Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi hittade rätt i laguttagningen och i balansen

Embed from Getty Images

Manchester United är klart för kvartsfinal mot Wolves i FA-cupen efter en taktisk 2-0-triumf borta mot Chelsea på Stamford Bridge på måndagskvällen. Eftersnacket handlade mycket om förmågan att studsa tillbaka efter ett nederlag som det mot PSG men också om Ole Gunnar Solskjaers taktiska kunnande och fingertoppskänsla. Vår tillfällige manager var långt sitt vanliga, ödmjuka, jag när han mötte pressen efter matchen. 

Förhandssnacket inför Manchester Uniteds möte med Chelsea i FA-cupens åttondelsfinal (eller femte omgång, om ni så vill) handlade mestadels om hur United skulle klara sig utan Anthony Martial och Jesse Lingard och hur pass bra man skulle kunna studsa tillbaka efter förlusten mot PSG senast. Svaret på frågorna blev ett unisont “jättebra”, men i det svaret väver vi också in det faktum att vi såg något av en ny dimension av Ole Gunnar Solskjaer som tränare. Frågan man fortsatt ställer sig är hur United inte ska kunna anställa norrmannen permanent nu.

Vad menar jag då med “ny dimension”? Tja, egentligen vore det kanske idé att prata om dimensioner framom dimension, men om vi bryter ner det lite enkelt så handlade det egentligen om två saker. Dels den mentala biten där han får spelarna att ladda om, komma igen och prestera så starkt som man gör, speciellt i andra halvlek, på en arena som United har erkänt svårt på. Detta mindre än en vecka efter att man, stundtals, blivit uppsnurrat av PSG.

Dels handlar det också om det taktiska. Egentligen genomförde Solskjaer och United, speciellt andra halvlek (igen), på ett idealt sätt och enligt de ritningar hans föregångare hade men aldrig fick omsatta i praktiken. United hade inte boll särdeles mycket (det hade vi aldrig under han den där specielle heller) men skillnaden nu var att United kontrollerade händelserna, låg rätt i positionera och försvarade som ett lag. Lägg då till att Solskjaer hittade en bra roll för Juan Mata trots att Paul Pogba och Ander Herrera spelade. Briljant.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer höll en hyfsat kort presskonferens på Stamford Bridge efter matchen. Frågorna handlade genomgående om förmågan att komma igen efter en förlust och om mittfältets roll i denna typ av match.

…om att studsa tillbaka efter PSG

“Jätteviktigt. Du vill se en reaktion. Spelarna har gjort det bra på träning, vi gick in med självförtroende till den här matchen, vi hittade rätt i laguttagningen och i balansen. Det var en jättebra insats.”

“Vi har tränat jättebra de senaste dagarna. Du vill att spelarna ska se ytorna, hitta ytorna. Ander hade en mer fri, offensiv roll idag. Tidigare har han spelat mer som sittande mittfältare. Vi behövde påfyllnad i boxen när Marcus och Rom breddade mer.”

…om Paul Pogba, Juan Mata och Ander Herrera

“Han hade en tuff match mot PSG men gjorde ändå en bra match mer två-tre spelare runt sig. Ikväll gör han en bra match mot en av de bästa defensiva mittfältarna. Vi vet att han är en av världens bästa offensiva mittfältare. Han har spelögat och ser ytorna. Det såg vi på 1-0-målet.”

“Det finns olika sätt att stoppa ett lag på. Juan gör ett jättejobb mellan Jorginho och mittbackarna. Han löper mycket, stoppar Luiz då han måste, stoppar Jorginho då han måste. Han gör en fenomenal match.”

“Ander håller ihop oss. Han har energin och är viktig för oss. Därför spelar han i princip varenda match. Han kan täcka till höger, han går framåt. Ikväll kan man inte bara hylla en spelare. De är elva där ute, avbytarna gör det bra.”

…om framfarten i FA-cupen

“Vi har traditioner i den här turneringen. Vi vill gå till final. Senaste år förlorade vi finalen mot Chelsea. Nu kommer det att bli en tuff bortamatch mot Wolves. Men, vi och våra fans älskar bortamatcher, det känns inte som en bortamatch när man har det stödet vi hade idag.”

…om hur United går vidare

“Vi bygger vidare på det positiva från ikväll. Vi har Liverpool nästa vecka och kommer att slåss med Chelsea och Arsenal om fjärdeplatsen. De är tre bra lag och jag tror inte den här matchen har så stor betydelse, det handlade om att ta sig vidare till nästa omgång.

Noterbart är också att United nu, i och med segern, tangerade sitt eget rekord i antalet bortasegrar på raken.

Presskonferensen som sådan finns här: 

Reaktioner efter matchen

Datum för Wolves, Young avstängd

Datumet för Uniteds kvartsfinalmöte med Wolves är inte spikat, men matchen kommer att spelas någon gång mellan 15 och 18 mars. Det stod sedan tidigare klart att derbyt mot City skjuts upp (då City nådde kvarten) men där finns inget nytt datum inprickat. United går således in i landslagsuppehållet med mötena med PSG, Arsenal och Wolves i ryggen.

En annan notis från gårdagen är att lagkapten (han är att betrakta som det numera) Ashley Young genom sin varning mot Chelsea är avstängd mot Wolves. Regeländringen inför säsongen, gällande gula kort och avstängningar, gör att Young avtjänar avstängningen i FA-cupen och inte i ligan som fallet var tidigare.

Embed from Getty Images

Luis är ett lejon

Tidigare Unitedyttern Luis Nani är klar för spel i Orlando City i MLS. Därmed lämnar han Sporting Lissabon som kontrakterade honom så sent som i somras. Nani kommer att vara en av Orlandos “Designated players”, det vill säga att hans lön inte räknas in i klubbens sammanlagda och därmed inte påverkar lönetaket.

Till sist…

…avrundar vi med att se målen från gårdagen en gång till. Det kan man inte göra för många gånger, va?

 

Res med oss till Manchester!