Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Valencia – Manchester United

Embed from Getty Images

Knappt har Champions League hunnit börja innan det blivit dags att sy ihop gruppspelet. Manchester United åker till Valencia för att, av allt att döma, sluta tvåa i gruppen bakom Juventus. Man gör det med en 4-1-seger mot Fulham i ryggen och man gör det, av allt att döma, med ett antal nya ansikten i startelvan. Fokus ligger trots allt på helgens möte med Liverpool, trots att det finns en teoretisk chans att vinna gruppen. 

Manchester United

Efter att Marouane Fellaini avgjort mötet med Young Boys i elfte timmen på Old Trafford kunde Manchester United kvittera ut en biljett till Champions Leagues åttondelsfinaler. United kommer att sluta tvåa i gruppen, det deklarerade José Mourinho på presskonferensen efter nämnda match. Uttalandet kan vi tolka hur vi vill, men Mourinho är förstås en luttrad realist som inser att Juventus knappelunda kommer att tappa poäng på konstgräset i Schweiz och då spelar det ingen roll vad United hittar på mot Valencia.

United kommer från en promenadseger (ja, vi tar någon sådan nu för tiden) mot Fulham och även om det inte lär bli en kopierad startelva så bör 4-1 i lördags ändå fungera som en positiv boost i det beckmörker vi vandrat i i höst. United gjorde mål, United verkar ha fått igång Romelu Lukaku och United visade att man minsann kan sätta hög press och hyfsad fart under Mourinho. Ja, det var mot ett dåligt Fulham men det var ändå ett kvitto på att det här laget trots allt kan. Nu väntar Valencia, på plats 15 i La Liga, och parallellerna till Fulham kanske går att dra trots allt.

Embed from Getty Images

Med tanke på matchens betydelse så vore det läge att vila David de Gea. Eller inte. Spanjoren tabbade sig mot Arsenal, sattes inte på några större prov mot Fulham och behöver kanske en match före Liverpool. Om inte annat skulle jag spela Lee Grant, hur galet det än låter. I backlinjen ser jag det som troligt att Matteo Darmian och Ashley Young tar hand om ytterbackspositionerna. Italienaren var, hör och häpna, bra sist och i Luke Shaws frånvaro har vi egentligen bara Young att tillgå. I mittlåset gissar jag mig till att Phil Jones och Marcos Rojo startar. Jones är given medan Rojo ska gå före en Eric Bailly och en Chris Smalling som dras med skavanker.

På mitten har Mourinho slagit fast att Paul Pogba spelar. Det ger två tröjor att dela ut. Nemanja Matic var precis som Darmian bra sist, men kunde vara i behov av vila inför helgen. Fred har matchat sparsamt och borde få spela. Det samma gäller Andreas Pereira, som torde kunna den klubb han var utlånad till ifjol. Min gissning är att Fred och Marouane Fellaini startar jämte Pogba och att Ander Herrera ligger närmast till på bänken. Framåt så är Juan Mata nästan given efter insatsen sist, vilket Lukaku också får antas vara. Problemet är då att Marcus Rashford fram till mötet med Fulham inte trivts vänster. Om Mourinho inte är beredd att fortsätta det då beprövade konceptet kan det öppna upp för ett mer traditionellt 4-4-2 med Mata på mitten och Rashford på topp.

Embed from Getty Images

Om det finns öppningar för juniorer? Nej, det tror jag inte. I den bästa av världar hade José Mourinho get en Tahith Chong och/eller Mason Greenwood chansen, likt Micke är inne på i ungdomskollen. Nu är det trots allt Mourinho vi talar om och då lär Scott McTominay vara den yngsta som kommer på fråga om vi inte räknar in Rashford.

Möjlig startelva:

Grant
Darmian, Jones, Rojo, Young
Mata, Pogba, Fellaini, Fred
Rashford, Lukaku

Valencia

Om Manchester United har lite att spela för har Valencia än mindre. Spanjorerna kan inte nå åttondelen, men kan inte heller tappa tredjeplatsen. Det blir sålunda Europa League efter nyår, något som väl får anses stämma överens med förhandsspekulationerna innan gruppspelet drog igång. Valencias nyckel till avancemang låg i bortamötet med United, en match som slutade 0-0. Att United sedan slog Juventus grusade slutligen spanjorernas förhoppningar om åttondelsfinal.

Embed from Getty Images

I ligan går det som vi konstaterade tidigare inget vidare. Sett till tabellplaceringen kunde man nästan tro att Gary Neville tränar laget. Det gör Marcelino, även om det får ses som en aning oklart hur länge till det förhållandet varar. Valencia är femtonde lag i tabellen och redan nu på väg in i ingenmansland. Ner till Bilbao under strecket är avståndet sju poäng och upp till Real Madrid på fjärdeplatsen är det åtta poäng. I helgen spelade man oavgjort, 1-1, mot Sevilla.

Hur Marcelino ställer upp är en aning svårt att sia i. Det lär bli 4-4-2 och det lär bli Neto mellan stolparna. Brassen får ses som den starkare i kampen med Jaume Domenech. Mouctar Diakhaby och Ezequiel Garay lär bilda mittbackspar i brist på andra reella alternativ. På vänsterbacken blir det förändring jämfört med helgen då José Gayà är avstängd. I hans ställe kan danske Daniel Wass få spela vänsterback medan Cristiano Piccini kan få ta högerbacken. Som bottenspelare på mitten hittar vi antagligen tidigare Arsenal-spelaren Francis Coquelin och Daniel Parejo. Carlos Soler lär spela högerytter medan Denis Cheryshev får antas ge Goncalo Guedes en match till vänster.

Embed from Getty Images

På topp gissar jag att Michy Batshuayi får starta efter att ha inlett på bänken sist. Vem han får bredvid sig är precis som allt annat en gissningslek, men Rodrigo Moreno får ändå ses som det bästa alternativet.

Möjlig startelva:

Neto
Piccini, Diakhaby, Garay, Wass
Soler, Coquelin, Parejo, Cheryshev
Batshuayi, Moreno

Historik

Valencia får anses vara ett unikt lag så till vida att det är ett lag som United kryssat mot fler gånger än man vunnit eller förlorat. United har två segrar, sex oavgjorda och en förlust genom åren och målskillnaden 7-4 skvallrar om att det minsann varit rätt målsnåla tillställningar. 0-0 på Old Trafford bekräftar det, och den Unitedspelare som senast gjorde mål mot Valencia var Anderson. Det skedde i december 2010 när lagen möttes på Old Trafford i den avslutande gruppspelsomgången den säsongen.

Visste ni att…

 • Jose Mourinho aldrig förlorat mot Valencia? På elva matcher har Mourinho sex segrar och fem oavgjorda.
 • José Mourinho aldrig förlorat mot Marcelino? På tre matcher har Mourinho två segrar och en oavgjord.
 • Matchen blir 32-årige bulgaren Georgi Kabakovs första Champions League-match?

Matchfakta

Valencia
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 6:6
Tid: Onsdagen den 12 december 2018, 21.00
Plats: Estadio de Mestalla, Valencia
Teve: TV3 Sport, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Lindelöf (lår, mitten/slutet december)
 • Sánchez (lår, mitten januari)
Tveksamma:

 • Bailly (rygg, stor chans)
 • Martial (skadad)
 • Shaw (skadad)
 • Smalling (skadad)
 • Valencia (matchform, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e7-5-428-2626
Bästa målskytt: Martial (7)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F11/11Man cityBPL1-3
O24/11PalaceHPL0-0
V27/11Young BoysHCL1-0
O1/12SouthamptonBPL2-2
O5/12ArsenalHPL2-2
V8/12FulhamHPL4-1

Valencia

Skador:

 • Gabriel (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Gameiro (skadad)
 • Murillo (skadad)
Avstängda:

 • Gayà (en match)
Position: 15:e3-9-312-1218
Bästa målskytt: Gameiro, Mina, Parejo (2)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V10/11GetageBligan1-0
V24/11VallecanoHligan3-0
F27/11JuventusBCL0-1
F1/12R MadridBligan0-2
V4/12EbroHcupen1-0
O8/12SevillaHligan1-1

United mot Valencia

Totalt: 92-6-17-4
Borta: 41-2-12-2
SENASTE MÖTENA
O2001-02-20HCL1-1
V2010-09-29BCL1-0
O2010-12-07HCL1-1
O2018-10-02HCL0-0

United mot Spanien

Totalt: 5313-22-1863-72
Borta: 243-11-10

Valencia mot England

Totalt: 3611-16-930-32
Hemma: 167-5-4

Domare: Georgi Kabakov

Assisterande: Margaritov, Valkov, målområde: Popov, Todorov, fjärdedomare: Todorov.
M
CL 2018/19:00000
CL 2017/18:00000
CL totalt (kval exkluderat):00000