Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi vet att vi behöver förstärka

Embed from Getty Images

Manchester United spelade, tyvärr, en fotbollsmatch igår. Efter att ha stängt av tv:n och sovit på saken är det en blandning av irritation och apati den här skribenten vaknar upp med, och återigen begrundar det faktum att United förlorade hemma mot Burnley med 2-0.

Vi börjar med det positiva, för det fanns faktiskt ett par sådana saker. När det stod 0-0 och United dominerade spelet var det vid tre, fyra tillfällen som inspel kom från kanten och hela fem spelare hade tagit sig in i offensivt straffområde för att försöka göra mål. Att ingen fick någon direkt träff på bollen är ju en smula problematiskt, men att vi fyller på in i straffområdet på det sättet är något vi har saknat, och bara det faktum att spelarna tog sig in var positivt. På något sätt fick jag känslan då att spelarna bättre förstått vad Ole Gunnar Solskjaer vill med det offensiva spelet.

Dessutom får vi lyfta Wan-Bissakas offensiv i första halvlek. Det var den unge engelsmannen som stod för de flesta av de inspelen, och de var inte Valenciainspel, alltså att de gick på första bästa försvarare, utan de tog sig in mot mål och borde ha resulterat i åtminstone ett par avslut.

Embed from Getty Images

Det var i princip det positiva, och det skall också sägas att även de gånger United hade embryon av positivt anfallsspel så var det alldeles för ofta som spelare tog helt felaktiga beslut att skjuta från hopplösa lägen.

Särskilt efter att Burnley tagit ledningen var Uniteds offensiv en parodi i uselhet (och ledningsmålet var en parodi i uselt försvarsspel). Det rullades boll utanför straffområdet utan tillstymmelse till kunskap eller vilja att faktiskt hota Burnleys defensiv. Och nej, det är inte en ursäkt att flera av lagets bästa spelare saknas, Manchester United skall fortfarande besegra Burnley på hemmaplan. Eller, man skall i alla fall skapa chanser nog för att vinna matchen. Inte ens det lyckades denna sorgliga ursäkt till fotbollslag göra.

Ole out? Många av er tycker det, det vet jag. För mig hade det varit djupt orättvist mot Ole. Det gamla fina uttrycket “hur mycket man än polerar en bajskorv är det fortfarande en bajskorv” kommer till mig. Ole behöver få hjälp, inte sparken.

Lösningen?

Jag försökte beskriva det på Twitter igår, att Uniteds uselhet faktiskt inte har något att göra med en brist på ekonomiska resurser, utan att det har att göra med vem som hanterar de resurser som finns.

United är ett av de lag i världen med högst lönekostnad för sina spelare, klubben är tvåa på den listan om jag inte missminner mig. Det har dessutom lagts ut enorma summor på spelarköp, så det är inte så att Glazers skulle behöva skjuta in pengar i klubben för att få till en förändring. De skulle faktiskt kunna fortsätta plocka ut pengar som de gör nu, så bra går Uniteds ekonomi.

Vad Glazers i ett förstaskede skulle behöva göra är en sak: anställa en sportchef som tar allt fotbollsrelaterat från Ed Woodward. Populistiskt och enkelt? Ja, kanske, men det är så enkelt för att få till den första förändringen. Woodward kan då fortsätta skapa nya sponsoravtal, vilket han verkar vara fantastisk på, och en sportchef som faktiskt vet något om fotboll kan med samma budget som Woodward nu har tämligen snart ha förvandlat Uniteds spelartrupp från det sorgebarn det är idag till en spelartrupp som skulle vara betydligt mer konkurrenskraftig.

Detta är det riktigt sjuka i sagan om Uniteds förfall, att den stora lösningen faktiskt är så enkel. Vidare kan man givetvis ifrågsätta om United har rätt ledare på övriga positioner, man kan ifrågasätta Solskjaer och om den grupp han anställde under sommaren är rätt och så vidare. Men innan norrmannen har fått en fair chans tycker jag det är fel att peka på honom. Mer etablerade tränare har varit här och misslyckats tidigare, skulden var nog faktiskt inte deras heller utan den skall placeras högre upp, framförallt på ägarna men givetvis också på Ed Woodward som totalt verkar sakna självinsikt på vad han har för kompetenser i livet.

Solskjaers presskonferens

Som vanligt efter match mötte Solskjaer pressen, en presskonferens ni ser i sin helhet nedan. Vad han sade i korthet var:

  • Vi tog inte tillvara på våra chanser, det gjorde dem.
  • Att vi inte fick första målet verkade göra att spelarna tappade tron på det idag.
  • Spelarna är besvikna, men de har gett allt.
  • Vissa av spelarna har spelat för mycket, de är slitna.
  • Klubben vet att de behöver förstärka med spelarköp, både vad gäller kvalitet och kvantitet.
  • Solskjaer förstår att supportrarna är besvikna, men önskar också att de skall stötta spelarna och klubben.
  • Man kan förlora mot lag som spelar ut en, men United borde ha vunnit gårdagens match.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Burnley 0-2

Spelarbetyg: Manchester United – Burnley 0-2

Det sämsta United jag upplevt