Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Manchester United slutar fyra i Women’s Super League

På fredagen meddelades den officiella slutställningen för FA Women’s Super League säsongen 2019/20. Beskedet från FA:s styrelse är att poäng per match används för att beräkna sluttabellen. För Manchester Uniteds del innebär det att laget under debutsäsongen i högstadivisionen slutar fyra.

Den 25 maj kom beskedet att Women’s Super League inte skulle spelas färdigt. Då lämnades slutställningen fortsatt öppen.

Dagens beslut var tämligen odramatiskt för United. Alla rimliga sätt att fastställa tabellen (aktuell ställning, poäng per match – viktat eller oviktat – och förmodligen alla sannolikhetsmodeller) placerade United som fyra. Så alternativen var en fjärdeplats eller att säsongen annullerades. Nu blir det alltså en fjärdeplats för United.

Detta får ses som en godkänd debutsäsong i högstadivisionen. United räckte inte till mot de tre topplagen Chelsea, Manchester city och Arsenal men är samtidigt klassen bättre än övriga lag.

Då var det desto mer dramatiskt i toppen och botten. Dagens besked betyder att Chelsea bekräftas som engelska mästare. Fullt rättvist, då de har varit det bästa laget. Samtidigt kan noteras att de låg tvåa i tabellen då serien avbröts.

Manchester city rasar till andraplatsen i tabellen. De kan trösta sig med att de åtminstone kvalar in till nästa säsongs Champions League (det är möjligt att citys herrlag är avstängda från Champions League nästa säsong men det påverkar inte damlaget).

Tittar vi längst ner i tabellen hittar vi Liverpool och dagens beslut betyder att Liverpool åker ur serien. Det har de verkligen gjort sig förtjänta av. Liverpool låg i framkant när den engelska damfotbollen blev professionell men har de senaste åren närmast struntat i sitt damlag. De senaste veckorna har åtskilliga spelare i laget meddelat att de lämnar klubben. Notabelt har varit att ingen spelare i de sedvanliga farvälposterna på sociala medier har tackat sin manager.

Även i Women’s Championship har poäng per match använts för att fastställa tabellen. Det betyder att det blir Aston Villa som ersätter Liverpool i WSL.

Manchester Uniteds huvudtränare Casey Stoney tog till Twitter för att hylla sina spelare och sin ledarstab samt tacka klubbens supportrar.

Nu pågår arbetet inför säsongen 2020/21. För närvarande är det enda beskedet vi har fått att reservmålvakten Aurora Mikalsen lämnar klubben. Nästa säsong gäller, om inget förändras, att tre lag kvalificerar sig för Champions League. En rimlig målsättning för United torde således vara att ta en Champions League-plats nästa säsong. Om en sådan målsättning ska kunna realiseras krävs förstärkningar. Personligen tänker jag tre ledande spelare behövs om United ska utmana topplagen på allvar.