Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Desperat försvarsspel gav härlig derbyseger

I ungdomskollen diskuterar vi den här gången två vinster och en oavgjord match. Vi konstaterar att reservlaget fortsätter ånga på medan formkurvan för juniorlaget äntligen pekar uppåt.

Förutom matcherna fokuserar vi återigen på Hannibal Mejbri och dessutom diskussion om de många juniorerna i reservlaget.

Juniorerna kryssade mot Wolves

Juniorlaget fick nöja sig med 1-1 hemma mot Wolves. Gästerna ledde efter första halvlek men Charlie McCann kunde kvittera på straff tidigt i andra. United låg sedan på för ett segermål men det blev poängtapp igen.

Wolves dominerade i första halvlek och United var inte alls med i matchen, undantaget ett tungt distansskott av Mark Helm. Gästerna fick ohotat trilla boll medan Uniteds spelare ständigt sattes under press av motståndarna. Wolves ledningsmål kom då de vann bollen på egen planhalva och sedan drog upp ett långt anfalla på vänsterkanten. Det slutade med att målskytten löpte in ohotat i straffområdet och kantspringaren kunde slå en enkel passning för direktskott.

Efter paus en markant förbättring från Uniteds sida. Hannibal Mejbri framför allt var den som tog tag i spelet. Kvitteringen skulle komma tidigt, sedan Shola Shoretire gjorts ned i straffområdet efter en hörna. Lagkapten Charlie McCann var säker från straffpunkten.

United låg sedan på för ett segermål. Anthony Elanga och Shoretire tvingade målvakten till fina räddningar men United fick nöja sig med oavgjort. Totalt en ny besvikelse.

Reserverna fortsätter vinna

Reservlaget fortsätter däremot att imponera. Middlesbrough besegrades med 4-1 på Riverside Stadium, trots att United hade sjukdomsproblem i truppen. Arnau Puigmal och Tahith Chong gjorde två mål var.

United inledde matchen dåligt, vilket gav Matej Kovar chansen att visa vad han går för. Först gjorde han en grym reflexräddning på ett styrt skott och sedan räddade han en straff.

Däremellan hade Chong drivit framåt och vunnit frispark. Den förvaltade Puigmal på allra bästa sätt.

Matchen skulle avgöras precis före pausvilan. Puigmal vinner bollen högt och efter väggspel med Chong vinklar han snyggt in bollen.

Så långt en dålig fotbollsmatch. Efter paus gick United för ett matchdödande mål och skapade mängder med halvstora chanser. Laird, Ramazani, Chong, Devine, Mellor och Elanga försökte utan lycka.

Istället skulle Middlesbrough äta sig in i matchen och när de med kvarten kvar reducerade så var det inte orättvist. Bland annat hade de kort före haft en boll i stolpen.

Direkt efter målet gjorde Neil Wood ett dubbelbyte som såg Hannibal Mejbri komma in i spel. Det vände matchen till Uniteds fördel. Mejbri är nära att göra mål direkt men målvakten svarade med en grym räddning. Kort därefter hittade Mejbri fram till Chong med en delikat djupledspassning. Chong blir halvfri på kanten och hans skottinlägg styrs i mål av en försvarare. Det förefaller ändå vara så att Chong tilldöms målet.

Chong fastställer sedan slutresultatet då han håller sig framme på en retur, sedan Laird, Elanga och Mellor dragit upp ett bra anfall.

I United måste Chong framhållas. Han är direkt involverad i Uniteds fyra mål, med två egna mål, en assist och en vunnen straff. Tvåmålsskytten Puigmal gör sin bästa match för säsongen, måhända stärkt av att han nu fått ett par matcher i rad på mittfältet. Ethan Laird gör en bra match på högerbacken och målvakten Kovar imponerar ånyo.

Reserverna har nu en sex matcher lång vinstsvit i liga och cup. I ligatabellen är United fortsatt tvåa, tre poäng bakom West Ham. Att det blir United och West Ham som gör upp om seriesegern – som ger uppflyttning, medan tvåan till femman får kvala – är självklart. Trean Stoke är åtta poäng bakom United.

Desperat försvarsspel gav härlig derbyseger

Juniorlaget tog en överraskande seger då Manchester city bortabesegrades i miniderbyt. Slutresultatet skrevs till 2-1 sedan Hannibal Mejbri och Teden Mengi gjort Uniteds mål.

United ställde upp med ett väldigt starkt lag. Då reservlaget var spellediga kunde Mengi och Reece Devine förstärka.

city gick ändå in i matchen som storfavorit. De hade, i liga och cup, inlett säsongen med nio vinster och målskillnaden 37-8 på tio matcher, medan United inför derbyt bara hade tre vinster på tio matcher.

Att city är det vassare laget var uppenbart i första halvlek. United var utspelade och fick knappt röra bollen. Laget försvarade sig emellertid bra, om än ofta desperat. Ett antal skott blockerades och gång på gång lyckades försvaret rensa. city borde ha gjort något mål men sett till det enorma spelövertaget så skapade de relativt lite.

Efter paus fick vi se en helt ny match. Svårt att veta om det var halvtidssnacket som hjälpte eller om det var ledningsmålet som förändrade matchen. För United tog ledningen innan andra halvlek var minuten gammal. Anthony Elanga och Devine kombinerar fint på vänsterkanten och Devine slå ett perfekt inspel till Mejbri som placerar in bollen i nät. Mejbris första mål som Unitedspelare.

https://twitter.com/TheFergusonCode/status/1193138592308068352?s=19

Spelet är därefter betydligt jämnare än i första halvlek och om något är det United som är det bättre laget. United skapar också de bästa chanserna, med lägen för Dillon Hoogewerf, Elanga och Shola Shoretire. Då city kliver fram har United alltid spelare mellan boll och målvakt, vilket resulterar i ett stort antal blockerade skott.

Mitt i halvleken utökar United ledningen efter en märklig situation. Mittbacken Mengi kliver fram på en inspark och vinner bollen högt. Det slutar sedan med att Hoogewerf och Mark Helm vinner tillbaka bollen och då Mengi fortsatt framåt kan Helm spela honom fri och framför mål agerar Mengi som vore han skolad måltjuv.

United har sedan kontroll på händelserna och går mot en säker seger. Med kvarten kvar får city dock nytt liv, då Lukasz Bejger kastar ett dåligt inkast till Will Fish, som i sin tur gör ett dåligt arbete med att kontrollera bollen. Därmed kan citys anfallare sno åt sig bollen och göra mål.

Sista kvarten tvingas United så till desperat försvarsspel på nytt. Det håller matchen ut, bland annat sedan målvakten Ondrej Mastny stoppat ett friläge med en glidtackling utanför straffområdet. I slutet av tilläggstiden hindrar Björn Hardley ett givet mål med en avgörande tackling.

Det kan inte påstås att det var en vacker seger för United men det var en meriterande sådan. Laget var verkligen tvingat att gräva djupt för den här segern och det är framför allt de defensiva spelarna som imponerar.

Vänsterbacken Devine, som går från klarhet till klarhet, är Uniteds bästa spelare. Mittbackarna Fish (citys mål undantaget) och Mengi står också för fina insatser. Beröm också till defensiva mittfältaren McCann. Unga Shoretire gör sin bästa insats i juniorlaget, framför allt imponerar han med en stor defensiv arbetsinsats.

United har nu två vinster och tre oavgjorda för en förlustfri svit på fem. Det är långt ifrån perfekt men formkurvan pekar i rätt riktning. United ligger i mitten av tabellen men nästan alla lag har någon match till godo.

Mejbris talang är uppenbar

Bara 16 år gammal håller den franska mittfältaren Hannibal Mejbri som bäst på att göra sig hemmastadd i klubb och land. Hittills har han bara hunnit med fem starter i juniorlaget.

Detta till trots har han redan fått göra två inhopp i reservlaget. Att han så tidigt får visa upp sig i reservlaget är ett tecken på att lagledningen håller honom mycket högt. Att han under sina båda inhopp dessutom har gjort skillnad berättar att de gör rätt i det.

Nästan alla spelare är försiktiga när de tar steget upp. Nästan alla unga importer behöver tid på sig för att anpassa sig till livet och fotbollen i England. Mejbri har istället klivit in som en ledare direkt. Oerhört imponerande.

Han är en spelare som blir mycket spännande att följa framöver. United har en otrolig bredd på mittfältet i reservlaget men Mejbri har alla möjligheter att etablera sig där redan den här säsongen. Som jämförelse kan nämnas att James Garner gjorde sina första reservlagsmatcher först som andraårsjunior och då var konkurrensen dessutom sämre.

Mejbri inledde som en av två åttor i ett 4-3-3-system men i de senaste matcherna har han spelat som tia i en 4-2-3-1-formation. Det offensiva spelet är hans stora tillgång (ett mål och tre assists på fem starter och två inhopp) men han besitter en bra defensiv också.

Han är en modig spelare som gärna går in i dueller, vilket resulterar i att han ofta får ta emot smällar. Med bättre domare skulle korten hagla för motståndarna men istället är det Mejbri själv som har fått syna flera gula kort och domarna verkar inte gilla honom. Där behöver han själv också bli smartare. I matchen mot city luktade det rött kort innan lagledningen bytte ut honom, sannolikt just för att han skulle slippa bli utvisad.

En specialitet är hans precisa djupledsbollar, vilket har resulterat i assist både i Franska U17-landslaget och i reservlaget.

Många juniorer i reservlaget

Säsongen är fortfarande relativt ung men redan nu har nio juniorlagsspelare (tio om vi inkluderar Mason Greenwood) fått visa upp sig i reservlaget. Tidigare år har United ofta varit väldigt försiktiga med att flytta upp juniorer, så det känns som att klubben har tänkt om här.

En delförklaring är förstås att reservlagstruppen är väldigt tunn. Jag misstänker dock att det är ett medvetet val att så är fallet.

Juniorer i reservlaget:

 • Teden Mengi är i stort sett ordinarie i mittförsvaret
 • Reece Devine har tagit den vänsterbacksplats som blev vakant då Brandon Williams flyttade upp i a-laget
 • Anthony Elanga fick mycket speltid på grund av skador men även med alla tillgängliga är han som regel med i matchtruppen och första inhoppare
 • Hannibal Mejbri är ny i juniorlaget men har redan visat framfötterna i reservlaget
 • Will Fish är också förstaårsjunior men såg ut att höra hemma när han kastades in som mittback
 • Mark Helm, Dillon Hoogewerf, Charlie McCann och Charlie Wellens har alla fått testa reservlagsspel och Connor Stanley debuterade förra säsongen

Gynnsam lottning i FA Youth Cup

Den tredje omgången i FA Youth Cup har nu lottats och för Uniteds del blir det hemmamatch mot Lincoln City eller Wrexham, i vad som får anses vara en bra lottning.

United har underpresterat i cupen de senaste åren och årets upplaga är ingalunda den bästa. Samtidigt finns det talang i laget och Neil Ryan har egentligen bara mot city kunna matcha sitt bästa lag. I cupen får han alldeles säkert använda sina bästa spelare, då cupen brukar värderas högre än reservlagsligan. Mot city visade vi att vi kan mäta oss med de bästa.

Några korta

 • Charlie Wellens gjorde sin reservlagsdebut då han blev inbytt mot Middlesbrough.
 • I juniorderbyt var Charlie McCann lagkapten trots att Teden Mengi spelade. Mengi bar kaptensbindeln i början på säsongen men gissningsvis ser lagledningen nu honom som en reservlagsspelare.
 • Dylan Levitt har signerat ett nytt kontrakt.
 • Damernas U21 förlorade med 2-1 mot Birmingham i ligan. Maria Edwards gjorde Uniteds mål. Det negativa annars att Chloe Broughton lämnade matchen i ambulans.

 • U17 spelade 2-2 mot Everton i en träningsmatch.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 23 november.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Wolverhampton Wanderers 1-1 (0-1)

U18 Premier League, 2 november


0-1 (26) Cundle
1-1 (53) Charlie McCann (straff)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Hockenhull, Fish, Hardley; Helm (Svidersky 82), McCann; Shoretire (Sotona 82), Mejbri, Elanga; Hoogewerf

U23: Middlesbrough – Manchester United 1-4 (0-2)

Premier League 2, Division 2, 4 november


0-1 (19) Arnau Puigmal
0-2 (45+2) Arnau Puigmal (Chong)
1-2 (75) Burrell
1-3 (81) Tahith Chong (Mejbri)
1-4 (86) Tahith Chong


Uniteds lag: Kovar; Laird, Bernard, Mengi, Devine; Levitt, Puigmal (Wellens 76); Mellor, Traore (Mejbri 76), Chong; Ramazani (Elanga 58)

U18: Manchester city – Manchester United 1-2 (0-0)

U18 Premier League, 9 november


0-1 (46) Hannibal Mejbri (Devine)
0-2 (65) Teden Mengi (Helm)
1-2 (75) Delap


Uniteds lag: Mastny; Bejger (Hardley 86), Fish, Mengi, Devine; Helm, McCann; Shoretire (Sotona 90+2), Mejbri (Wellens 69), Elanga; Hoogewerf

Mer information: