Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2017/18: Mittfältare

För nionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Idag är det mittfältarna som ska få sina omdömen.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg för målvakter och manger hittar ni här, och för försvararna här. Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Paul Pogba: 6,5

Vår franska fixstjärna har sannerligen haft en blandad säsong. Startade i fantastiskt slag, med mål och assist uppradade på varandra. Skadade sig sedan och var borta under en längre period. När han var tillbaka spelade han bra på en gång, men drog sedan på sig ett rött kort borta mot Arsenal och stängdes av i tre matcher. En hackig säsong som slutade i en hel del frustration. Men, det är uppenbart vilket oändlig kvalité som finns i den kroppen. Det gäller att se till att den tittar fram i en allt jämnare frekvens. 10 assist och 6 mål på 27 matcher i ligan, är ett mycket bra facit för en mittfältare. [Adam]

Redaktionen: 6,4 Matchbetyg: 6,3

Juan Mata: 6 & 4

Marcus (6/10): Jag tycker för egen del att Juan Mata gjort en bättre säsong i år än ifjol, om det då sedan beror på uselt minne eller på en missuppfattning om fjolåret låter vi vara osagt. Mata är spelaren som blir utbytt först, men som ändå kan slå de där avgörande bollarna och vandra in i mitten i rätt lägen. Har enligt mig framstått som jämn i prestationerna, även om snabbheten lämnar en del att önska. Räddade poäng mot Leicester före jul. Bara det.

Österdahl (4/10): 3 mål på 40 matcher. Av en offensiv spelare i Manchester United. Det är ynkligt. Undantaget den nämnda matchen mot Leicester var Mata faktiskt inte tongivande i en enda match på hela säsongen, däremot var han ofta dålig. Det var heller inte så att han bidrog med speciellt många assists. Matas speltid var likvärdig med Rashfords och Lingards, markant större än Martials, trots det bidrog de andra tre med dubbelt så många poäng. Är av allt att döma en hyvens kille. Tyvärr blir hans prestationer på planen sämre i takt med att han tar sig an nya saker (blogg, restaurang, välgörenhetsprojekt) utanför.

Embed from Getty Images

Marcus: Jag håller inte med om att Mata varit ofta dålig, som jag tidigare konstaterade har han trots allt haft en jämnhet i spelet även om de där riktiga topparna har uteblivit. Lider antagligen lite av rådande spelsystem i och med att snabbheten inte finns, men är ändå ett komplement och en lojal spelare. En favorit.

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,9

Jesse Lingard: 7

Kanske den i United som levererade mest sett till förutsättningarna. Jag hörde till dem som höjde på ögonbrynen när Lingard blev kvar under Mourinho. 2017/18 var han, före Sánchez ankomst, närapå given. Bidrar med fart, frenesi och mål. Tvåa i interna skytteligan bakom Lukaku, tillsammans med Rashford. En säsong klart över förväntningarna, samtidigt som det är kul med en egen grabb som lyckas. [Marcus]

Redaktionen: 7,1 Matchbetyg: 6,0

Michael Carrick: n/a

Hur bedöma en spelare som endast spelat fem matcher över hela säsongen, och som endast fick starta en ligamatch, vilken också var den sista då United inte hade något att spela för? Ja, som ni ser, inget betyg. Man kan ju få känslan av att han endast fick nytt kontrakt för att han skulle få chansen till ytterligare en Premier League-titel, men då undervärderar man hans insats under säsongen 16/17. Den här säsongen ställde dock hjärtproblemet till det, och efter det blev det mer ledaruppdrag än speltid för Carrick. Snygg avslutning i sista Premier League-matchen tar vi dock med oss. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7,3

Embed from Getty Images

Ander Herrera: 5

Från nyckelroll och Sir Matt Busby Player of the Year ena året, till bänkspelare nästa. Säsongen 17/18 blev inte som Ander Herrera hoppades på. Ofta direkt svag, och verkar till stor del ha tappat sitt tvåvägsspel till fördel för att vara en renodlad defensiv mittfältare, och där flyttar han inte på Matic. Alltid superlojal, och tillsammans med Mata en av få som det faktiskt värt att lyssna på när det kommer till intervjuer. Men på plan var detta inte Herreras år. [Gustav]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 5,8

Marouane Fellaini: 6

Svårt att säga jättemycket om en spelare som haft den säsong han haft. Såg honom inte få jättemycket speltid i och med Matics ankomst, men säsongen har snarare spolierats på grund av skador. Har slipat bort de där allra värsta hjärnsläppen men är likväl för trubbig för att vara nära på ordinarie på ett tremannamittfält, trots att Herrera varit dålig. Är på väg bort, och det kan jag ändå tycka är synd, även om jag kommer på mig själv att vara förvånad över den ståndpunkten. [Marcus]

Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 6,1

Nemanja Matic: 7

Fantastisk första tredjedelen av säsongen, dålig andra tredjedelen, bra den sista tredjedelen. Det var upp och ner för det nya mittfältsankaret. Det är problematiskt för en defensiv mittfältare, då jag vill hävda att kontinuitet är den kanske viktigaste egenskapen i den positionen. Kanske skulle han må bra av att få vila lite oftare, kanske är han bara så. Totalt tycker jag ändå att han gör en bra debutsäsong i United men jag förväntar mig färre dåliga matcher nästa säsong. [Micke]

Redaktionen: 6,8 Matchbetyg: 6,2

Embed from Getty Images

Scott McTominay: 6

Scott McTominay är för det mesta okej. Det är bara det att han extremt sällan är bättre än så. Nu är han inne på sina första stapplande steg i seniorfotbollen, så visst överseende får vi ha. Spelar enkelt och undviker misstag. Ska han bli långvarig i United måste han dock börja ta mer initiativ och höja högstanivån flera snäpp. Jag tvivlar tyvärr på att han lyckas med det. [Micke]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,6

Angel Gomes: n/a

Haft en ganska skadefylld säsong och endast fått 2 (!) minuters speltid i seniorlaget, i bortamatchen mot Yeovil (FA-cupen). Den otvivelaktiga talangen och potentialen finns givetvis kvar och Gomes har faktiskt inte ens fyllt 18 år än, vilket han gör den 31/8. Har även fortsatt fått träna en del med seniortruppen under säsongen, vilket tyder på att klubben har en stor tro på engelsmannen. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Henrikh Mkhitaryan: 4

Jag erkänner villigt att jag i en frågeask tidigt i höstas hyllade Mkhitaryan. Lika villigt kryper jag till korset nu. Efter en okej start förpassades armeniern direkt till frysen, och där stannade han ända till januari. Totalt osynlig i de matcher han fick chansen i och inget offensivt hot alls. Loj, obslutsam och utan speed på en position där det krävs. Trivs väl bättre som (falsk) tia, men likväl inte bra nog för United. Helt rätt beslut att skeppa iväg honom. [Marcus]

Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 5,5

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Paul Pogba33 (4)613
Juan Mata33 (7)37
Jesse Lingard30 (18)137
Michael Carrick4 (1)00
Ander Herrera25 (14)22
Marouane Fellaini7 (16)51
Nemanja Matic46 (3)24
Scott McTominay14 (9)00
Angel Gomes0 (1)00
Henrikh Mkhitaryan16 (6)27

Betyg på anfallarna kommer om några dagar.