Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, december 2019

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sämst till bäst. Det här är listan för december 2019 och behandlar perioden efter landslagsuppehållet i november till och med matchen mot Colchester.

Senaste listan toppades av Anthony Martial men den här gången får vi en ny etta. Det kan konstateras att de tre första listorna har haft tre olika ettor. Den här perioden inkluderar åtta matcher, varav fem i ligan. Höjdpunkter var vinsterna mot Tottenham och Manchester city men bara tre poäng totalt mot Sheffield United, Aston Villa och Everton gör att perioden som bäst kan sammanfattas som godkänd.

Jag övervägde att inkludera Ethan Laird på listan men valde till slut att inte göra så. Övriga spelare som debuterade mot Astana var inte aktuella. Någon exakt beskrivning för vilka som inkluderas finns inte (men spelare som någon gång varit med på listan är kvar tills de lämnar klubben, på lån eller permanent). Speltid i ligan är närmast en garant för en plats på listan. Om Laird hade startat mot Colchester – vilket jag tycker att han borde ha gjort – hade han varit med på listan, förmodligen runt plats 21.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

29. Tim Fosu-Mensah (oförändrad)

Senast: 29 / Bästa: 29 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 29

28. Eric Bailly (oförändrad)

Senast: 28 / Bästa: 28 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 28

27. Diogo Dalot (ner 3)

Senast: 24 / Bästa: 21 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 24

26. Marcos Rojo (ner 13)

Senast: 13 / Bästa: 13 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 19

25. Paul Pogba (ner 5)

Senast: 20 / Bästa: 9 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 18

24. Angel Gomes (upp 1)

Senast: 25 / Bästa: 22 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 24

Det kan vara så att Gomes har gjort sitt i Manchester United. Han har förvisso klättrat på listan men det beror enbart på att de fem sista på listan är skadade.

23. Lee Grant (upp 4)

Senast: 27 / Bästa: 23 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 26

22. Phil Jones (ner 3)

Senast: 19 / Bästa: 19 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 22

Jones fick chansen mot Sheffield United bara för att bli utbytt i halvtid. Efter matchen hävdade Ole Gunnar Solskjaer att han kunde ha bytt ut vilken spelare som helst. Det var förstås lögn, vilket bevisades då Jones inte ansågs duga varken mot AZ eller mot Colchester. Under Solskjaer har Jones näppeligen någon framtid i United.

Embed from Getty Images

21. Tahith Chong (upp 5)

Senast: 26 / Bästa: 21 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 24

Förutsättningarna var optimala men mot AZ fick Chong äntligen, i a-laget, visa att han inte är en usel fotbollsspelare. Gör i det tysta en mycket bra säsong i reservlaget men behöver gå på lån.

20. James Garner (ner 2)

Senast: 18 / Bästa: 18 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 21

Inte ens mot Colchester vågade Solskjaer lita på Garner. Bör gå på lån i januari.

19. Nemanja Matic (upp 4)

Senast: 23 / Bästa: 15 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 19

Potentiellt världens långsammaste fotbollsspelare (åtminstone justerat för nivå). Placeras före Garner enbart för att han gick före honom mot Colchester (ett horribelt val, om ni frågar mig).

18. Sergio Romero (ner 4)

Senast: 14 / Bästa: 14 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 17

17. Juan Mata (oförändrad)

Senast: 17 / Bästa: 14 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 16

Nej, det blir inte bättre för Mata som i praktiken prenumererar på sistaplatsen bland de som får relevant speltid. Har startat i fyra av våra sju sämsta ligamatcher och en av våra tio bästa. I spelarbetygen här på Muss.se har han på de matcherna fått 5,5 en gång och fyra fyror.

16. Axel Tuanzebe (upp 5)

Senast: 21 / Bästa: 10 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 16

15. Ashley Young (ner 3)

Senast: 12 / Bästa: 11 / Sämsta: 15 / Snittplacering: 13

14. Andreas Pereira (ner 3)

Senast: 11 / Bästa: 8 / Sämsta: 14 / Snittplacering: 11

Blev till slut petad av Solskjaer och har börjat på bänken i de tre senaste ligamatcherna.

13. Brandon Williams (ner 3)

Senast: 10 / Bästa: 10 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 15

Fick chansen att göra vänsterbacksplatsen till sin egen. Tog den inte och har varit bänkad i de tre senaste ligamatcherna. Det blir intressant att se hur Solskjaer hanterar Williams framöver.

12. Luke Shaw (upp 10)

Senast: 22 / Bästa: 12 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 18

Tillbaka efter skada tycks Shaw ha gått rakt in i laget. Oförtjänt, kan jag tycka. Han har inte varit dålig men heller inte nämnvärt bättre än Williams.

11. Jesse Lingard (upp 5)

Senast: 16 / Bästa: 11 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 13

Stod för bra insatser mot Tottenham och city, vilket följdes av en sämre mot Everton. Ingen slump att han presterar bättre när United får fokusera på försvar och kontring.

10. Mason Greenwood (upp 5)

Senast: 15 / Bästa: 10 / Sämsta: 15 / Snittplacering: 12

Knackar på allvar på dörren till startelvan. Greenwood gjorde sina två första ligamål i karriären då han kvitterade både mot Sheffield United och mot Everton. Reagerade med att springa till mittlinjen istället för att fira. Blev förvisso mållös mot Tottenham men gjorde ändå en bra match och visade att han nog borde ha fått större förtroende då Martial var skadad i början på säsongen.

9. Anthony Martial (ner 8)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 10

Det svänger för Martial på den här listan. Gjorde en bra match mot Manchester city, då han också sköt det matchvinnande målet. Utöver det var 3-0-målet mot Colchester emellertid hans enda poängbidrag under perioden. Det värsta för Martial är nog ändå att han egentligen inte saknades när han inte kom till spel mot Tottenham.

8. Daniel James (ner 5)

Senast: 3 / Bästa: 1 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 4

James arbetar sig sakta nedåt på den här listan och det är förmodligen bra för United. Har under perioden bidragit med tre assists men det har mer varit målskytten som har gjort jobbet. Är bra när United får kontra, sämre när vi är spelförande. Bör känna flåset av Greenwood i nacken.

7. David de Gea (upp 1)

Senast: 8 / Bästa: 5 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 7

Har nästan slutat hålla nollan och hur mycket frispark det än borde ha varit så måste han vara starkare på Evertons mål.

6. Victor Lindelöf (upp 3)

Senast: 9 / Bästa: 6 / Sämsta: 9 / Snittplacering: 7

Mycket bra mot Tottenham och Manchester city, sämre mot Sheffield United, Villa och Everton.

Embed from Getty Images

5. Harry Maguire (upp 2)

Senast: 7 / Bästa: 3 / Sämsta: 7 / Snittplacering: 5

Får mest speltid av alla. Det spelar liksom ingen roll om det är Manchester city eller Colchester vi möter, Maguire startar oavsett.

4. Fred (upp 2)

Senast: 6 / Bästa: 4 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 9

Fred har nu etablerat sig som given i startelvan och bildar ett kompetent mittfältspar med McTominay. När vi möter Tottenham och city fungerar det utmärkt men mot Everton lös bristen på kreativitet igenom. Det ska också sägas om Fred att han inte imponerar lika mycket när han inte har McTominay bredvid sig.

3. Aaron Wan-Bissaka (upp 2)

Senast: 5 / Bästa: 2 / Sämsta: 5 / Snittplacering: 3

Det är inte många ytterbackar i dagens fotboll som är så bra defensivt som Wan-Bissaka är. Offensivt lämnar han mycket att önska och han måste utveckla den aspekten av spelet. Ibland handlar det om viljan att gå framåt, andra gånger handlar det om utförandet. Men hans defensiv är sensationellt bra.

2. Scott McTominay (upp 2)

Senast: 4 / Bästa: 2 / Sämsta: 4 / Snittplacering: 3

Scott McTominay borde inte vara en ledande spelare i Manchester United. Men det är han. Så till den grad att han saknas enormt när han inte spelar.

1. Marcus Rashford (upp 1)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 7 / Snittplacering: 3

Rashford är given etta på den här listan. Under perioden har han gjort fem mål och två assists på sex matcher (trots att han rånades på målet mot Aston Villa). Det är inte bara att han gör många poäng, nästan alla hans poäng är viktiga. Vi ska inte ropa världsklass i förtid men visst finns det mycket som tyder på att Marcus Rashford hösten 2019 gick från att vara en talang till att vara en fullfjädrad elitforward. Nu ska han bara hålla den här nivån över tid.