Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Tillbaka till verkligheten

Embed from Getty Images

Manchester United förlorade igår med 2-0 mot Paris Saint-Germain på Old Trafford. Uppförsbacken inför returen i Paris är därmed monumental och sannolikheten för att United ska gå vidare gränsar till noll.

Ole Gunnar Solskjaer beskrev förlusten som en ”reality check” och det var det. United gjorde en godkänd insats i första halvlek. Vi skapade inte mycket framåt men å andra sidan tillät vi inte PSG skapa någonting heller.

Efter paus var det en annan historia. Med tvingade byten på Jesse Lingard och Anthony Martial blev det tydligt att våra ersättare inte räcker till. Den höga pressen uteblev och PSG fick göra lite som de ville med bollen.

Gårdagens allra största besvikelse var nog det första målet. Det är oacceptabelt att vi försvarar oss så dåligt på en hörna. Nemanja Matic ser ut att vara den största syndaren. Men det är alltid vanskligt att analysera när vi inte vet vad som har sagts.

Därefter tappar vi konceptet. Kylian Mbappé gör 2-0 och är en frilägesräddning från att utöka ledningen ytterligare.

Här är vi fullständigt utspelade i en kvart. Sedan höjer vi oss något under matchavslutningen och totalt speglar nog en tvåmålsförlust matchen väl.

Vi kan förstås undra vad som hade hänt om. Men i slutändan har PSG mer kvalitet. Trots att Edinson Cavani och Neymar saknas så vinner Kylian Mbappé kampen mot Uniteds mittförsvar. Samtidigt som våra anfallare förlorar kampen mot PSG:s mittförsvar.

Just mittbacksspelet i United var något som Rio Ferdinand kritiserade. Störst kritik fick Eric Bailly för det andra målet. Bailly är före Mbappé men stannar upp i löpningen hemåt, varför han inte är på plats för att stoppa inspelet. Victor Lindelöf kommer inte heller undan. Ferdinand pekar på att PSG:s mittbackar på ett annat sätt anar faran och ser till att de inte hamnar i löpdueller mot Uniteds anfallare. Thiago Silva försöker aldrig ställa Marcus Rashford offside, istället faller han tillbaka och har fem meter att gå på när bollen kommer.

Inte tu tal om att vi har en bit upp till de bästa lagen. PSG:s sätt att spela påminner lite om hur United brukade spela på bortaplan i Europa, när United var som bäst. De fokuserade i första hand på att stänga matchen. Sedan fick de ett mål till skänks och därefter hade de full kontroll.

Det suger att förlora. Det var länge sedan en förlust tog så här hårt på mig. Det är frukten av det positiva som har byggts upp sedan Ole Gunnar Solskjaer tog över. Så på det sättet är det positivt. De senaste åren har det funnits en slags uppgivenhet i våra förluster, den fanns inte på samma sätt igår.

Spridda tankar:

 • Alexis Sánchez var verkligen usel. Han producerade ingenting offensivt, han bidrog inte i presspelet. Hans största synd igår var ändå två oacceptabla bolltapp precis utanför eget straffområde, där han sedan gör väldigt lite för att vinna tillbaka bollen. Jag har svårt att se Sánchez vända på det här. Det påminner om hur det såg ut när Wayne Rooney tappade steget. Med den skillnaden att Rooney aldrig slutade bry sig. Hur dålig Rooney än var så försökte han alltid. Jag ser inte den glöden hos Alexis Sánchez.
 • Taktiskt framställs det som att Ole Gunnar Solskjaer blev utmanövrerad av Thomas Tuchel. Jag är inte helt enig där. Vi ägde matchinledningen, sedan har PSG:s spelare kvalitet och rutin för att justera. I andra halvlek blir vi utmanövrerade. Utan Lingard och Martial har vi ingen plan B och plan A funkar inte med Juan Mata och Sánchez. Vi är dock 13 matcher in på Solskjaereran. Fortfarande har vi inte satt plan A helt och hållet. Först när vi har gjort det kan vi börja tänka på plan B.
 • Bytena: Med det sagt tycker jag att Solskjaer gör konstiga byten. Romelu Lukaku borde nog ha varit första spelare in och han borde definitivt ha gått före Mata.
 • När vi hamnar i tvåmålsunderläge är vi piskade att chansa. Solskjaer väljer istället att fortsätta, för att minimera risken. Men risken är obetydlig när vi redan ligger under med två mål. Frågar ni mig är chansen mycket större – om än fortfarande väldigt liten – att vi gör två mål på Old Trafford om vi chansar än att vi vänder i Paris.
 • Juan Mata var inte bra han heller. Och det är det egentliga problemet. När någon av de sex offensiva spelarna försvinner blir det en kraftig försämring. Det är frukten av åtskilliga felbeslut under en längre tid. För Mata, Sánchez och Lukaku ska sett till investeringen vara ledande spelare i laget. Mata var då det begav sig vår dyraste värvning någonsin, Sánchez har mest troligt högst lön i laget och Lukaku är vår näst dyraste spelare någonsin. Addera Fred till mixen och det är en mörk bild som målas upp.
 • Ungdomarna: Om Lingard och Martial blir borta några veckor är det kanske tid att ge ungdomarna chansen.
 • Domaren var usel. Det suger att Presnel Kimpembe får göra det första målet trots att han borde ha varit utvisad ett par gånger om. Vem vet vad som hade hänt om vi hade fått spela med en man mer.
 • Fast problemet var egentligen inte i de individuella besluten utan i nivån. Korten haglade i en match som inte var speciellt ful. PSG förstår att utnyttja det och faller enkelt gång på gång.
 • Med en domare som kontrollerar matchen hade det nog inte diskuterats utvisningar redan i halvtid. Hur dålig koll han har på vad som sker på planen illustreras av att han tror att det är Ashley Young och inte Paul Pogba som ska visas ut i slutskedet.
 • Paul Pogba blev punktmarkerad och hittade ingen lösning på det. United hittade heller ingen lösning på det. Istället fick vi se en frustrerad Pogba som drar på sig en onödig utvisning i slutskedet.
 • Utvisningen i sig är inte mycket att säga om. Det ser väldigt illa ut på en stillbild, även om hans intention egentligen är att skydda bollen. Vi har dock sett samma sak från Pogba flera gånger och han måste hitta andra sätt att skydda bollen.
 • Pogba måste också hitta ett sätt att hantera att vara punktmarkerad. För det är troligt att andra lag kommer att kopiera den taktiken.

Nu får vi se hur Manchester United reser sig efter den här smällen. För vi har inte råd att tycka synd om oss själva. Redan på måndag är det dags för nästa stormatch. Spelschemat är sådant att det kan gå fort utför om vi inte reagerar på rätt sätt.

Mer från matchen:

Förutsättningarna

”Berg är där för att klättra upp på,” sa Ole Gunnar Solskjaer om läget inför returen. Med Paul Pogba avstängd räcker det knappt ens med ett mirakel.

Hur svår är egentligen uppgiften? I Champions League har inget lag vänt till seger efter en inledande tvåmålsförlust på hemmaplan. När United 2011 vann med 2-0 borta mot Schalke var Sir Alex Ferguson så säker på sin sak att han ställde upp med ett halvt reservlag i returen.

Statistik från Bert Kassies säger att 0-2 vändes 3 gånger på 184 mellan 1979 och 2008.

Men någon gång ska ju vara den första!

Största förlusten

Ole Gunnar Solskjaer har fått en rekordbra start på karriären som manager för United. Tyvärr slog han ett negativt rekord igår. PSG blev nämligen första lag någonsin att besegra United med två mål i en bortamatch i Europacupspel.

Solskjaers presskonferens

”Du blir aldrig överraskad i fotboll,” kommenterade Ole Gunnar Solskjaer på presskonferensen efter matchen.

”Det var en jämn match. Det kommer alltid att bli tufft mot bra lag. Det första målet kommer alltid att vara viktigt. Sättet som vi släppte in det på var en besvikelse. Det andra målet var kvalitet från dem.”

…klasskillnad

”Idag var vi inte på deras nivå. Det här var en nivå upp från det vi har stött på. Det är den nivån vi måste sikta mot.”

Solskjaer säger att han tror att spelarna ”vet att de måste höja sin nivå för att komma dit vi vill”.

…om skadorna

Solskjaer säger att Lingard och Martial klev av med muskelskador. Först om några dagar går det att säga något mer om det.

…om att sakna Lingard och Martial

”Det är verkligheten. Jesse och Anthony är en stor del av vår trupp. I andra halvlek hade vi inte så mycket rörelse bakom [deras försvar]. Vi måste kanske hitta ett annat sätt att spela när Anthony och Jesse är ute.”

…om Sánchez

”Jag kan inte göra någonting med Alexis Sánchez. När han spelar måste han hitta sig själv. För vi vet att det finns en kvalitetsspelare där.”

Solskjaer var mer nöjd med Juan Mata.

…om domaren

Solskjaer tycker att Kimpembe borde ha blivit utvisad. ”Men det finns ingen anledning för mig att sitta här och prata om det.”

…om Paul Pogba

”En besvikelse att vi inte har Paul i nästa match. Han var vår bästa spelare. Han hade tre spelare runt sig hela tiden. Trots det kom han ut på topp.”

…om truppens styrka

”Det är nivån vi vill nå upp till. Vi vet att vi [behöver] och vi vill förstärka truppen.”

Men dagens spelare, framför allt de unga, måste också höja sig.

…om den närmaste framtiden

Solskjaers besked till spelarna är att de inte får tycka synd om sig själva. Han är inte orolig för långvariga effekter av förlusten.

”I den här klubben studsar vi tillbaka. De är besvikna i omklädningsrummet men det finns en bestämdhet och vilja att rätta till det här.

”Vi är redo för nästa match. Vi är Man United, vi studsar alltid tillbaka.”