Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är en klar och uppenbar foul

Embed from Getty Images

Manchester United bröt segersviten i och med gårdagens 1-1 hemma mot Everton i Premier League. Efter matchen handlade en hel del av snacket om David de Geas ingripande vid ledningsmålet, om huruvida det borde ha varit frispark och om Uniteds oförmåga att vinna matcher mot sämre lag. Ole Gunnar Solskjaer fick också kommentera sin resa till Salzburg, utan att för den skull ge några direkta svar. 

En oförändrad startelva jämfört med mötet med Manchester City pekade på att Ole Gunnar Solskjaer ville ha samma svar mot Everton som han fick mot den ljusblå grannen. Vi var väl inte många som trodde på en matchbild likt den förra veckan, och vi fick också rätt. Everton föll lågt, spelade med fem man i backlinjen när United ställde om och satsade på att såra motståndet genom en kontringsfotboll som också syntes mot Chelsea.

United borde ha fått hål på Everton redan under de första minuterna, men fick det inte. Det i sin tur ledde till att motståndet till viss del tilläts ta över taktpinnen i vissa delar av första halvlek och det var också efter en viss press som hörnan och ledningsmålet kom. David de Gea gick under kvällen ut med en uppdatering på Twitter där han indikerar att han borde ha fått frispark med sig och att VAR borde ha korrigerat Michael Olivers beslut. Så skedde inte, och visst kan du argumentera för att de Gea kunde ha fått frispark. Lika mycket kan du argumentera för att spanjoren borde ha agerat bättre och satt den andra handen till bollen. David de Gea har tidigare kritiserats för sina insatser i luftrummet och gårdagens insats gav ett kvitto på att det absolut inte hör till hans starkare sidor.

Solskjaers beslut att byta in Mason Greenwood var mer än välkommet och med tanke på kvaliteten i avslutet som gav 1-1 så blir det snart svårt att argumentera för att Anthony Martial ska hålla forwardsplatsen som sin, speciellt med tanke på att fransmannen varit rätt sval formmässigt efter skadan. Nu väntar ett ligacupmöte med Colchester, en match som United förstås ska vinna utan några som helst problem även om det lär roteras tämligen friskt i startelvan. Frågan är hur matchbilden ser ut då, med tanke på att motståndet lär backa hem än mer än Everton gjorde igår.

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer gjorde som han brukade under presskonferenserna nu för tiden. Han pratade om kollektivet, om att de unga spelarna jobbar hårt och blir bättre och om det positiva i att inte ha förlorat på ett tag nu.

”Det är lätt att stå vid sidan eller sitta på läktaren och säga att vi borde ha gjort på ett visst sätt. Vi borde ha hållit huvudet kallt, det är sådant du behärskar med mer erfarenhet. Unga grabbar vill göra så mycket, vi hade behövt ett större lugn. Man vill att det ska se ut som då Mason får bollen.”

”Vi sätter press på dem, men tiden tar slut.”

…om Mason Greenwood

”Han är så lugn, det är naturligt för honom. Han vet exakt vad han ska göra. Öppnas det en lucka tar han den, stänger de till skruvar han bollen runt dem. Han är bra med vänstern och högern.. Generellt missas det för mycket i fotboll då anfallare stressar fram avsluten, men de allra bästa har den där extra halvsekunden i sig. Det har han.”

…om att VAR inte ingrep på 1-0

”Det är en foul. Den är solklar, men det är ingen vits att jag klagar. Det kommer att bli bättre nästa år, det måste ske förändringar. Det är en klar och uppenbar foul.”

”Han sätter armbågen över axeln och mot ansiktet. För mig är det en foul.”

…om att spela bra mot bra lag och sämre mot sämre lag

Solskjaer fick här frågan om han tycker att det tyder på brist på kreativitet då United gör bra matcher mot på pappret bra lag men sämre matcher mot sämre lag, typ Everton.

”Nej, det är hur matcherna utvecklar sig. Ju längre tog för oss att göra första målet, det såg ut som att vi skulle få det tidigt.. Vi inledde lysande. När man har mängder med avslut, en förväntning på att vi ska göra mål.. Ibland handlar det om kvalitet, ibland om tur. Idag gör de första målet och får något att bevaka.”

”Jag skriver inte under på det ni säger att vi har problem med lag som ligger lågt, för det har vi inte. Första halvlek idag är lik den mot Tottenham, de försvarade som Everton gjorde idag. Vi skapade chanser men gjorde inte mål. Det är ett pågående arbete, de unga grabbarna lär sig och man kan inte klandra dem. Idag mötte vi ett bra lag. För mig är Everton ett lag som ska utmana om topp 6, och de har kvaliteten att kunna göra det.”

”Idag var bolltempot inte tillräckligt bra, det måste vi bli bättre på. Bollen måste förflyttas snabbare, med en eller två beröringar istället för tre eller fyra. Det är skillnaden, och grabbarna kommer att lära sig.”

…om sina första 12 månader som manager och inställningen till jobbet

”Jag har verkligen gillat det, vi är på rätt spår. Idag har vi en kvart som är dålig före deras mål, man kände att de skulle skapa något. Men, jag kommer inte att ändra min inställning från före helgen, jag ser framemot att gå till jobbet imorgon. De här grabbarna vill bli bättre, de vill lära sig. De är lika besvikna idag som jag är.”

…om att inte ha fått bättre häng på topp 4

”Du är alltid besviken, du vill hänga på och få ett momentum. Vi har tre vinster efter krysset mot Aston Villa, nu har vi möjligheten att studsa tillbaka mot Colchester och Watford. Det är så vi måste se på det, att vi tar steg framåt. Idag är det inte ett steg tillbaka, snarare att vi står still. Som grupp och lag går vi framåt.”

”Vi försöker (nå topp 4). Vi är inne på en förlustfri svit nu, men förstås.. Oavgjorda matcher är inte bra i den här ligan. Vi måste fortsätta jobba på att omvandla oavgjorda matcher till vinster. Ibland handlar det om domarens beslut, ibland om tur, ibland om kvalitet. Idag var det lite av alla tre.”

…om hans resa till Salzburg i fredags

Efter att man avhandlat matchen dök det upp en fråga om Ole Gunnar Solskjaers resa till Salzburg. Solskjaer reste till Österrike för att, av allt att döma, besöka sin landsman Erling Braut Haaland.

”Jag har inga kommentarer till de spekulationerna, så det är allt.”

”Han (Haaland) vet vad han vill och vad han kommer att göra, jag ger inga råd till spelare som tillhör andra klubbar.”

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Everton 1-1

Spelarbetyg: Manchester United – Everton 1-1