Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi var slöa och gav dem initiativet

Embed from Getty Images

Manchester United spelade 1-1 borta mot Wolverhampton på måndagskvällen i en match som lovade en del men som också gav en viss déjà vu-känsla sett till hur det såg ut mot samma motstånd ifjol. United kunde ha vunnit matchen om Paul Pogba förvaltat sin straffspark bättre, samtidigt som stolpen räddade United i andra änden i andra halvlek. Känslan efteråt är trevande och vägen som ska vandras är lång. Tror vi managern är United på rätt väg med hungriga spelare som vill bli bättre. Det ser vi gärna omsättas i praktiken redan på lördag. 

Sett till vilka problem Manchester United hade på Molineux förra säsongen får 1-1 kanske ses som ett godkänt resultat när vi syr ihop måndagskvällen. Lägger vi då till att United som lag i år torde vara än sämre byggt för denna typ av motstånd (mittlåset undantaget) så kanske vi kan se på resultatet med lite mer tillförsikt. Problemen finns dock runt hörnet, och de mest uppenbara som jag känner dem är de här:

  • Bristen på avslut. United noteras för ett bollinnehav på 65 procent över 90 minuter. Det är bra. Samtidigt noteras United för två avslut på mål under samma 90 minuter. Det är inte alls bra. Då Ole Gunnar Solskjaer dessutom vill ha dels Marcus Rashford och Anthony Martial men också Jesse Lingard mer distinkta i boxen så rimmar det illa. Paul Pogba gör på det stora hela fullt godkända 90 minuter på Molineux, men hans kreativitet och hans bolleveranser kommer på skam i den utgångsposition han har som det är nu. Solskjaer talade på presskonferensen om att United kommer att bli bättre och kommer att göra fler mål, men då måste man också ta avslut. Man kan inte utgå från att hälften av avsluten går in, som fallet var igår.
  • Bristen på ledarskap. Behovet av ledarskap på planen är uppenbart. David de Gea bar och kommer att bära kaptensbindeln i majoriteten av matcherna i år. Ute på planen så verkar dock inte ledarskapet finnas. Det samma får sägas om rollfördelningen. I min värld har man en uttalad förste straffskytt. Solskjaer talar om att United har två, och att den som “har bättre känsla i situationen” är den som ska ta straffen. Det håller inte. Ett så pass profilfattigt lag som United behöver en uttalad ledare på planen och en tydlig rollfördelning.
  • Bristen på förtroende för spelarna på bänken. Ole Gunnar Solskjaer gjorde sina tre byten igår. I matchminut 81 och 89. I en match som stod och vägde. In kom i tur och ordning Juan Mata, Andreas Pereira och Mason Greenwood. Det att managern väntar så länge med bytena signalerar att han inte tror att spelarna som sitter ombytta kan göra en skillnad över tid. Istället verkar han hoppas på att de kan göra skillnad i en enskild sekvens, men inte att de är spelare bra nog att ändra en matchbild. Det är talande för hur tunn dagens trupp verkligen är.

Med detta sagt så känns det rätt okej att möta Crystal Palace hemma här näst. Roy Hodgsons mannar har inlett säsongen särdeles trögt och ska United karva åt sig lite självförtroende igen så är ett möte med Londonlaget på Old Trafford en eftermiddag i augusti inte så dumt.

Mer från matchen: 

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer fick, föga överraskande, en inledande fråga om huruvida han ser det som en brist att inte ha en uttalad förste straffskytt och hur han ser på situationen i laget då Marcus Rashford satte sin straff mot Chelsea medan Paul Pogba missade sin mot Wolverhampton. Norrmannen verkade dock inte se situationen som särdeles problematisk.

“Inte alls. Båda är väldigt pålitliga och bra straffskyttar. Jag har varit i den situationen själv och missat för Norge. När de är två där ute handlar det om att det är den som är mest redo. Paul har satt så många tidigare, så det är absolut inget problem.”

“Det är något som växer fram under matchen. Vissa dagar kan du ha känslan att du inte haft en bra dag, då tar du den inte. Absolut inget problem. Då är det bra att ha spelare som går fram och säger att de tar den.”

…om att våga fira ett mål och VAR

“Vi vill att besluten ska tas snabbt. Det är stora beslut som ska tas. Idag kunde Moutinho ha varit 20 centimeter högre upp, jag tar hellre det korrekta beslutet än ett felaktigt som tas på 15 sekunder. Men, ju fortare beslut tas desto bättre.”

…om Anthony Martial

Här fick Solskjaer frågan om huruvida det blir en märklig diskussion med Martial då han inte alltid är så klinisk i boxen. Solskjaer har uttryckt en önskan om att göra fler mål från nära håll, vilket journalisterna nu tog fasta på.

“Nej, det blir inte konstigt alls. Han är en grabb som vill lära sig, vill bli bättre, vill göra mål. Han har gjort två mål på två matcher nu och kommer bara att bli bättre. Samarbetet mellan honom, Marcus och Jesse kommer också att bli bättre. Desto oftare vi får dem i position, desto fler mål kommer vi att göra.”

…om andra halvlek och bytena

“Vi hade problem efter paus, problem de första 15 minuterna. Vi var slöa och gav dem initiativet. De fick ett välförtjänt mål och det tog oss 3, 4, 5 minuter att ta oss tillbaka in i matchen. Vi kunde ha vunnit den om vi satt straffen.”

…om Daniel James och filmningen

“Han är så snabb och blir påsparkad så ofta. Det är naturligt för honom att skydda sig själv genom att hoppa. Jag har inte sett situationen annat än live. Samtidigt, hur många gånger får han frispark med sig idag? Jag har absolut inga problem med att han försöker undvika att bli sparkad.”

…om hur han ser på spelet nu jämfört med förra säsongen

“Första halvlek är rätt långt som jag vill att det ska kännas. Sedan, de första 10-15 minuterna av andra halvlek är dåliga. Sedan tar vi oss in i matchen igen. Jag tror de lärde sig något idag. Vi gav bort omställningar för att vi var för ivriga att få igenom passningarna. Ibland måste man slå en extra passning innan man slår den avgörande. Vi blir bättre och vi blir det hela tiden då grabbarna vill lära sig och verkligen vill bli bättre.”

…om Alexis Sanchez

“Det är ett par veckor kvar av transferfönstret och några klubbar har visat intresse för Alexis, så vi får se vad som händer. Jag kan inte ge mer uppdateringar än så.”

Övriga reaktioner efter matchen

Sánchez nära Inter?

Ole Gunnar Solskjaer var, med hans egna mått mätt, rätt öppen med att Alexis Sánchez kan komma att lämna United under de återstående dagarna av de europeiska transferfönstret. Solskjaer talade om att det fanns “ett par” intresserade klubbar och på sätt och vis kändes situation lik den då Romelu Lukaku var dagar ifrån att lämna. Sánchez fanns inte med i matchtruppen igår och ska vi tro exempelvis Simon Stone så kommer det kommande dygnet att bli avgörande, i alla fall då det gäller en eventuell övergång till Inter.

Inter vill ha Sánchez men Stone menar att United fortsättningsvis inte fått något bud. Fabrizio Romano tar det hela ett steg längre (som vanligt) och menar att bara detaljer återstår innan ett säsongslångt lån med köpoption är klart.

Yngst på länge

Manchester Uniteds startelva mot Wolverhampton var den yngsta man ställt på benen sedan säsongsavslutningen 2016/17. Gårdagens elva hade en genomsnittsålder på 24 år och 173 dagar. Noterbart är att tre av spelarna som startade då, mot Crystal Palace i maj 2017, startade igår. Vilka det var? Paul Pogba, Scott McTominay och Jesse Lingard.

 

 

Res med oss till Manchester!