Nymodigheter säsongen 2018/19: Varningarna turneringsspecifika men ingen förlängning

The Times They Are a-Changin’. Ja, i Champions League bokstavligt talat så. Den heliga tiden klockan 20.45 gäller nämligen inte längre. Annars har reglerna för avstängningar i engelsk fotboll blivit aningen mer logiska medan deadline day har flyttats fram.

I övrigt sker, som alltid, lite justeringar här och var. I den här genomgången går vi igenom det som är nytt den här säsongen.

(Med reservation för att vi har missat något.)

ABBA försvann

Systemet med ABBA-straffar tillämpades förra säsongen i ligacupen men nu är det traditionella systemet tillbaka (se eget stycke om EFL Cup nedan). Såvitt jag kan se gäller det traditionella systemet för straffläggningar i alla turneringar United deltar i.

Gissningsvis försvann ABBA-systemet för att var alldeles för rättvist.

Avsparkstiden förändras i Champions League

Med undantag för undantag som Uefaadministrationen beslutar om kommer matcherna i Champions League nu ha avspark antingen klockan 18.55 eller klockan 21.00.

 • I gruppspelet är det avspark klockan 18.55 för två matcher varje tisdag och två matcher varje onsdag. I övrigt är det klockan 21.00 som gäller.
 • Samtliga slutspelsmatcher och finalen börjar klockan 21.00.

Vilka matcher som får den tidiga avsparkstiden avgörs bland annat geografiskt. Inga matcher som spelas i England kommer att börja på den tidiga tiden medan alla matcher i de östligaste tidszonerna i Europa kommer att börja tidigt. I den sista gruppspelsomgången spelas matcherna i samma grupp samtidigt.

I tillägg är följande nytt i Champions League:

 • Nyförvärv som görs efter gruppspelet kommer att få representera sin nya klubb även om spelaren deltog i gruppspelet för sin gamla klubb. Maximalt får klubbarna registrera tre nya spelare inför slutspelet.
 • Tolv avbytare får listas som avbytare i finalen medan det som tidigare är tillåtet med sju avbytare till och med semifinalen.
 • Reglerna för kvalificering till turneringen förändrades till den här säsongen men det var relevant redan för ett år sedan, varför vi tog upp det då.

(Champions Leagues hemsida, Uefas hemsida.)

Avstängningar: varningarna turneringsspecifika

Den i mitt tycke största förändringen i engelsk fotboll den här säsongen är att avstängningar för varningar nu gäller per turnering.

Avstängningar i Premier League:

 • 5 varningar – 1 match (gäller till och med match 19)
 • 10 varningar – 2 matcher (gäller till och med match 32)
 • 15 varningar – 3 matcher (gäller hela säsongen)
 • 20 varningar – FA:s kommitté bestämmer

Det framgår inte i regelverket vad som gäller om du får din tionde varning i match 32 och senare i matchen blir utvisad. Då bokförs du för en utvisning i matchen och ingen varning. Utvisning för två varningar ger bara en matchs avstängning och du skulle i så fall kunna slippa en match på avstängningen för tio varningar. Tidigare fanns en regel som föreskrev du i detta fall skulle bli avstängd i två matcher. I det nya regelverket noteras inget om detta, medan det noteras att detta gäller för fotboll på lägre nivå.

Avstängningar i FA-cupen:

 • 2 varningar – 1 match
 • 4 varningar – 1 match

Varningarna upphör efter kvartsfinalen. Får du din andra eller fjärde varning i kvartsfinalen blir du avstängd i semifinalen. (Det blir också en matchs avstängning för spelare som får sin sjätte varning i cupen men det är inte teoretiskt möjligt för en Unitedspelare att få så många varningar före semifinalen.)

Avstängningar i ligacupen:

Samma som i FA-cupen. Du kan därmed bli avstängd i den första semifinalen men inte i den andra. (Det är dock inte teoretiskt möjligt för en Unitedspelare att dra på sig sin fjärde varning före semifinalen.)

Avstängningar i damfotbollen:

Systemet replikerar det som finns i Premier League, med avstängningar efter 5, 10 och 15 varningar och kommittébestämt efter 20 varningar. Här förefaller det dock vara så att varningar i ligan och i FA-cupen ackumuleras. I damfotbollen till skillnad från herrfotbollen finns det dock ingen gräns där tröskeln för avstängning höjs.

I FA:s regelverk finns ingen information om avstängningar i FA WSL Cup (damernas ligacup).

(Klicka på bilden för större version om den är svår att tyda.)

(FA:s disciplinära regelverk.)

Avstängningar: utvisningarna gäller överallt

Att räkna avstängningar turnering för turnering är ju hur logiskt som helst (ja, egentligen tycker jag inte att systemet med avstängningar är det minsta logiskt, men den diskussionen ska vi inte ta här). Men för att vi inte ska bli drabbade av alldeles för mycket logik i fotbollen har vi kvar systemet där du kan bli utvisad i ligan men avstängd i FA-cupen eller ligacupen.

Här har vi såvitt jag kan se samma regler som tidigare år. Utvisning för två varningar samt målchansutvisning ger en matchs avstängning medan allvarligt otillåtet spel och våldsamt uppträdande har en standardavstängning på tre matcher. Dessutom blir du avstängd i en match extra för varje tidigare utvisning du har fått under säsongen. Efter din tredje utvisning får du därmed två matcher extra utöver standardstraffet.

Avstängningar räknas likadant i damfotbollen, men igen saknas FA WSL Cup i regelverket.

(Klicka på bilden för större version om den är svår att tyda.)

Deadline day har flyttat fram

Deadline för nyförvärv är i år torsdagen den 9 augusti klockan 18.00. Det var Premier League-klubbarna som röstade fram detta. United var en av få klubbar som inte stöttade förslaget. EFL hakade snabbt på. Övriga Europa tittade roat på och ropade: ”Konkurrensfördel!”

Det hela har varit en otvivelaktig antisuccé för de engelska klubbarna. Så det kan tänkas att deadline day flyttas tillbaka till nästa säsong, om inte övriga Europa hakar på.

Att notera är att deadline bara gäller för att registrera nyförvärv. Du kan fortfarande sälja spelare till klubbar i ligor som har en senare deadline. (I teorin kan du köpa och sälja spelare när som helst. Deadline styr bara när du får registrera spelarna men då en spelare inte får spela om hen inte är registrerad så gäller att alla anpassar sig efter deadline day.)

Även EFL har alltså deadline den 9 augusti. Klubbarna i EFL får dock registrera inlånade spelare till och med den 31 augusti.

(Premier Leagues hemsida.)

EFL Cup skippar förlängningen

Den engelska ligacupen, numer kallad EFL Cup (ja, det är väl även nåt sponsornamn förstås), har förändrat en hel del inför den här säsongen.

 • Ingen förlängning: Om det är lika efter full tid (eller lika totalt efter full tid i den andra semifinalen) går det direkt till straffläggning. Anledningen till att förlängningen plockas bort är att den anses ha bidragit muskeltrötthet hos spelarna.
 • Förutom i finalen: Om det är lika efter full tid i finalen blir det dock förlängning precis som vanligt.
 • Traditionella straffar: ABBA-systemet tillämpades vid straffläggningar förra säsongen. Nu är det återigen det traditionella systemet som gäller.
 • Inga bortamål: Semifinalerna avgörs fortfarande i dubbelmöten. Tidigare tillämpades bortamål efter förlängning i match 2. Då det numer inte spelas någon förlängning tillämpas inte längre bortamålsregeln. Är det lika efter 180 minuter blir det straffar.

(EFL:s hemsida.)

Fem byten

I Uefa Youth League gäller den här säsongen att lagen tillåts göra fem byten. Lagen får emellertid bara byta under tre avbrott i spelet. Ett fjärde bytestillfälle finns dock i form av halvtidsvilan. Utbytta spelare får inte bytas in.

(Regelverket för Uefa Youth League.)

Fyra byten

I de turneringar som Uniteds a-lag deltar i gäller att ett fjärde byte tillåts i matcher som går till förlängning.

Tränarna varnas

Nytt den här säsongen är att tränare och andra ledare kommer att varnas för olämpligt uppträdande i det tekniska området (avbytarbänkarna och området i närheten).

I FA-cupen och i ligacupen kommer domarna att dra fram ett gult eller rött kort vid överträdelser medan det i Premier League enbart kommer att meddelas verbalt. Detta kanske kan tänkas bero på att det är otäckt om det är för konsekvent.

Beteende som ger varning inkluderar men begränsas inte till:

 • olämpligt språk eller olämpliga gester mot domarna och försök att påverka domarna
 • att sparka på vattenflaskor och andra liknande objekt om det görs för att visa missnöje
 • sarkastiska applåder
 • att beträda motståndarens tekniska område på ett olämpligt sätt
 • att vifta med ett imaginärt gult eller rött kort

Automatisk avstängning gäller för tränare som bryter mot reglerna vid upprepade tillfällen (avstängningen gäller emellertid inte i en eventuell FA-cupfinal):

 • 4 varningar – avstängning en match
 • 8 varningar – avstängning två matcher
 • 12 varningar – avstängning tre matcher
 • 16 varningar – ledaren anklagas av FA för olämpligt uppträdande och en kommitté bestämmer vad straffet ska bli

Detta ackumuleras i alla engelska turneringar.

(FA:s hemsida och Premier Leagues hemsida.)

Tottenham Hotspur Stadium

Tottenham Hotspur har byggt ny arena. Den nya ligger ungefär där gamla White Hart Lane låg (ja, den nya arenan överlappar väl helt eller åtminstone delvis, därav att Tottenham var tvingade att spela på Wembley förra säsongen).

Marknadsexperterna i London tänkte länge och väl och kom till sist fram till att Tottenham Hotspur Stadium (där A:et i Stadium ska vara ett helt jävla vanligt A) var det perfekta namnet för arenan. Tottenham Hotspur Stadium blir den 59:e arenan i Premier League. Den blir också den största arenan som inte är Old Trafford. Som av en slump byggde Tottenham nämligen sin arena aningens lite större än Arsenals arena.

De tre nykomlingarna i ligan bidrar inte med någon ny arena.

United har ett damlag

Nytt för den här säsongen är också att Manchester United har ett damlag! Men eftersom allt är nytt så är det fortfarande diverse saker som är lite oklara. Den information vi hittar samlar vi på vår sidor för damlaget och damlagets matcher. Vi uppdaterar sidorna efter hand som vi får klarhet i vad som gäller.

VAR bara ibland

Videodomarna har introducerats i den engelska fotbollen. Men fortfarande bara halvt sådär.

 • EFL Cup: Videodomare används i matcher på Premier League-arenor.
 • FA-cupen: Videodomare används i matcher på Premier League-arenor.
 • Premier League: Inga videodomare i matcher på Premier League-arenor.

I de europeiska turneringarna (Champions League och Europa League) används inga videodomare. Inga konstigheter. Pierluigi Collina, ordförande i Fifas domarkommitté, har helt enkelt andra tankar om videodomarsystemet än Pierluigi Collina, som till den 1 augusti var domarchef på Uefa.

Åtta sätt att bli utvisad

Fotbollens regelbok dikterar nu att det finns åtta olika sätt att bli utvisad på. Det är en ökning från sju.

Utvisningar i fotboll:

 • Målchansutvisning medelst handboll.
 • Målchansutvisning medelst fult spel.
 • Allvarligt otillåtet spel.
 • Bita eller spotta på någon.
 • Våldsamt uppträdande.
 • Obscent, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester.
 • Två varningar.
 • Att gå in i videodomarrummet. (Nytt!)

I den fjärde punkten har att bita någon adderats. Vi skulle kunna kalla det för Luis Suárez-regeln. Men det ska vi givetvis inte göra.

(Notera att FA:s regelverk har en standardavstängning för spelare som spottar på någon men detta gäller inte för spelare som biter någon.)

(Regelboken.)

Turneringsregler och sånt

Vi har massvis av bra information om hur de olika turneringarna som United deltar i funkar samt information om spelarregistrering och avstängningar på våra sidor för trupper och matcher.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS