Ungdomskollen: 4000 anledningar att älska Manchester United

Manchester Uniteds ungdomslag har nu – i tävlingssammanhang – gjort sitt för kalenderåret 2019. Året avslutades på bästa sätt med vinster för både juniorlag och reservlag.

I den här ungdomskollen tar vi också upp den unika sviten på 4000 matcher med egen produkt i truppen. Dessutom diskussion om Tahith Chong och Angel Gomes samt snack om vilka spelare som eventuellt kan gå på lån i januari och en del annat.

4000 anledningar att älska Manchester United

Som Manchester United-supportrar tycker vi förstås att Manchester United är en speciell klubb. Det hör ju till. De som håller på Lincoln City tycker alldeles säkert att Lincoln är en speciell klubb och de har tusen anledningar till varför.

En sak som är unik för Manchester United är vår svit på 4000 matcher med egen produkt i truppen. Det finns förmodligen ingen klubb i hela världen som är i närheten (jösses, de allra flesta klubbarna har inte ens spelat 4000 matcher).

Nu har den här sviten blivit en grej och i framtiden kommer nog ingen manager våga vara den som bryter den. Sviten uppstod dock av sig själv. Det var först under slutet av Sir Alex Ferguson-eran som den ens uppmärksammades.

Manchester United har kommit hit för att vi tror på att utbilda spelare och ge de chansen. Det här är en svit vi verkligen ska vara stolta över.

I den här kolumnen kommer vi fortsätta bevaka spelarna som ska förlänga sviten.

Enkelt avancemang i FA Youth Cup

United fick en enkel lottning med hemmamatch mot Lincoln i FA Youth Cup. Det blev också en bekväm seger sedan Dillon Hoogewerf gjort båda målen – Deji Sotona och Lukasz Bejger med förarbetet – i en 2-0-seger.

Ska vi vara ärliga gjorde United ingen vidare bra match. Skillnaden på lagen är dock så stor att United ändå vann bekvämt och segern kunde enkelt ha blivit betydligt större.

 • Mittfältaren Martin Svidersky fick chansen som vänsterback och gjorde inte bort sig. Med Reece Devine uppflyttad till reservlaget (han skulle garanterat ha spelat mot Lincoln om han inte var skadad, dock) är det ont om alternativ på vänsterbacken så möjligen kan Svidersky spela sig in där. På mittfältet är konkurrensen betydligt större.
 • Hannibal Mejbri var som vanligt den som styrde spelet.

https://twitter.com/UTDFuture/status/1206132743823749120?s=19

 • Deji Sotona ger alltid motståndarna problem och han låg också bakom 1-0-målet. Han inledde säsongen som inhoppare men har nu etablerat sig som ordinarie.
 • Dillon Hoogewerf ska förstås lyftas fram efter två mål. Han har inte gjort mål i den utsträckning som vi nog förväntade oss men han gör alltid ett bra arbete på topp. De båda målen i den här matchen handlade mest om att stå på rätt plats.

Nu blir det bortamatch mot Norwich i nästa omgång. En betydligt tuffare uppgift än Lincoln men ändå en match som United ska vinna.

Sjunde raka för reservlaget

Reservlaget säkrade sjunde raka segern i ligan då Reading besegrades med 4-1 på Madejski Stadium. Uniteds seger var rättvis men matchen var jämnare än resultatet indikerar. Arnau Puigmal, Aliou Traore, Tahith Chong och Dillon Hoogewerf blev Uniteds målskyttar.

Framgångsreceptet för United var offensiva bollvinster och bättre spetskvalitet än motståndarna.

 • Matej Kovar gjorde en tavla på Readings mål, då han förlorade duellen när han skulle boxa bort en frispark. Detta till trots förtjänar han igen högt betyg efter flera avgörande räddningar i andra halvlek. Förmodligen skulle Reading ha vunnit matchen om lagen hade bytt målvakt.
 • Ethan Laird fyller som vanligt på fint offensivt – bland annat med assisten till Uniteds första mål – men han gick också bort sig några gånger.
 • Max Taylor gjorde sin klart svagaste match efter comebacken.
 • Aliou Traore har numer petats ut på kanten. Han verkar dock ha tagit det på rätt sätt och han gjorde en riktigt bra match. Förutom sitt mål hade han en boll i trävirket och flera spännande löpningar.
 • Tahith Chong var ändå matchens bästa spelare. Mer om honom lite längre ner.
 • De båda 16-åringarna Hannibal Mejbri och Dillon Hoogewerf kombinerade snyggt för matchens sista mål. Mejbri driver framåt superbt och visar prov på stort spelsinne för sin ålder. Hoogewerf är sedan klinisk på ett sätt han inte visat upp i juniorlaget.

I tabellen är United fortsatt en poäng bakom West Ham och övriga lag är kraftigt distanserade. Direkt efter uppehållet över jul och nyår möts topplagen i London och serien kan mycket väl avgöras där. Ettan går upp till förstadivisionen medan lag 2-5 spelar playoff.

Chong gör en stor säsong i reservlaget

Tahith Chong har ännu inte fått det att stämma i a-laget. I reservlaget gör han dock en riktigt bra säsong och han har gjort stora framsteg under hösten. Nu tar han ett större ansvar på planen och hans beslutsfattande har förbättrats rejält. Dessutom har han nu börjat producera poäng i match efter match. På nio matcher i reservlaget står han noterad för sju mål och fem assists.

Mot Reading bidrog han med mål och assist och dessutom var han inblandad (hockeyassist) i förarbetet till Uniteds första mål. Både assisten och målet pekar tydligt på hans framsteg. I våras är jag övertygad om att han hade gått på avslut istället för att passa till Traore:

I våras tvivlar jag på att han hade snott åt sig bollen på målvaktens svaga passning. Hade han gjort det så hade han förmodligen misslyckats med dribbling. Skulle han ändå ha kommit så långt hade han med största sannolikhet dragit skottet långt utanför:

Vad händer med Angel Gomes?

Om det nu pekar uppåt för Tahith Chong så ser det inte lika ljust ut för Angel Gomes (varför är de aldrig i toppform samtidigt?). Förvisso blev Gomes målskytt i senaste reservmatchen han spelade men i övrigt gjorde en han svag match. Sedan var han inte med i truppen mot AZ Alkmaar.

Därefter passade Gomes på att radera ett antal inlägg om United på sociala medier. Det behöver förstås inte betyda nåt men det ser inte bra ut.

I reservmatchen mot Reading fanns det så ingen plats i truppen för Gomes. Beror det på att han ska spela för a-laget mot Colchester? Låt oss hoppas det men lite som har hänt den senaste tiden talar för det.

Att han har utgående kontrakt vet vi och risken är överhängande att Angel Gomes har gjort sitt i United. Jag hoppas verkligen att jag har fel.

Reservernas hopplösa spelschema

Efter nyår har United bara nio (9) reservlagsmatcher på spelschemat. Det måste vara hopplöst att utbilda spelare när det ser ut så.

Den engelska fotbollen har ett stort problem här. När spelarna lämnar juniorfotbollen är de sällan redo för seniorfotboll och reservlagsfotbollen är otillräcklig. Då är den europeiska modellen där toppklubbarnas b-lag spelar i andra- eller tredjedivisionen betydligt bättre. Samtidigt finns förstås problem med den modellen och den är knappast genomförbar i den traditionstyngda engelska fotbollen.

Ja, det går att låna ut spelare. Då släpper du dock kontrollen på spelarna och det finns inga garantier för att de får speltid.

Även i juniorfotbollen är det för få matcher men det brukar kompenseras med cupspel. 

Vilka försvinner på lån i januari?

Snart öppnas transferfönstret igen och då lär en del ungdomsspelare försvinna på lån. Återstår att se vilka. Det är en balansgång då det inte går att låna ut för många spelare. Redan nu har United ett ungt reservlag med flera juniorer regelbundet i spel. Bakom finns det inte många juniorer som är redo att fylla på. Även om resultaten i reservlagsligan inte är av största vikt så behöver det finnas viss kvalitet där.

 • Tahith Chong är i desperat behov av att spela seniorfotboll. United lär dock inte släppa honom på lån om han inte först signerar nytt kontrakt. Då har United större nytta av att låta honom höja nivån på reservlaget.
 • James Garner tycker jag definitivt att vi ska skicka på lån, om inte Ole Gunnar Solskjaer har tänkt ge honom speltid i a-laget. Han har växt ifrån reservlagsfotbollen.
 • Ethan Laird tror jag skulle må bra av att stanna i United säsongen ut. Det skulle knappast vara något problem att hitta en klubb för honom men efter skadeproblem förra säsongen kan det vara lämpligt att ge honom en hel säsong i reservlaget. Dessutom torde han regelbundet kunna träna med a-laget och kanske även få göra några matcher där.
 • Dylan Levitt bör vara redo för nästa steg.
 • Matej Kovar har inte längre något behov av att spela reservlagsfotboll. Det gäller bara att hitta en klubb där han får spela.
 • Aidan Barlow har varit utlånad under hösten och ett nytt lån i januari skulle inte förvåna. Samtidigt skulle han kunna fylla en roll i reservlaget, allra helst om andra spelare försvinner på lån.

Annars känner jag att det nog är för tidigt för de flesta spelarna (med reservation för att jag har missat någon). De som går på lån måste få speltid.

Biografier uppdaterade

Med halva säsongen spelad har vi uppdaterat biografierna för säsongens förstaårsjuniorer.

Några korta

 • Teden Mengi var, som väntat, lagkapten i FA Youth Cup.
 • Matej Kovar var lagkapten mot Reading.
 • Inga tävlingsmatcher för ungdomslagen förrän i januari. På fredag kommer vi dock möta Milan i en U19-match (visas på MUTV).
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 30 december.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Lincoln city 2-0 (1-0)

FA Youth Cup, omgång 3, 13 december

1-0 (41) Dillon Hoogewerf (Sotona)
2-0 (62) Dillon Hoogewerf (Bejger)

Uniteds lag: Mastny; Bejger, Fish, Mengi, Svidersky (Neville 85); Helm, McCann; Wellens (Shoretire 72), Mejbri, Sotona (Forson 79); Hoogewerf

U23: Reading – Manchester United 1-4 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 16 december

0-1 (40  ) Arnau Puigmal (Laird)
1-1 (45+3) Liddle
1-2 (64  ) Aliou Traore (Chong)
1-3 (67  ) Tahith Chong
1-4 (90  ) Dillon Hoogewerf (Mejbri)

Uniteds lag: Kovar; Laird, Taylor (Fish 82), Bernard, Mengi; Puigmal, Galbraith; Chong, Helm (Mejbri 75), Traore; Ramazani (Hoogewerf 46)

Mer information:


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS