Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Dagen efter: Den sämsta prestationen, ett stort steg bakåt

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds FA-cupäventyr är över. Igår förlorade laget med 2-1 mot Wolverhampton Wanderers på Molineux. Marcus Rashford gjorde Uniteds tröstmål sent på tilläggstiden och hemmalaget förtjänade segern.

Det var en oerhört tung förlust i en match där United egentligen aldrig kom in i matchen. För United var det här den stora titelchansen och det känns som att det var en stor chans som kastades bort.

Wolves vann rättvist. De var bättre på alla sätt. Taktiskt utmanövrerade de oss, tekniskt presterade de på en högre nivå och dessutom såg det ut som att de ville mer.

Efter alla andra ickevinster (skador mot PSG och Liverpool, missade chanser mot Burnley och Arsenal) under Ole Gunnar Solskjaer har det alltid funnits något att klamra sig fast vid. Igår fanns inget sådant. Vi skapade ingen kvalificerad målchans (förutom Rashfords mål då, men då var det redan över). Det var dåligt, långsamt och tråkigt.

United gick i Wolves fälla. De lät oss hålla bollen och drog ner på tempot. Vi svarade med att planlöst spela runt bollen i väntan på att Wolves skulle gå bort sig. Det gjorde de inte. Vi var tvingade att hota med svåra bollar in bakom deras backlinje, men de bollarna uteblev. Dels bollförarnas fel men skuld också på anfallarna som inte tog de nödvändiga löpningarna. Löpte med boll gjorde istället mittbackarna Victor Lindelöf och Chris Smalling. Jag är rätt säker på att Wolves manager Nuno njöt på bänken när han såg det.

Det är inte skamligt att förlora borta mot Wolves. Men sättet vi förlorade på är inte okej.

Några andra spridda tankar:

  • United såg trötta ut, där fanns ingen energi. Med nästan en vecka sedan senaste matchen borde batterierna ha hunnit laddats. Frågan är dock hur mycket Solskjaers fotboll har slitit på spelarna. För inte tu tal om att Solskjaers fotboll är mer energikrävande än den förra managerns och fortfarande är spelarna primärt tränade för den förra managerns fotboll.
  • Ander Herrera, Jesse Lingard, Anthony Martial och Nemanja Matic har varit ute med skador. De var dåliga eller usla igår. Här är min slutsats att ledningen missbedömde spelarnas matchform. Det är lätt att vara efterklok men troligen hade det varit rätt att fortsätta med ett par av spelarna som var igång.
  • Igen sliter United i en match där laget är spelförande. Det är något som Solskjaer måste hitta en lösning på. För våra bästa prestationer har kommit i matcher där vi har kunnat spela på kontring. Däremot har vi haft svårt att luckra upp sittande försvar.
  • Ibland kommer du in fel i en match. Det är oundvikligt. Vad jag inte förstår är att Solskjaer väntade så länge med att försöka ändra. För när vi lyssnar på honom efter matchen så identifierade han samma problem som jag – och alla jag har diskuterat med – såg. Det hade varit läge med en taktisk förändring redan mitt i första halvlek. Ett byte direkt efter paus eller tidigt i andra halvlek var nödvändigt.
  • Jag tycker att det var konstigt att Fred fick sitta på bänken hela matchen. Han var ingalunda felfri men han visade positiva tendenser mot både PSG och Arsenal. För mig var han given som första inhoppare igår eller till och med i startelvan.
  • Ole Gunnar Solskjaers insats igår var underkänd. Han misslyckades med förarbetet och han misslyckades med matchcoachningen.
  • Med det sagt är det, som Gustav var inne på i snackisarna, inte tid att drabbas av panik. Utvärderar vi Solskjaers arbete i United så har det varit klart bättre än vi kunde ha hoppats på.

Så är frågan hur vi går vidare från det här. Kanske är det stundande landslagsuppehållet av ondo, kanske kommer det lägligt. De skadade spelarna får chansen att läka sår. Tyvärr får spelarna som behöver vila inte göra det, för spelare som Marcus Rashford, Victor Lindelöf och Luke Shaw ska ju på landslagsuppdrag.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

”Idag var den sämsta prestationen vi har gjort,” kommenterade Ole Gunnar Solskjaer när han skulle sammanfatta matchen på sin presskonferens.

”Förra veckan var vi nöjda med prestationen. Idag hade vi aldrig ivern och kvaliteten med bollen. Utan bollen tycker jag att vi gjorde det okej i första halvlek.

”Bolltempot var inte tillräckligt högt, så vi spelade in i deras händer. Vi kände oss för bekväma med bollen och behövde mer iver. Vi satte aldrig deras målvakt under press, inte deras försvar under press.”

Solskjaer hymlar inte med att United underpresterade.

”Det var ett stort steg bakåt, måste jag säga. Det var den sämsta prestationen sedan jag kom hit. Brist på iver framåt, brist på passningar framåt, brist på bollvinster.”

…om Lindelöfs ickeutvisning

Solskjaer säger att han inte såg situationen. ”VAR-diskussionen… Idag kan det diskuteras mycket om det. Både vår match – kanske en straff, ett rött kort – och andra matcher. Så det är… Jag vet inte, jag har inte sett.”

…om landslagsuppehållet

”Landslagsuppehåll kommer lämpligt ibland. Nu skulle vi ha älskat att spela igen och rätta till det. Förhoppningsvis kommer några av dem att ha bra erfarenheter i landslagen. Några kommer att ha några dagar ledigt och träna hårt här.”

…om Wolves

”Det var fortfarande mot ett bra lag, glöm inte det. De har gjort det bra mot topplagen. Så ta inget från deras prestation.”

…mycket att se fram emot

”Vi kan inte bärga oss för utmaningen i kampen om tredjeplatsen. Och givetvis stora kvällar som när Barcelona kommer. Vi har så många höjdpunkter att se fram emot.”

…om sena byten

”Han gjorde sig precis klar Andreas [Pereira]. Han var redan ombytt när det var 0-0.”

…om Romero

”Sergio höll oss kvar i matchen. Fantastisk prestation igen från honom.”

Damlaget möter Reading

Avslutningsvis idag påminner vi om att Uniteds damlag också ska spela kvartsfinal i FA-cupen. Klockan 15.00 är det avspark mot Reading i en match du kan se på MUTV.

Reading, som spelar i förstadivisionen, vann knappt när lagen möttes i WSL Cup i augusti. Men United är ett bättre lag nu, så en spännande match är att vänta.