Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Ingen assisterande manager nästa säsong

Premier League-säsongen avslutades igår, då Manchester United vann med 1-0 mot Watford. Marcus Rashford gjorde matchens enda mål men det handlade efteråt mestadels om Michael Carrick.

Förutom Carrick fanns det också plats på agendan för de förändringar som sker i Uniteds tränarstab inför nästa säsong.

Dessutom lite landslagsnyheter.

Mer från gårdagens match:

Mourinho om Carrick

”Det var svårt för mig de här två säsongerna. Jag fick honom i slutet på hans karriär, där det var uppenbart att det var svårt för honom att spela flera matcher i rad och matcher med stor intensitet,” sa José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens match.

”Han var så, så viktig för oss, men han kunde inte ha kontinuiteten han hade för klubben. En fantastisk spelare. Jag kan kalla Sir Alex den intelligenta för att han köpte honom och den lyckliga för att han hade honom i så många år.”

”Jag är inte så ledsen för […] jag kommer att ha honom kvar.”

Mer om Carrick sist i den här artikeln och även i nästa stycke.

Ingen assisterande manager nästa säsong

I lördags meddelades att Mourinhos assisterande manager Rui Faria lämnar United. Mourinho säger att han nu kommer att omorganisera i ledarstaben och att United inte kommer att ha någon assisterande manager nästa säsong. Den rollen är på sikt vikt för Michael Carrick, men just nu saknar han kvalifikationerna som krävs.

Kommer Carrick att bidra till att hitta Uniteds nya mittfältare?

”Från den stunden han är min assisterande [tränare] bidrar han i processen. Att delta i processen betyder att delta i varje aspekt. Givetvis måste jag fatta besluten men mina assistenter har åsikter. I relation till hans position har han givetvis en annan vision än någon annan åsikt från scouter eller analytiker.”

När Mourinho kallar Carrick för sin assistent så är det i betydelsen assisterande tränare, där Carrick gör sällskap med Silvino Louro, Ricardo Formosinho, Carlos Lalín, Emilio Álvarez och Giovanni Cerra.

”Ingen nummer 2. Jag kommer att organisera min tränarstab på ett sätt där den assisterande managern inte existerar. Jag kommer att ha tränare, assisterande tränare. Jag kommer att ha fystränare. En struktur där de är specialister på olika områden. Jag kommer inte att ha en assisterande manager.

”Anledningen är att jag tror att det kommer att vara Michael Carrick i framtiden, när han har sin licens. När han går från att vara spelare till assistent.

”Folk tror att ’en dag är jag spelare, nästa dag är jag tränare’. Så är det inte. Hjärnan kan vara redo. Men sedan behöver du praktik, beslutsfattandet, kontrollen, ledarskapet, arbetet i grupper.

”Jag tycker inte att det är vettigt när Rui [Faria] lämnar efter 17 år. Jag har ingen i fotbollsvärlden som är redo att vara min assisterande manager. Jag föredrar att utbilda folk och strukturera min stab på ett sätt där det finns utrymme för deras utbildning. Naturligt när Michael har licensen, med hans personlighet, med vänskapen, ärligheten, kommer det att bli han.”

Mourinho säger också att Michael Carrick inte kommer att vara det enda nya namnet i ledarstaben men att media ännu inte har träffat rätt på det namnet. Både Guardian (igår) och ESPN (idag) nämner juniortränaren Kieran McKenna som ett alternativ. McKennas namn hade nämnts redan när Mourinho pratade men det är möjligt att Mourinho inte hade sett detta.

Om Martial och Lukaku

Det spekulerades igår om att det var mer än en skada som låg bakom att Anthony Martial saknades igår. José Mourinho förnekar emellertid att så är fallet.

”Han blev skadad på träningen i fredags. Igår kunde han inte träna. Han behandlades på träningsanläggningen.”

Hur ser det ut för Martial och Romelu Lukaku inför FA-cupfinalen?

”Jag vet inte. Jag vet att Romelu kommer tillbaka på tisdag. För det är sista veckan. Vi måste se. Anthony måste jag vänta lite längre på.”

Mourinho säger att det är ett knä som spökar för Martial.

De Gea prisades

David de Gea spelade inte igår. Målvakten var dock på plats på Old Trafford och före matchen tog han emot sitt Golden Glove-pris.

United slog rekord

Gårdagens match var den 21:a ligamatchen för säsongen där United gjorde första målet. Samtliga slutade med seger. Det har bara hänt en gång tidigare, men Portsmouth säsongen 2007/08 gjorde bara första målet 14 gånger, så United är bättre.

Faktum är att United under José Mourinho ännu inte har förlorat när laget har gjort första målet. Det är givetvis en otrolig styrka.

McTominay landslagsuttagen

Träningslandskamper mot Peru och Mexiko väntar för Skottland. Scott McTominay fick plats i truppen.

Tre Unitedspelare till semifinal

U17-EM pågår för fullt i England. Igår tog sig England till semifinal via 2-0 mot Norge. Lagkapten James Garner spelade förstås hela matchen, precis som han gjorde genom hela gruppspelet. Försvararen Ethan Laird har också spelat varenda minut i turneringen. England får dock klara sig utan Laird i semifinalen, då Laird är avstängd. Holland eller Irland blir semifinalmotståndare.

Largie Ramazani och Belgien är också i semifinal. Detta efter 2-1 mot Arnau Puigmals Spanien idag. De båda Unitedspelarna startade i dagens match och båda blev varnade.

Belgien, som har idel segrar i turneringen, möter Italien i semifinal.

Carricks tal

Michael Carrick höll tal på Old Trafford igår. Textversion i gårdagens matchdagsblogg.

It’s Carrick, you know

Hyllningarna strömmade in för Michael Carrick igår.