Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Avancemang trots skador men Sbragias grabbar förlorade stort

Embed from Getty Images

Manchester United är, med två matcher till godo, klara för slutspel i Uefa Youth League. Detta efter 2-2 mot Juventus i en match United borde ha vunnit. Juniorerna ångar på också med vinster i ligan och juniorcupen.

Om de yngre lagen gör fina resultat så går det tyngre för reservlaget (U23). Newcastle åkte till Leigh Sports Village och besegrade United med 4-1.

Gemensamt har reserverna och juniorerna i form av skadeproblem.

Tung förlust för reserverna

Mason Greenwood fick chansen i reservlaget även mot Newcastle. Och det är ungefär det positiva som finns att säga om den matchen.

Danske Elias Sorensen gav Newcastle ledningen. United kvitterade precis före paus, genom Angel Gomes (ett mål som såg ut att vara ett självmål). Tankar om bättring i andra halvlek grusades dock snabbt, då Sorensen gav gästerna ledningen på nytt. I slutet kunde Newcastle addera två mål till genom Roberts och Toure.

United var riktigt dåliga i den här matchen. Defensivt var det undermåligt och offensivt skapades nästan ingenting.

Efter två förluster i rad har United rasat till en fjärdeplats i tabellen. Upp till ligaledande Reading är det bara tre poäng. Känslan är dock att United underpresterar både spelmässigt och resultatmässigt.

Levitt straffade Wolves

Juniorerna vann med 1-0 hemma mot Wolverhampton Wanderers. Dylan Levitt gjorde matchens enda mål på straff, sedan Ethan Laird blivit fälld.

Med Greenwood i reservlaget slet juniorerna med målskyttet. United skapade som alltid många målchanser och var det bättre laget matchen igenom. Defensiven skötte sig i stort sett klandervärt, trots att de båda mittbackarna Teden Mengi och Di’Shon Bernard klev av skadade.

United är fortfarande trea i tabellen (22 poäng), bakom Everton (25) och Liverpool (24). Everton har dock en match mer spelad. Derby är två poäng efter United med en match mer spelad. Inget annat lag ser ut att kunna blanda sig i striden om förstaplatsen.

Avancemang i Youth League

United spelade 2-2 mot Juventus och är därmed klara för slutspel i Uefa Youth League. För att säkra gruppsegern – som ger åttondelsfinal istället för playoff – behövs en seger till (eller att andra resultat går Uniteds väg). Det bör inte vara några problem, då min känsla är att United är det klart bästa laget i gruppen.

Bortamatchen inleddes jämnare än hemmamatchen, även om United var det spelförande laget. Det var dock Juventus, som tack vare ett straffmål, gick till halvtidsvila i ledning.

I andra halvlek skruvade United upp tempot och skapade chans på chans. United kvitterade då Tahith Chong tvingade fram ett självmål bara för att sedan omedelbart se Juventus kontra in 2-1. Uniteds kvittering kom raskt den här gången. Greenwood fixade straff och Aidan Barlow satte den säkert i nät. United dominerade sedan men kunde inte forcera fram ett segermål.

Embed from Getty Images

Uniteds seger är extra imponerande med tanke på att flera ordinarie startspelare saknades.

Greenwood lekte med Norwich

United vann med 3-0 mot Norwich på bortaplan i U18 Premier League Cup. Mason Greenwood var stor segerorganisatör med två mål och en assist. Han hade dessutom en boll i stolpen och flera andra chanser.

Matchen var bara fem minuter gammal när Greenwood gav United ledningen efter en soloprestation, där Largie Ramazani fick en assist. Greenwood slog sedan till i slutet av första halvlek efter en fantastisk långboll av Dylan Levitt. Avslutningsvis la Greenwood upp för Arnau Puigmal.

United var bättre men det var just Greenwood som utgjorde skillnaden. Norwich skapade överraskande mycket och målvakten James Thompson gjorde flera fina räddningar. United ställde upp med en nykomponerad backlinje, där mittfältaren Puigmal spelade högerback (det har han gjort en del den här säsongen) och vänsterbacken Ben Williams gick in som mittback. Ben Hockenhull gjorde sin första start i mittförsvaret och för vänsterback Reece Devine var det andra matchen från start.

Samtidigt vann Chelsea mot Newcastle vilket innebär att det blir gruppfinal när Chelsea kommer till Manchester den 8 december. Chelsea har bättre målskillnad så United måste vinna för att ta hem gruppsegern. En kan dock anta att sju poäng och fyra plusmål räcker för avancemang (de sex gruppvinnarna och de två bästa tvåorna går till kvartsfinal).

Chelsea hemma i FA Youth Cup

Igår lottades den tredje omgången i FA Youth Cup och Manchester United ställs mot regerande mästaren Chelsea på hemmaplan. Det kan tänkas att matchen kommer att spelas på Old Trafford, även om Leigh Sports Village också är ett alternativ.

Onekligen en tuff uppgift för United men samtidigt inspirerande. I FA Youth Cup ställer United alltid upp med bästa möjliga lag. Det betyder att de spelare som har flyttat upp till reservlaget – James Garner och Mason Greenwood – flyttar ner.

United har misslyckats i cupen de senaste åren. Efter vinsten 2011 har det som bäst blivit en semifinal 2012. Därefter är har United aldrig tagit sig förbi femte omgången och de två senaste åren har United blivit utslagna redan i omgång 3.

Chelsea har dominerat cupen fullständigt, med fem raka vinster och sju titlar på nio år. De två gångerna de har misslyckats var det en finalförlust och en semifinalförlust. Förra säsongen blev de också engelska mästare och de vann även U18 Premier League Cup.

Semifinalförlusten var mot United 2011 men Chelsea tog revansch i semifinalen 2012. Lagens senaste möte i FA Youth Cup var 2016, då Chelsea vann enkelt.

Matchen ska spelas senast den 15 december. Det hela avgörs i en match, med förlängning och straffar vid behov.

Är Sbragia rätt man för jobbet?

Det finns så mycket talang i Uniteds reservlag – Angel Gomes, Tahith Chong och James Garner för att nämna några framstående spelare – trots det hackar spelet ofta betänkligt. Laget spelar i reservligans andradivision och borde kunna spela ut motståndarna nära nog i varje match.

Istället får vi se ett lag som… tja, påminner om Louis van Gaals Manchester United. Mycket boll men det händer liksom ingenting.

Det är inte utan att en undrar om Ricky Sbragia är rätt man för jobbet. Nu vet vi förstås inte vad som sker bakom kulisserna. Det som kan slås fast är att tidigare upplagor av reservlaget har spelat betydligt bättre fotboll med betydligt sämre spelarmaterial.

Tuffare för Greenwood i reservlaget

I förra ungdomskollen diskuterades Mason Greenwoods reservlagsdebut. Han gjorde mål, så debuten måste ändå beskrivas som en succé. Spelmässigt fanns det dock mer att önska och så var fallet även mot Newcastle.

En förklaring är att Greenwood i sina två reservmatcher inte har fått överdrivet mycket boll att jobba med. Samtidigt spelar han förstås också mot bättre motståndare. I juniorlaget har han stundtals kunnat göra lite som han vill.

Det går icke i reservlaget och än mindre i a-lagsfotboll. Så nu hoppas jag verkligen att Greenwood får fortsätta i reservlaget. Han har inget mer att hämta hos juniorerna. Hans överlägsenhet illustrerades tydligt när han klev ner till juniorerna för matchen mot Norwich (reserverna var spellediga). Ge det lite tid så har han snart anpassat sig till den nya omgivningen och då är det närmast en garanti att målen kommer!

Mittfältaren Angel Gomes

Precis som i hemmamatchen mot Juventus fick Angel Gomes i bortamatchen spela som central mittfältare i en 4-2-3-1-formation. I båda matcherna gjorde han mycket bra ifrån sig. Det gick enklare i hemmamatchen, då han spelade bredvid James Garner. I bortamatchen parades han ihop med Aidan Barlow (Garner skadad) och det gav ett mittfält som vägde lite lätt.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1060237347122483202

Gomes har i båda matcherna visat prov på överraskande fina bollvinnaregenskaper. Att han har passningsfoten för rollen visste vi redan.

“Angel har förmågan att spela i stort sett var som helst,” sa Nicky Butt till MUTV. “Han är en lirare så alla tänker automatiskt att han är en anfallare men vi gillar honom i pivotrollen för att styra spelet och sätta fart på bollen.”

Det ska bli spännande att se om han får testa den rollen även i reservlaget.

Skador, skador, skador

Vi tvingas tyvärr konstatera att det är många skador på ungdomsspelarna just nu. Vad för skador det rör sig om får vi sällan veta, så några comebackdatum är svårt att sia om. För allt vi vet är det möjligt att någon spelare som nämns inte är skadad och det kan också vara så att någon saknas på listan.

 • James Garner har missat de två senaste matcherna.
 • Ethan Laird var inte tillgänglig mot Juventus. Han postade en bild på sociala medier med knät i skydd.
 • Mittbackarna Teden Mengi och Di’Shon Bernard klev av skadade i juniormatchen mot Wolves.
 • Joshua Bohui saknades mot Juventus, vilket sägs bero på skada. Det skulle dock kunna vara så att han ställdes över av tekniska skäl. Med Bernard och Laird ute behövdes både Luca Ercolani och George Tanner. Lägg till Tahith Chong så var kvoten av överåriga spelare fylld.
 • Anthony Elanga klev av skadad den 6 oktober och har inte spelat sedan dess.
 • Callum Gribbin har bara gjort två inhopp och totalt 24 minuter den här säsongen. Han har varit utanför truppen de senaste matcherna och får förmodas vara skadad igen.
 • Ondrej Mastny, ny juniormålvakt, kom till klubben skadad och har ännu inte debuterat.
 • Max Haygarth har också, som jag förstår det, varit skadad hela säsongen.
 • Oliver Denham klev av skadad i sin debut och har inte spelat sedan dess.
 • Matthew Olosunde har inte spelat på hela säsongen. Han ska ha varit i USA för operation men var enligt uppgift tillbaka i Manchester för några veckor sedan.
 • Nishan Burkart har inte spelat sedan i augusti.
 • Harvey Neville blev utbytt i halvtid i sin första start mot Newcastle i cupen. Han har inte varit med i någon trupp sedan dess.
 • Aliou Traore blev utbytt i halvtid mot Norwich. Han hade dessförinnan vårdats på planen efter en smäll mot foten.

Några korta

 • Lukasz Bejger spelade varenda minut när Polens U17 gick vidare i EM-kvalet. Det blev vinster mot Finland (2-1) och Luxemburg (7-3) samt förlust mot Frankrike (3-1) och en andraplats i gruppen.
 • Martin Svidersky, som vi tror kommer presenteras som Unitedspelare i januari, spelade EM-kval för Slovakien. Det blev en match från start och två inhopp då Slovakien gick vidare efter tre vinster och noll insläppta mål. Svidersky gjorde ett mål mot San Marino (8-0). I den avslutande matchen mot Turkiet (3-0) blev han inbytt efter 77 minuter och utbytt efter 82 så gissningsvis är han också skadad.
 • Aidan Barlow fick vänta länge när han gjorde sitt straffmål mot Juventus. Detta då hemmalaget passade på att byta. “Det var bisarrt,” sa Nicky Butt till MUTV. “Om det inte är en regel [att du inte får byta vid straff] behöver det ändras.”
 • Den förre Unitedspelaren Charlie Scott har skrivit på för Altrincham.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Newcastle United 1-4 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 2 november


0-1 (30) Sorensen
1-1 (45+1) Angel Gomes (Poole)
1-2 (55) Sorensen
1-3 (80) Roberts
1-4 (90+2) Toure


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Poole, R Williams, O’Connor; Whelan; Chong, Barlow (Hamilton 67), Gomes, Bohui; Greenwood (Buffonge 81)

U18: Manchester United – Wolverhampton Wanderers 1-0 (1-0)

U18 Premier League, 3 november


1-0 (33) Dylan Levitt (straff)


Uniteds lag: Thompson; Laird, Mengi (Devine 5), Bernard (Ramazani 81), B Williams; Levitt, Traore, Galbraith; Puigmal (McGhee 76), Mellor, McCann

U19: Juventus – Manchester United 2-2 (1-0)

Uefa Youth League, gruppspel, 7 november


1-0 (21) Petrelli
1-1 (59) Serrão (självmål)
2-1 (62) Portanova
2-2 (67) Aidan Barlow


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Ercolani, O’Connor, B Williams; Barlow, Gomes; Chong, Traore, Greenwood; Mellor

U18: Norwich City – Manchester United 0-3 (0-2)

U18 Premier League Cup, gruppspel, 10 november


0-1 (5) Mason Greenwood (Ramazani)
0-2 (45) Mason Greenwood (Levitt)
0-3 (77) Arnau Puigmal (Greenwood)


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, B Williams, Hockenhull, Devine; Levitt, Traore (Mellor 46); McGhee, Galbraith (McCann 82), Ramazani; Greenwood (Stanley 89)

Mer information: