Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Fjorton är omöjligt, tio är svårt, sju kan vi fixa

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer vet fortfarande inte hur det känns att förlora en match som manager för Manchester United. På söndagskvällen kom sjätte raka segern, den femte raka i ligan, sedan managerbytet. Tottenham besegrades med 1-0 på Wembley i en match där United visade att man kan försvara och att man har världens i särklass bästa målvakt. Det var måhända inte den vackraste segern för säsongen, men kanske en av de absolut viktigaste.

Tottenham på Wembley. Det talades om att det skulle bli Ole Gunnar Solskjaers första riktiga test som manager för Manchester United. Det blev det också. Trots att hemmalaget tilläts ha bollen onödigt mycket så kändes det ändå aldrig oroligt i första halvlek. United gick, till skillnad från under under Mourinho, framåt och vågade anfalla även mot på pappret tufft och stundom bättre motstånd. Solskjaer har antytt att han inte ämnar anpassa sig enligt motståndarna, utan spela sitt spel. Det stämmer säkert, men det blev också tydligt att han beordrat bollar bakom Tottenhams förhållandevis tröga backlinje och press på hemmalagets högerkant för att utmana Kieran Trippier och hans svagheter i duellspelet.

Matchens enda mål får sägas vara något av ett signum för United under Solskjaer. En precis och väl avvägd boll från Paul Pogba fram till en Marcus Rashford som dryper av självförtroende. Avslutet bar en målgörares signum och det till trots så slutade United inte att försöka framåt.

En av förhandssnackisarna var förstås mötet mellan en potentiell Unitedmanager i Pochettino och en, förmodat, potentiell dito i Solskjaer. Den senare vann matchen, något som nog inte går helt obemärkt förbi när stora beslut ska tas. Tottenham och Pochettino ska ingalunda sägas ha spelat en dålig fotboll igår. Londonlaget låg på hårt och stundom fanns bara David de Gea mellan dem och ett kvitteringsmål i andra halvlek. Det synonyma med det hela är kanske ändå Pochettinos oförmåga att vinna matcher som den här och att aldrig nå hela vägen fram.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer höll, en för honom kort, presskonferens på Wembley efter matchen igår. Frågorna kretsade dels kring vad han gör annorlunda jämfört med sin företrädare men också om hans eventuella fortsättning som manager. Det var måhända inte jättemedvetet, men mellan raderna vill vi ändå läsa in att han levererar en känga mot José Mourinho på frågan om vad som är skillnaden på Paul Pogba nu och tidigare. Vi fick också veta att Giuseppe Rossi inte är aktuell för en comeback i United.

…om matchen som sådan:

“Det är en svår arena att komma till. Spurs flyger för tillfället. De gör mål, de har fantastiska spelare men vi försvarar oss väldigt bra. Vi gör ett hårt jobb, vi har en fantastisk målvakt och i andra halvlek skapar de väldigt många chanser. Första halvlek däremot var mitt i prick.”

“Först av allt idag, lagandan. Det andra är att vi kan försvara. Jones och Victor var fantastiska med Ashley och Luke bredvid sig. Vi har världens bästa målvakt, det har jag sagt nu många gånger. Vi har en bra fart framåt och målet som Rashford gör är ett fantastiskt mål. Det är svårt att göra det ur den vinkeln, med högerfoten. Jag trodde det skulle ta i stolpen, men det var ett riktigt bra avslut.”

“En stor seger, en bra laganda. Tron på det vi gör och glädjen i omklädningsrummet var fantastisk. Vi har varit borta en vecka och jobbat på detaljer och när grabbarna ser nyttan med lägret, både då det gäller fysiken och det taktiska, är det stort. Det ger självförtroende. 

…om David de Gea:

“Ett par av räddningarna är fantastiska. Resten handlar om koncentration och att positionera sig rätt. Vi har haft några riktigt bra målvakter i den här klubben och han ger Edwin och Peter en match om vem som är bäst genom historien.”

…om vad som är annorlunda med Pogba nu:

“Vi har fått honom att gå framåt och att delta i hemjobbet. Men när du har kvaliteten och blicken Paul har, som syns vid passningen som ger oss målet, så ser du att han är en av världens bästa offensiva mittfältare. Du måste du låta honom går framåt. Sedan har vi Nemanja och Ander som ger oss energin för att gå framåt.”

…om att besegra Mauricio Pochettino och om framtiden:

“Den här matchen handlade inte om jag och han. Ni gör det till något annat. För oss var det tre poäng, vi måste slå dem idag ifall vi ska ha en chans att ta hinna ikapp dem. Vi var tio poäng ifrån, nu är det sju. Det går att ta in. Fjorton är omöjligt, tio är svårt, nu har vi chansen.”

“Jag gör mitt jobb här så länge jag har kontrakt. Det är till slutet på juni och efter det tänkte jag ta semester. Jag tänker inte på det.”

…om Giuseppe Rossi:

“Vi kommer nog inte att kontraktera Giuseppe, tror jag. Han har tränat bra, ser vass ut och är på jakt efter ett jobb. Han kommer kanske att vara här en vecka till om ingen tar honom före det. Han gjorde ett fantastiskt mål på träningen igår. Vi hjälper honom att komma i form. 

Presskonferensen som sådan finns att tillgå här:

Alexis Sánchez “tillbaka nästa vecka”

Noterbart var att Alexis Sánchez missade matchen igår. Ole Gunnar Solskjaer gav ett lugnande besked efter matchen och fyllde på med ett snabbt “förmodligen nästa vecka” på frågan om när chilenaren kan tänkas vara tillbaka. Uppenbarligen dras Sánchez med sviter av den skada som höll honom borta under senare delen av fjolåret, trots att han var involverad både mot Newcastle och Reading.

Reaktioner efter matchen