Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Eric Harrison; Spelarkontrakt; Ödslad talang i Norrland

Samtidigt som Manchester United präglas av sorg efter Eric Harrisons bortgång ger Ed Woodward sin syn på situationen vad gäller spelarkontrakt i klubben. Och Arsene Wenger reder ut vad som krävs av en tränare för att lyckas. 

Fergusons om Eric Harrison

I veckan nåddes vi av ett sorgligt besked då den tidigare ungdomstränaren, Eric Harrison, avled, 81 år gammal. Harrison hade en betydande del inom Manchester Uniteds ungdomsverksamhet och sågs bland annat som en av de mest betydelsefulla personerna bakom The Class of 92′.

Embed from Getty Images

Det var främst under Sir Alex Fergusons tid som Harrisons förmåga att fostra och vägleda unga, lovande spelare, skulle komma att bli tydlig. Så här säger Ferguson själv om Eric Harrison till Manchester Uniteds officiella hemsida:

”Erics bidrag till fotbollen, inte bara Manchester United, var otrolig. När jag kom hit hade jag turen att ha Eric i staben som huvudansvarig för ungdomsverksamheten. Jag såg arbetet han gjorde, inte bara med The class of 92′, utan alla spelare. Han utvecklade en karaktär och beslutsamhet hos ungdomarna och förberedde dem för framtiden.”

Han fortsätter och förklarar hur Harrison utmärkte sig i fostrandet av unga spelare.

Embed from Getty Images

”Han var en lärare, han gav spelarna en väg, en möjlighet, detta genom hans hårda arbete och uppoffringar. Han hade förmågan att överföra utbildningen på de unga spelarna, något som gjorde honom till en av vår tids största tränare.”

Nedan följer ett par hyllningar från tidigare United-profiler och lärljungar till Eric Harrison.

https://twitter.com/GNev2/status/1095948392805658624

Woodward hoppfull

Under säsongen har United förlängt kontrakt med spelare som Luke Shaw, Phil Jones, Chris Smalling Anthony Martial och nu senast Ashley Young. Förhoppningen är att även den spanska trion, vilken inkluderar Juan Mata, Ander Herrera och David De Gea, ska teckna nya avtal. Kontrakten för de förstnämnda går ut till sommaren, medan De Geas sträcker sig till 2020. I fallet med De Gea går dock förhandlingarna trögt.

Embed from Getty Images

Under gårdagens konferenssamtal om kvartalsrapporten uttalade sig Uniteds VD, Ed Woodward, om bland annat kontraktssituationen i klubben.

”Vi är nöjda att ha förlängt kontrakten med flertalet spelare. Vi ligger långt fram med de spelare vi hade planerat att förlänga med den här säsongen, men givetvis vill vi avsluta de sista förhandlingarna så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis sitter vi i en stark position inför sommaren med våra nyckelspelare.

En annan som sitter på utgående kontrakt är Antonio Valencia. 33-åringen har endast figurerat i fem Premier League-matcher den här säsongen, och trots att United har en option på ett år inskrivet i kontraktet, känns det tämligen osannolikt att man skulle utnyttja den. Deadline för att förlänga är mars, och om så inte sker är han fri att lämna till sommaren.

Wengers råd

Den före detta arsenaltränaren, Arsene Wenger, ger sin syn på vad Ole Gunnar Solskjaer behöver göra för att få tränarjobbet på permanent basis i United. Lagets första förlust kom i tisdagens Champions League-match mot Paris Saint-Germain, men utöver det har man inte förlorat under norrmannens ledning. Wenger anser att man måste utvärdera helheten i arbetet.

”Det här beslutet kan inte baseras på å ena sidan en enstaka match, å den andra sidan bara på den mest lyckosamma perioden. Man måste snarare ta den kompetens som visar sig i det dagliga arbetet i beaktning.”

Han fortsätter:

”Jag är inte rätt man att bedöma situationen, men man kan inte avsätta en tränare så fort han förlorar en match.”

69-åringen var tränare för Arsenal i 22 år och har givetvis hunnit snappa upp ett och annat. Han menar att det handlar om att ta sig igenom misslyckanden under karriären.

”Många gånger kommer tränare till mig och ber om råd, och det jag kan säga är att man måste överleva nederlagen, för en karriär där du vinner hela tiden klarar vem som helst. De som överlever tuffa tider är de som hittar lösningar och kommer tillbaka med kloka beslut,” avslutar fransmannen.

Ravel Morrison till Östersund FK

Till sist kan vi konstatera att Ravel Morrison, Uniteds en gång i tiden superlöfte, igår eftermiddag presenterades av Östersund FK. Mittfältaren var under kontrakt med Lazio fram till sommaren, men som nu Östersund köpt loss honom från. Kontraktet i hans nya klubb sträcker sig fram till den sista juni i år.

Embed from Getty Images

”Jätteroligt att vara här”, säger 26-åringen till ÖFK:s hemsida.

Ärligt talat, Ravel, är det verkligen känslan?