Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi svek fansen, vi svek klubben

Embed from Getty Images

Gårdagens förnedring känns fortfarande. Manchester United åkte till Everton och förlorade med 4-0 efter en av de sämsta insatserna i mannaminne.

Såhär 20 timmar efter förlusten sitter jag fortfarande med en tomhet. Det är ingen skam att åka till Everton och förlora. Att åka till Everton och förlora som vi förlorade är däremot en skam. Det fanns liksom ingenting att ta med sig. Spelarna sprang inte, de blev inte ens arga.

Egentligen finns det inte så mycket att analysera. Det var bara uselt. Spelarna kan så mycket bättre, lagledningen kan så mycket bättre. Det enda som finns är väl att identifiera vad som gick snett och se till att det aldrig upprepas. För även om vi är långt ifrån den nivå vi borde vara på så är vi ljusår bättre än igår.

En sak som lyftes fram på gårdagens presskonferens (se nedan) var att United sprang så lite och det inte fanns någon energi i laget. Vore det ett undantagsfall igår skulle det vara lätt att vifta bort. Men det är något vi har sett en längre tid nu. När Ole Gunnar Solskjaer kom in fick han laget att spela i högt tempo med stor energi. Det är som bortblåst nu. Jag kan inte föreställa mig annat än att Solskjaer vill att laget ska spela med den här energin.

Vi tappade energin nästan över en natt. Det är enkelt att peka på de alla skadorna och säga att det var där det började. Uppenbarligen är spelarna inte tränade för den fotboll som Solskjaer vill spela. I några fall kan det sannolikt justeras under försäsongsträningen. Andra spelare är förlorade, de kommer aldrig att trivas när fotboll spelas i högt tempo. De måste ersättas av spelare som redan har tempo och energi i kroppen.

En möjligt positiv sak med den senaste tidens kräftgång är att det nu lär ha blivit tydligare för Solskjaer vilka som inte håller måttet. Alla kan sprudla till i några veckor men ingen kan överprestera över tid. Jag hoppas att vi kommer att vara ordentligt aktiva på transfermarknaden i sommar. Minst fem nyförvärv behöver vi, fler spelare måste skeppas bort. De vakanta platserna i truppen kan fyllas av ungdomarna.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var föga överraskande inte alls positiv när han skulle sammanfatta den förnedrande förlusten på presskonferensen efter matchen.

”Vi måste be om ursäkt till fansen, de var fantastiska. Prestationen är inte tillräckligt bra för ett Man United-lag, hela vägen från mig till spelarna.

”Vi vet att vi svek fansen, vi svek klubben. Prestationen är svår att beskriva, för den är så dålig. De besegrade oss på alla grunderna. Långt inkast, stick dit huvudet. Vår egen hörna, de kontrar. Deras hörna, de är först till bollen, bra skott förresten. Fjärde [målet] också, det finns många chanser att rensa undan bollen. Så vi besegrades på alla ingredienser du behöver addera till din talang.

”Som jag sa förra veckan också, det finns ingen plats på planen där du kan gömma dig. Det var 85 minuter innan vi fick ett skott på mål. Det är inte tillräckligt bra, vi vet det.”

…om insatsen

Everton sprang åtta kilometer längre än United under matchen.

”Det är en av sakerna jag har sagt. En av grunderna till en laginsats är att springa, den viljan. Fitness, vi vet att vår fitness inte är i närheten av att vara bra nog. Jag kan inte bärga mig för att få ha en försäsong. Vi har gjort det fantastiskt för att ta oss dit vi är. Vi förutsåg aldrig att vi skulle vara så nära [Champions League-platserna]. Kanske har det kommit ikapp oss. För att vinna fotbollsmatcher är det grunderna, fitness. Det har inget med talang att göra.”

Solskjaer säger att det inte bara handlar om att springa mer än motståndaren. ”Det gör ont att vinna fotbollsmatcher,” säger Solskjaer och exemplifierar till exempel med att blockera skott, att stoppa in huvudet och nicka bort bollar och att tackla på mittplan.

”I slutändan måste spelarna veta att det måste betyda allt för dig att spela för den här klubben. Som det gör för fansen.”

…om fansen och att vända den negativa trenden

”Vi har city på Old Trafford på onsdag. Det är den största moroten du kan ha. På Old Trafford framför våra fantastiska fans, de var otroliga idag också. Vi fick däng med 4-0 och de klagade aldrig på våra spelare. Det kunde de ha gjort. Men de har stöttat oss igen och jag är säker på att de kommer att göra det på onsdag också.

”Då är det upp till oss – från mig till spelarna till staben – att vi gör oss själva redo.

”Du kan prata om reaktionen. På kort sikt måste vi fokusera på de här två matcherna. Massiva matcher, om vi vinner de båda är vi fortfarande kvar med en chans.

”Ibland låter det för enkelt att säga att du måste titta framåt. Men vi kan inte älta detta så mycket. På lång sikt måste vi titta på det här, på kort sikt måste vi titta på city och Chelsea.”

…om spelarna

Bryr sig Uniteds spelare tillräckligt mycket?

”Jag vet inte. Jag vet inte.”

Bryr de sig lika mycket som du gör?

”Du måste fråga dem. Du kommer inte att få svaret från mig. Ska du spela för den här klubben måste det betyda mer. Jag vill att mitt lag ska vara laget i ligan som jobbar hårdast. Vi måste hålla ihop som ett lag. Vi kan inte byta ut hela truppen. Det måste vara ett steg i taget.

”Jag kommer att bli framgångsrik här. Det är spelare här som inte kommer att vara en del av det framgångsrika laget. Men det finns många spelare här som givetvis kommer att vara det.”

Spelarreaktioner

Det har varit ont om reaktioner från Manchester Uniteds spelare efter gårdagens förlust. David de Gea tog till Twitter för några ord.

Rashford nominerad

I helgen kom den engelska spelarföreningen PFA med sina nomineringar till priset som årets spelare och årets unga spelare. Manchester United fick en spelare nominerad, det är Marcus Rashford som är en av sex spelare som har chansen att krönas till årets unga spelare.

Att Rashford ska vinna priset får ses som osannolikt. Manchester city-duon Raheem Sterling och Bernardo Silva bör ligga klart bäst till (om än det förstås är löjligt att spelare födda 1994 kan vinna priset).

Matcher bekräftade

Det fanns länge frågetecken kring när Manchester Uniteds matcher mot Chelsea och Huddersfield verkligen skulle spelas. Dels för att United ju kunde gå vidare i Champions League. Huddersfieldmatchen kunde dessutom ha flyttats till följd av att andra matcher flyttades.

Nu har det äntligen bekräftats att de båda matcherna kommer att spelas som tidigare aviserat, med matchen mot Chelsea nu på söndag och matchen mot Huddersfield den 5 maj.

Red News 32 år

Avslutningsvis idag ska vi gratulera fanzinet Red News. Den fantastiska supportertidningen firade i förra veckan sin 32-årsdag.

När ni är på Old Trafford rekommenderar jag verkligen att ni köper Red News och även United We Stand!