Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – AZ Alkmaar 4-0

Embed from Getty Images

United har besegrat Alkmaar hemma på Old Trafford i Europa Leagues sista gruppspelsmatch. Ett oerhört vackert mål, ihopsnickrat av några bland Uniteds mest ifrågasatta spelare öppnade det som sedan kom att bli Mason Greenwoods föreställning. 

Skakig första halvlek

Nu roterades det förvisso ganska friskt av Ole Gunnar Solskjaer, men när man bryter ner första halvlek kan vi konstatera att det inte var med samma energi och beslutsamhet man gick in i kvällens match som de två senaste ligamatcherna.

Det såg darrigt ut bakåt och där Axel Tuanzebe som gjorde sin första start på länge såg mest skakig ut, men där även Ashley Young hade sina moments, som till exempel vrida och vända med bollen i eget straffområde såpass att det kunde, och kanske borde, straffat sig.

Även på mitten såg det darrigt ut, Nemanja Matic och James Garner har inte ens ett dussin matcher tillsammans och bägge har överhuvudtaget inte heller spelat på länge. AZ fick ha mycket boll, dels för att man pressade United bra, och dels för att man, just det, saknade ett mittfält.

Framåt var det stiltje, Juan Mata såg trög ut som vanligt, Mason Greenwood kändes isolerad ute på högerkanten och Anthony Martial fick inte ordning på saker och ting.

Det skulle bli bättre i andra.

Masons afton

Om han var inte var så inblandad i första halvlek så var han det desto mer i andra. Vilken uppvisning 18-åringen bjuder på. En del kanske drar paralleller till när Marcus Rashford gjorde sin debut och satte dit två bollar i Europa League. Men det här är något annat.

Greenwood har ju nämligen gjort mål tidigare i turneringen, men ikväll kändes det som att han tog tog sitt spel till nästa nivå. De två målen han gör andas verkligen ”naturlig målskytt”, och det må låta lite uttjatat kanske, men det tåls att sägas igen – han påminner läskigt mycket om Robin van Persie.

Hans avslut är bokstavligen målsökande, som att han har siktat in sig på en specifik nätmaska. Två vackra mål, men det andra har något extra, i sättet han gör den lilla riktningsförändring inåt i banan på, som också gör att målvakten hamnar på fel fot och inte hinner ner. Det bästa av allt är också att Greenwood själv är fullt medveten om vad han gör, och varför han gör som han gör. Det är en unik egenskap att sitta inne på i en såpass ung ålder.

Annars då?

Jo, trots att spelet bitvis hackar och man har det särskilt jobbigt i första halvlek, lyckas man ändå rida ut stormen och göra ett förlösande 1-0 mål. Apropå vackra mål var det ju inte illa pinkat att några av Uniteds mest ifrågasatta spelare snickrade ihop ett av säsongens hittills snyggaste mål, i alla fall i termer av ”lagmål”. Mata får sedan slå in straffen som Greenwood (vem annars?) fixar. Kan väl tyckas att med det självförtroendet han nog hade där och då kunde fått ta hand om den själv, men men.

Det var även kul att flera ungdomar fick chansen, och på det stora hela gjorde det bra. Greenwood har vi redan varit inne på, men för en spelare som Brandon Williams börjar detta nu bli vardagsmat. Tahith Chong har inte tagit chansen när han har givits den, men såg helt klart bättre ut ikväll. Ethan Laird kommer sedan in som en frisk fläkt på högerkanten och drar förvisso snabbt på sig en varning, men visar att han inte är rädd för att dundra på framåt.

I och med kvällens seger vinner United sin grupp i Europa League och det återstår att se vilken motståndre man ställs mot i sextondelsfinal. Men det tar vi när det är dags, nu njuter vi istället av det lilla som återstår av Masons afton.