestationer som inte var på den nivå vi förväntar oss från Paul.

“Men han blir bättre. Mot Swansea var jag nöjd. Och idag tycker jag att han, Matic och Herrera var fenomenala i 90 minuter.”

Mer från Mourinho och dessutom Chris Smalling och Paul Pogba i gårdagens matchdagsblogg.

Guardiolas presskonferens

Pep Guardiola fick också snacka ner matchen.

Kan du förklara det?

“Vi förlorade med 3-2. Vi gjorde en bra match, framför allt i första halvlek. Men det är boxar, på den nivån, i den turneringen, mot rivaler. Så när du har chansen måste du göra mål. […] Varje gång de kom fram gjorde de mål.

“Så de skjuter fyra gånger på mål och gör tre mål. Så när det händer är det så komplicerat att vinna matchen. Vi skapade tillräckligt för att göra fler. Så grattis till United.”

Guardiola säger att han inte har sett någon av straffsituationerna. Han pratade med Pogba efter matchen för att gratulera honom, men det hade inget med kommentarerna i fredags att göra.

Pogba: En bra känsla att vinna mot city

“Det känns givetvis bra att göra mål,” sa Paul Pogba till MUTV. “Men det är en ännu bättre känsla att vinna mot Man city och inte låta dem vinna [ligan] mot oss idag.”

Pogba säger dock att han också känner en viss besvikelse, för om laget hade spelat så här i alla matcher hade United slagits med city om titeln.

Den franska mittfältaren passade efter matchen också på att hylla David de Gea.

Pogba röstades givetvis fram som matchens bästa spelare. (Personligen tycker jag som sagt att Sánchez förtjänade det priset igår.)

Om Pogba hyllades efter matchen så var tongångarna annorlunda efter första halvlek. Jag låter Mark Ogden exemplifiera.

Men Ogden hade givetvis rätt i att Pogba igår skulle hjälpa United till en oväntad seger, på samma sätt som Roy Keane hjälpte United till en oväntad seger mot Juventus våren 1999.

Herrera: En av de bästa matcherna

Ander Herrera fick också snacka med MUTV efter segern igår.

“Det här är en av de bästa, en av de mest emotionella matcherna hittills i min Manchester United-karriär,” säger den spanska mittfältaren.

Herrera säger att han bara tänker på Manchester United och att det viktiga var att vinna för att förbättra chansen att sluta tvåa i ligan.

Matic: Den bästa matchen för fansen

“Jag tror att det här var den bästa matchen för våra fans. Jag vet vad den här matchen betyder för dem,” sa Nemanja Matic till MUTV.

“Vi tillät dem inte att fira framför våra fans.”