Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi förtjänade förmodligen oavgjort

Embed from Getty Images

Manchester United hade haft det tufft i kampen om en topp 4-placering även vid seger mot Chelsea på söndagseftermiddagen. 1-1-resultatet gör att hoppet till största del är ute, även om lagen framför förstås kan fortsätta snubbla på mattkanten under de sista två omgångarna. Uniteds spel och de individuella prestationerna var bättre än under senare tid, med vissa undantag. David de Gea fortsätter underprestera i målet, vilket kan visa sig bli synnerligen kostsamt när vi syr ihop den här säsongen om dryga två veckor. 

Marcos Alonsos 1-1-mål bakom David de Gea beseglade förmodligen Manchester Uniteds Champions League-öde då det gäller kommande säsong. Ett taffligt ingripande av han som ska vara världens bäste keeper gör att United av allt att döma får rikta in sig på spel i Europa League från och med hösten. Sett till matchen som sådan kan ett oavgjort resultat inte ses som särdeles orättvist, även om United var mer bollförande och gjorde mer rätt, speciellt i första halvlek. Chelsea tog vara på den chans som gavs och går mot spel i världens bästa klubblagsturnering. United gör det inte, och gårdagens resultat kan också ha varit startskottet på en omfattande renovering.

United ska möta Huddersfield och Cardiff i de avslutande omgångarna. Sex poäng är det enda rimliga, men samtidigt är det inte rimligt att tro att lagen framför ska tappa så många poäng som behövligt är för United. I införrapporten var vi inne på att det nu hade varit läge att matcha ungdomar, om säsongen varit förlorad eller vunnen. Nu är den varken eller, vilket gör att vi förmodligen inte får se någon yngre spelare mot åtminstone Huddersfield.

Mer från matchen: 

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer fick, av naturliga skäl, den första fråga rörande hur han ser på David de Gea. Spanjoren har varit minst sagt svajig i vinter, vilket också får sägas ha kostat United en del poäng. Solskjaer verkar dock inte tvivla på sin målvakt.

“Nej, det gör jag inte för att vara ärlig. Jag känner honom, och är du målvakt eller anfallare är du alltid i ramljuset. Beroende på vad du gör får du rubriker. Gör David bra räddningar får han bra rubriker, det har han fått under en lång, lång tid. Nu går han igenom en mer osäker period, men jag känner mej inte orolig för honom.”

“Det finns många sätt att ta sig tillbaka till bra form. Jag kommer att sätta mig ner och prata med David, precis som jag gör då han spelar bra. Han är inte orsaken till att vi ligger sexa.”

“Han har två väldigt bra målvakter under sig i Sergio och Lee. Sergio har varit bra de matcher han spelat, Lee är fantastisk på träningarna. Jag tycker inte att David känner sig för säker, han vill tävla, han vill vara bäst. Han vet att han kunde ha gjort det bättre på målet.”

Här kom, förstås, frågan vad Solskjaer ser som orsakerna till att United inte är ett topp 4-lag. Svaret, eller svaren, blev de förväntade. 

“Det finns många orsaker. Vi möter bra lag. Idag var jag väldigt nöjd med hur vi började matchen. Vi fick en flygande start och gjorde en bra första halvlek. Vi skapar chanser, spelar, löper. Jag tror alla var nöjda med insatsen. Förstås är vi besvikna att gå till halvtidsvila med bara ett kryss, men stämningen i omklädningsrummet var bra. Vi pushade varandra, sa rätt saker. Andra halvlek var sämre. Vi fick inte till intensiteten och kvaliteten och hade för många bollberöringar.”

“Vi blev trötta idag och får ta ett steg i taget nu. När Scott kom in fick vi in ett par fräscha ben, så ja, vi är beroende av att alla är friska och fräscha. Jag tycker att alla kommer ut till första halvlek på ett bra sätt, vi är vassa. I andra halvlek hittar vi inte tillbaka till samma mönster.”

“Vi mötte Chelsea idag, ett fantastiskt lag. Vi höll dem nere och kände att vi borde ha vunnit matchen, men känslor avgör inte matcher. Vi förtjänade förmodligen oavgjort.”

Topp 4-placeringen rinner United ur händerna, något Solskjaer tydligt medgav. Han har dock inte gett upp.

“Förstås kommer det att bli svårt. Vi måste höja oss, vinna de två kommande matcherna och spela bra. Du vet aldrig, poäng har tappats både här och där i det här racet. Det är svåra matcher som ligger framför för alla, men vi kan inte göra annat än se till våra egna prestationer.

En presskonferens med Solskjaer vore ingen presskonferens om han inte fick prata skador. Gårdagens var således inget undantag.

“Rashford testade vi före matchen, men han fick mer och mer ont och kunde inte springa till sist. Eric är det förhoppningsvis inget värre med, men jag tror inte vi får se honom mera den här säsongen.”

Övriga reaktioner från matchen

Sancho inte till salu

Vi har hört det förr, att spelare inte är till salu. Nu uttalar sig Borussia Dortmunds klubbdirektör Michael Zorc rörande en eventuell försäljning av Jadon Sancho, en av många spelare som ryktas till United i sommar. Budskapet är tämligen klart, som det brukar vara den här tiden på året. Sancho ingår i klubbens planer och enligt Zorc kommer man inte heller att lyssna på några bud. Den 19-årige engelsmannen kommer att bli kvar i Tyskland nästa säsong.

Har man följt toppfotbollen har man också märkt mönster från klubbledningar, managers och agenter. Alla spelare är till salu för rätt prislapp, så även Jadon Sancho. Borussia Dortmund har dock av hävd gjort sig kända för att ta rätt bra betalt för sina spelare, och Zorcs uttalande är förstås ett led i att trissa upp prislappen på Sancho.

Pepe in i sommar?

Vi fortsätter med lite Silly Season-spekulationer. Daily Mail, normalt sett inte den mest trovärdiga tidningen då det gäller nyheter, menar att United gett sig in i kampen om Lilles forward Nicolas Pepe. Ivorianen har gjort 20 mål alla tävlingar inräknade denna säsong och sägs bland annat intressera Liverpool. Enligt Daily Mail, som inte ger några hänvisningar till nyheten i fråga, ska Pepe kunna kosta så mycket som 70 miljoner pund att lösa.

Embed from Getty Images

Grattis, Dean!

Manchester Uniteds målvakt Dean Henderson blev igår, i kavaj, klar för Premier League med sin klubb Sheffield United. Henderson, som gjort succé som utlånad, kunde från tv-soffan se Leeds spela oavgjort mot Aston Villa (där Axel Tuanzebe spela 90 minuter) på söndagseftermiddagen. Leeds hade behövt vinna och det stort för att ha en chans på direktavancemang inför den sista omgången. Var Henderson spelar fotboll nästa säsong får sägas vara en aning oklart. Henderson har kontrakt över ytterligare två säsonger och står förstås och faller med hur det blir med David de Gea. Blir spanjoren kvar över nästa säsong vore det vettigaste att förlänga Hendersons lån med ett år, kan man tycka.

Den här dagen…

…för elva år sedan gjorde Paul Scholes mål mot Barcelona. Resten är, så att säga, historia.