Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi vill förstärka på många positioner

Embed from Getty Images

Manchester United kan titulera sig gruppvinnare i Europa League. Detta efter en dålig halvlek och en bra halvlek hemma mot Alkmaar på torsdagskvällen. Ole Gunnar Solskjaer roterade friskt jämfört med mötet med Manchester City, vilket slog igenom onödigt bra de inledande 45 minuterna. Flera av ungdomarna fick värdefull speltid och Mason Greenwood håller på att ge Solskjaer lyxproblem. 

Ole Gunnar Solskjaer ställde ut ett blandat lag hemma mot Alkmaar i avslutningen av gruppspelet i Europa League. Avancemanget var redan säkrat för bägge lagen och det var förutom äran enbart gruppsegern det handlade om, något som också syntes mer än väl inledningsvis. Alkmaar höll boll i första halvlek och United såg mer än lovligt vilset ut. Ashley Young, som var sämst i United i första halvlek, lossade knutarna med sitt 1-0 efter paus och därefter rann det iväg.

United kunde defilera hem en 4-0-seger och andra halvlek var ett exempel på det spel United behöver kunna visa upp mot på pappret klenare motstånd. Efter segrarna mot Tottenham och Manchester City har man efterlyst förmågan att bemästra lag som backar hem och försvarar med så gott som hela laget. Alkmaar backade må hända inte hem som ett Aston Villa gör, men holländarna störde ändå United mer än lovligt i första halvlek.

Det klart största utropstecknet är förstås Mason Greenwood. Ynglingen blev tvåmålsskytt och visade prov på den killerinstinkt han besitter i boxen. Han ger nu Solskjaer positiva problem då han så småningom gör sig själv omöjlig att inte spela. På minuskontot tycker jag det är värt att nämna att Angel Gomes inte har Solskjaers förtroende. Juan Mata gjorde, trots sitt straffmål, inte många glada i rollen som släpande anfallare och om inte det här är en match för Gomes så ser jag inte den där framtiden komma heller.

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer höll en kort presskonferens efter matchen. Fokus låg inte särdeles mycket på matchen som sådan, utan mer på ungdomarna och på Mason Greenwood.

…om snacket i halvtid:

“Det flög inte omkring saker direkt. Vi behövde få ihop gruppen och gå tillbaka till det vi är bra på. Mer aggressiva, mer enträgna med boll och mer press på boll. Vi var långsamma med boll i första halvlek och gav bort den för enkelt.”

…om Europa League så här långt:

“Så här långt har det varit perfekt. Grabbarna har gjort det bra. Laget i Astana spelade väldigt bra, det var enda matchen vi släppte in mål i och det är vi stolta över. Det är så många matcher, speciellt i december.. Att kunna byta ut nio av spelarna och ändå vinna komfortabelt är ett jättebra kvitto för spelarna jag har.”

Här fick Solskjaer, något senare, frågan om hur det är att inte spela i Champions League i år.

“Vi visste om läget. Du måste göra det bästa av situationen. Många av grabbarna har fått värdefull erfarenhet. De utvecklas, de lär sig.. Bara idag måste de ha fått värdefull erfarenhet då de ser tillbaka på första och andra halvlek. Andra halvlek är Manchester United, första visar inte vår identitet.”

…om Mason Greenwood:

“Jag har sagt det förr, så det är inget nytt. Det är så han gör. Imorgon kommer han att göra ett par till på träning.. Det är så han alltid gjort, det är naturligt för honom. Ju närmare mål han kommer, ju farligare är han. Vänsterfoten och högerfoten är en mardröm för försvarsspelare. Han behöver bli bättre på spelet i luften. När han blir det blir han en riktigt bra anfallare.”

“Jag har spelat med några av de bästa, med Wayne Rooney.. Då det kommer till att vara en naturlig avslutare är han en av de bästa jag sett..”

“Det fanns aldrig någon tanke på att släppa honom på lån. Det beslutet togs tidigt under försäsongen, eller egentligen i slutet på förra säsongen. Jag visste att vi har en stor talang i honom. Jag tycker att den här klubben är bra på att upptäcka talang och det finns ingen bättre plats för honom än den här.”

Här flikade journalisterna in frågan om huruvida ligacupmötet med Colchester blir det sista på ett tag där Greenwood kan få en naturlig startplats.

“Han spelade mot Tottenham och var bra. Jag är inte rädd att spela honom i Premier League. Det gäller att hitta rätt minuter och balans på minuterna.”

Embed from Getty Images

…om utvecklingen av de yngre spelarna:

“Det har definitivt hjälpt dem (att få speltid i Europa League då United inte är med i Champions League). I U23-ligan kan man ta det till en viss nivå, i cupmatcherna också.. Men, då vi spelar så få cupmatcher är det här bra. Ethan kommer in idag och spelar som en senior.. Jimmy (James Garner) gör en bra andra halvlek, det gör även Brandon. Man glömmer bort hur ung han är och att han inte var med under försäsongen.”

“De sätter inte en fot fel, så de ger mig ingen orsak att inte spela dem. Det beror på vem som går skadad. Idag handlade det om att de behövde speltid. Ja, vi ville vinna gruppen, men alla de här behövde speltid. Det kunde du se i första halvlek.”

…om behovet av fler anfallare:

Solskjaer fick frågan om huruvida Greenwoods utveckling gör att han inte anser att det behövs påfyllnad framåt.

“Vi vill förstärka på många positioner. Om du jämför vår trupp med andras.. Vi är på väg ditåt men vi är inte där ännu. Vi behöver 2-3 spelare till för att vara fulltaliga och kunna rotera oss genom en lång säsong. Vi får se vad vi tar in.”

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – AZ Alkmaar 4-0

Spelarbetyg: Manchester United – AZ Alkmaar 4-0

Dagens Haaland

Ingen dag utan en nyhet om Erling Braut Haaland. Vi noterade här om dagen att norrmannen träffat Borussia Dortmund. Nu menar The Guardian att han även träffat Leipzig (där kopplingen kan stavas Red Bull) och att han överväger bud från de bägge Bundesligaklubbarna i nuläget. Innan ett beslut om framtiden tas ska Haaland dock kommer att lyssna in vad Manchester United och Juventus kan erbjuda. Speltid ska vara a och o för Haaland och den klubb som kan lova eller garantera mest av den varan lär sitta i förarsätet.

Fördelen United har är förstås att Ole Gunnar Solskjaer känner Haaland sedan tidigare, medan fallhöjden från en klubb som United ändå får sägas vara rätt hög trots de magra framgångarna de senaste säsongerna. Haaland sägs ha en utköpsklausul på dryga 25 miljoner euro, men då Salzburg hemskt gärna drar in avsevärt mycket mer så kan det bli budkrig efter nyår.

Embed from Getty Images

Dagens Sancho (och Eriksen)

Mer transferspekulationer, den här gången från en lite mindre trovärdig källa. Mirror menar att Manchester United tror sig sitta i förarsätet då det gäller en övergång för Borussia Dortmunds Jadon Sancho. Engelsmannen sägs vara på kant med sin tyska klubb och även om man inte vill sälja så tidigt som i januari kanske man trots allt ser sig som tvungna att göra det. Manchester City, Liverpool, Real Madrid och Barcelona sägs också vilja ha Sancho.

En annan spelare United sägs vilja ha är Tottenhams Christian Eriksen. Dansken har dock signalerat att han helst vill till Spanien och att José Mourinho skulle sälja till United i januari får sägas vara rätt osannolikt.

Embed from Getty Images

Henderson om hat

Till sist pushar vi för en intervju som SkySports gjort med Uniteds utlånade reservkeeper Dean Henderson. I intervjun talar Henderson bland annat om det näthat och de påhopp han får och fått utstå från motståndarfans. Rekommenderad läsning.

Embed from Getty Images

Res med oss till Manchester!