Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är en konstig känsla

Vi har en potentiellt ödesmättad dag framför oss, där Premier League skall in i krismöte om hur man skall hantera det faktum att coronaviruset gör det svårare och svårare att motivera fortsatt fotboll. I den här artikeln fokuserar vi dock på vad som hände igår, när Manchester United gjorde processen kort med LASK Linz. 5-0 slutade matchen, med fem olika målskyttar.

Ja, det rann iväg på slutet, med tre mål som gjordes med mindre än tio minuter kvar, varav två på stopptid. Men vinna med 5-0 på bortaplan gör man inte varje dag oavsett när målen faller, särskilt inte i en åttondelsfinal i Europa League, mot ett motstånd som vann sin grupp före Sporting (som under hösten hade en viss Bruno Fernandes i laget) och PSV Eindhoven, och som i sextondelsfinalen slog ut AZ som ligger tvåa i holländska ligan. Det är ett motstånd United över två matcher skall vinna över utan att behöva maximera sin insats, men att ha gjort klart avancemanget (för ja, det är klart, LASK vänder aldrig detta) så övertygande redan efter en match, det är oerhört imponerande.

Odion Ighalo, Daniel James, Juan Mata, Mason Greenwood och Andreas Pereira, så heter målskyttarna från matchen – och faktum är att målen i princip bara blev snyggare och snyggare. Från 1-0 där Bruno Fernandes med en fin passning nådde en trixande Ighalo, till James förlösande fina 2-0 invid första stolpen, Freds utmärkta macka till Mata som avslutade kliniskt till Greenwoods stolpe, stolpe, in-skott fint framspelad av Tahith Chong. Och ja, 5-0 då där Pereira sköt att mediokert skott som LASK:s målvakt mer eller mindre tappade in när matchen var på väg att ta slut.

Så, United kan alltså se fram emot nästa veckas match med tillförsikt och ställa ut ett än mer B-betonat lag för att enkelt gå vidare. Om det nu blir ett returmöte, mycket pekar väl tyvärr på att det inte blir det. Mer information om det när vi får någon från officiellt håll.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

På presskonferensen efter matchen var det så klart en nöjd och glad Ole Gunnar Solskjaer vi mötte. Första halvan hanterar vi här, den andra (som skall handla om inför Tottenham) skriver vi om när den blivit offentlig.

Här är höjdpunkterna av vad Solskjaer sa, ni ser hela presskonferensen nedan.

  • På första frågan sa han att killarna var fantastiska, de förtjänar beröm för hur de hanterade matchen. Mycket kvalitet i avslutningarna, en del fantastiska mål och fotboll att vara stolta över.
  • Gällande Ighalo sa Solskjaer att han har varit bra, men att han också kommer bli bättre och bättre. Solskjaer och hans stab såg att Ighalo har kvalitéer som klubben behövde, och som även kommer behövas nästa säsong. ”Så, låt oss vänta och se vad vi gör”, gällande att eventuellt köpa loss honom.
  • Vilka kvalitéer Ighalo har undrades då från nästa journalist, och Solskjaer svarade med en rejäl hyllning. ”Han är en målskytt, en anfallareHan bryr sig inte så mycket om allt nonsens i uppbyggnadsspelet, det var så klart ett skämt, men han vet sitt jobb och vad hans roll i laget är. Han är väldigt bra med ryggen mot mål och en bra länkspelare. Men det bästa med honom är hans personlighet, så han har egentligen allt.”
  • Gällande UEFA:s möte på tisdag, där det skall beslutas om hur de europeiska turneringarna kommer fortsätta, fick Solskjaer frågan om det känns konstigt att en sån här bra insats kan komma att betyda ingenting om turneringen ställs in. Solskjaers svar var helt enkelt att det spelar det roll United, för United vet nu vad de kan göra, att bara se hur laget och spelarna har utvecklats är viktigt nog, om det skulle komma dit att turneringen ställs in, vilket United så klart inte vill.
  • Efter ett tag kom den nästan obligatoriska frågan om Paul Pogba, den här gången med vinkeln om han eventuellt kan skriva på ett nytt kontrakt och stanna efter sommaren. Solskjaers svar var att Pogba är Unitedspelare med två år kvar på kontraktet, så vi kan förvänta oss att han är kvar nästa säsong.
  • Att spela inför tomma läktare gjorde det enklare att kommunicera med spelarna, men det gav också en konstig känsla.

Övriga reaktioner

Lagkapten Maguire var givetvis nöjd efter matchen.

Så också Mason Greenwood.

I länken här hittar ni MUTV:s efter matchen-intervjuer med Ole Gunnar Solskjaer, Juan Mata och Daniel James.

Mer från matchen

Snackisar efter LASK Linz – Manchester United 0-5

Spelarbetyg: LASK Linz – Manchester United 0-5