Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Ungdomslagen

Ungdomskollen: Rostig Tuanzebe räddande ängel på tilläggstid

Ungdomskollen fokuserar den här gången på a-lagsspelarna Axel Tuanzebe och Tim Fosu-Mensah, som båda gjorde comeback i reservlaget igår.

Det blir bara en match att behandla i ungdomskollen den här gången. Detta då segern mot Wigan i FA Youth Cup redan har behandlats i en utförlig matchrapport. Lite efterspel från den matchen blir det ändå.

Reservlaget höll på att kasta bort segern

Det blev högdramatiskt när reservlaget igår vann med 3-2 mot Stoke på bortaplan. I en match som såg fyra bortdömda mål – samtliga för offside och i första halvlek, tre för Stoke och ett för United – var United överlägsna före paus och gick till halvtidsvila i tremålsledning. Efter paus kom dock hemmalaget tillbaka med två mål efter fasta situationer och de kunde sånär kvittera på tilläggstid.

James Garner var huvudfigur i första halvlek. Han nickade in 1-0 efter hörna, som han själv hade skapat med ett tungt skott. Sedan drev han på anfallet som gav 2-0 och därefter lyfte han elegant in 3-0. En briljant halvlek av mittfältsgeneralen som helt enkelt är för bra för den här nivån.

Garners andra mål kommer efter ett genidrag signerat Angel Gomes. Både visionen och det tekniska utförandet ska hyllas där. Gomes hade dessförinnan blivit målskytt för 2-0. Totalt en fin insats av Gomes. Han fick spela i rollen som falsk nia, vilket han gjort några gånger nu. Näppeligen hans bästa position, tycker jag.

Tahith Chong gjorde också en mycket bra match. Han slår inlägget till 1-0-målet, är involverad i förarbetet till 2-0 och före 3-0 är hans löpning viktig för att ge Garner utrymme. Att Chong blev utbytt med kvarten kvar indikerar att han nog kommer vara involverad mot Derby på torsdag.

Ja, personligen tycker jag att Chong, Garner och Gomes alla borde vara med på torsdag. Kanske inte alla tre i startelvan men definitivt i matchtruppen. Men så blir det nog inte.

Aidan Barlow jobbade bra i offensiven och skaffade sig flera kvalificerade målchanser. Inte bra att han, med de chanserna, lämnar planen mållös.

Matej Kovar i mål gjorde ingen stor match och han fick släppa fem bollar förbi sig, även om tre alltså blev bortdömda. Ingen direkt tavla, men med bättre kommunikation hade han förmodligen förhindrat Stokes andra mål och en normal dag hindrar han nog åtminstone ett av målen. Kovar har varit skadad, kanske påverkade det.

Tuanzebe dålig men räddande ängel

Axel Tuanzebe gjorde comeback efter ett par månaders frånvaro. Det första jag egentligen noterade var att han förlorade en nickduell på en hörna efter knappa kvarten. En nickduell förlorade han också då Stoke gjorde sitt första mål, en situation där även Fosu-Mensah sviker.

Att Tuanzebe förlorar nickdueller är ingen skräll. Det är hans största svaghet som mittback. Slentrianmässigt beskrivs han gärna som stor och stark, det är bara fel.

Värre var att han ständigt fattade fel beslut och gång på gång hamnade han snett i situationer. Att han inte har matchtempo i kroppen blev uppenbart. Han behöver definitivt mer spel i reservlaget innan han är redo för spel i a-laget. Tyvärr har reservlaget nästa match först den 16 mars och nästa därefter är inte förrän i april. Nu kommer klubben säkert fixa någon match bakom stängda dörrar, men det är givetvis inte lika bra.

Allt var emellertid inte dåligt. På tilläggstid tänkte han snabbt när Stoke såg ut att trycka in kvitteringen. Han backade till egen mållinje och räddade ett givet mål.

Fosu-Mensah blandade och gav

Där Tuanzebe mestadels var dålig så stod Tim Fosu-Mensah för en mer blandad insats. Ibland kom han snett in i någon situation. På Stokes första mål gör han ett undermåligt arbete.

Samtidigt gör han också mycket som är bra. Glädjande är att den långa skadefrånvaron inte har påverkat hans snabbhet. Gång på gång kom han på överlapp, vilket också föranleder Uniteds andra mål. Visst, det är tur att bollen letar sig till Gomes (ingen assist för Fosu-Mensah) men hans aktion är bra.

Fosu-Mensah bidrar också med andraassisten till 3-0-målet. Sammantaget tycker jag att han svarar för en positiv insats. Därmed inte sagt att han är redo för a-lagsspel. Före skadan hade han ju två tämligen misslyckade lånesejourer bakom sig. Så hans chans till a-lagsspel i vår är nog om vi säkrar städar av LASK redan i första matchen, eller om det blir någon betydelselös match i säsongens slutskede.

Mengi i Youth Cup

Lagkapten Teden Mengi var planens gigant när United besegrade Wigan i FA Youth Cup.

Shoretire i Youth Cup

U16-spelaren Shola Shoretire imponerade stort mot Wigan.

Några korta

  • Martin Svidersky har signerat sitt första proffskontrakt.

  • Damernas U21 vann med 5-0 mot Bristol. A-lagsspelaren Lizzie Arnot bidrog med ett hattrick. 

  • Largie Ramazani var en av de bästa spelarna i reservlaget i höstas. Efter nyår har han inte fått någon speltid alls. Det spekuleras nu i att det beror på att han har nobbat klubbens kontraktserbjudande.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 23 mars.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Wigan Athletic 2-1 (1-1)

FA Youth Cup, kvartsfinal, 28 februari


1-0 (25) Shola Shoretire (Wellens)
1-1 (39) Sean McGurk
2-1 (50) Deji Sotona (Hockenhull)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Mengi, Hockenhull, Devine; McCann, Helm; Wellens (Forson 86), Mejbri, Shoretire; Sotona

U23:Stoke City – Manchester United 2-3 (0-3)

Premier League 2, Division 2, 2 mars


0-1 (12) James Garner (Chong)
0-2 (20) Angel Gomes
0-3 (39) James Garner (Gomes)
1-3 (55) Forrester
2-3 (66) McJannett


Uniteds lag: Kovar; Fosu-Mensah, Tuanzebe, Bernard, McGhee (Mengi 84); Galbraith, Levitt, Garner; Chong (Traore 76), Gomes, Barlow

Mer information: