Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Harry Maguire talar ut: Jag fruktade för mitt liv

I en intervju med BBC har Harry Maguire nu för första gången talat ut om vad som hände på Mykonos i Grekland för en vecka sedan. Det är en märkbart påverkad Maguire som ses i intervjun, och han påstår sig inte ha gjort någonting fel eller att ha något att be om ursäkt för.

Det är BBC:s Dan Roan som har fått möjlighet att slå sig ner med Maguire och prata med honom. För er som lyckats missa historien rekommenderar vi er att läsa om vad som hänt här, och här om vad utslaget i den första rättegången blev.

”Det var väldigt tufft, inte något jag vill göra igen. Jag önskar inte någon det. Det är första gången jag varit inne i ett fängelse, och det har varit tufft för mig själv men jag tror det har varit ännu tuffare för mig familj”, inleder Maguire intervjun.

På frågan om vem, om någon, som Maguire är skyldig en är ursäkt är han tydlig med att han inte känner att han är skyldig någon en ursäkt.

”Jag känner inte att jag är skyldig någon en ursäkt. En ursäkt är för när du gjort någonting fel. Jag ångrar att jag var i situationen, jag önskar det inte någon. Så klart har situationen gjort det svårt, jag spelar i en av de största klubbarna i världen så jag ångrar att jag tagit fansen och klubben genom detta. Men, jag gjorde ingenting fel. Jag hamnade i en situation som kunde hänt vem som helst, var som helst.”

Maguire har överklagat, och blivit beviljed en ny rättegång, vilket enligt grekisk lag gör att hans dom ogiltigförklaras och att han anses som en oskyldig man igen i det grekiska rättssystemet, och han känner sig övertygad om att han kommer frikännas i nästa rättegång.

”Jag har stor tilltro till det grekiska rättssystemet, den nya rättegången ger oss mer tid att förbereda oss, samla bevis och få in vittnen. Jag är helt övertygad om att sanningen kommer komma fram. Jag är stark mentalt och kommer komma över detta.”

Gällande skador säger Maguire att han blev slagen på benen.

”De slog mig mycket på benen, men jag tänkte inte så mycket på det för jag hade så mycket panik. Rädsla, rädd för mitt liv hela vägen igenom ända till jag kom in i fängelsecellen, då jag kände mig lättad för de andra som redan var där sa var det var och jag var där med min vän. Så det var då jag lugnade ner mig lite och paniken och ångesten försvann.”

Att en del människor inte kommer tro på hans historia säger Maguire att han helt enkelt inte bryr sig om. Det viktiga för honom är att han vet vad som hände den kvällen, hans vänner och familj vet vad som hände den kvällen. ”Mitt samvete är rent.”

Embed from Getty Images

Så klart kom frågan om hans kaptensskap upp, och om han fortsätta vara kapten för Manchester United eftersom han ändå har dömts för grov misshandel, våldsamt motstånd och mutförsök.

”Det är en enorm ära att vara kapten för Manchester United, något jag är väldigt stolt över. Det är ett massivt privilegium att spela för klubben, än mer än vara kapten. Så klart är det inte mitt beslut att ta, men en sak jag vill säga är hur stöttande klubben har varit rakt igenom. De har varit fantastiska mot mig och jag tackar dem för det.

”Det har varit en lång och tuff säsong och vi ville komma iväg för en paus. Så klart var vi ute och drack den kvällen, jag hade inte planerat att gå ut och dricka varje kväll, jag är säker på att vi skulle haft några fina dagar med att bara ta det lugnt vid vår bungalow, gå till stranden och så. Men, som jag sa, jag ångrar inte att jag åkte dit. Jag har varit i Mykonos förut och haft det bra, jag har varit där med familjen och haft det bra. Jag kan inte säga att jag ångrar det, jag hamnade i en dålig situation.”

Om det var ett misstag att vara just där (på Mykonos).

”Nej. Jag tycker vi fotbollsspelare får en del kritik för att vi försöker undvika allt, från allmänhetens ögon. Det är inte så jag vill leva mitt liv. Jag har alltid varit öppen, så klart har jag sett mycket om säkerhet och så. Jag var iväg med familjen, i par. Om någon ville ta en bild kunde de ta en bild, om någon vill ha något signerat så signerar jag det. Jag kände inte behovet av säkerhet, men jag har förmodligen ändrat mig om det.

”Jag har inget emot Grekland. De få individerna som var inblandande den kvällen, jag placerar inte in alla i den kategorin, för jag älskar Grekland. Jag har varit där många gånger med min familj, men säkerhet är nog någonting jag behöver titta på. Jag vill inte göra det, jag vill inte ha säkerhetspersonal med mig, jag känner inte att jag skall behöva det. Men i det rådande klimatet, som du sa, och situationen jag befann mig i, hade det hjälpt? Ja.”

Maguire blev droppad från landslagstruppen när domen kom i tisdags, något han så klart är besviken över men självklart förstår han det.

I slutet av intervjun framgår det att det kan ta upp till ett år innan överklagan behandlas, men Maguire säger att ha det hängande över sig så länge är inte något som kommer påverka honom speciellt mycket, utan han kommer komma över det snabbt.

”Jag vet vad som hände den kvällen, mitt samvete är rent. Jag vet sanningen, och det är allt jag kan säga. När jag pratar om det blir jag lite upprörd, men det är för att det gör mig lite arg inombords. Men jag är säker att jag kommer gå vidare, jag är mentalt stark för tillfället. Om du pratar med min familj kommer de säga att jag som är bäst på att hantera det.”

Se intervjun här.

Kvällens utveckling, enligt Maguire

I korthet utvecklade sig kvällen så här enligt Maguire, även detta från BBC:s artikel. Den skiljer sig mot vad poliserna påstår.

  • Han var på semester med sin fästmö Fern, lillasystern Daisy, sin bror med flickvän och två vänner med deras flickvänner.
  • De var ute och drack i Mykonos, och sms:ade sin minibussförare att hämta den för att åka hem.
  • Chauffören var cirka 20 minuter sen och Maguire säger att gruppen var trött och skulle åka hem till bunglowen.
  • Två män närmade sig Daisy och frågade henne var hon kom ifrån innan Fern såg ”systerns ögon rulla bak. Hon [Fern] sprang dit, Daisy svimmade och var medvetslös.”
  • Alla skrev och gapade, när tre grekiska män i vanliga kläder blev involverade. Maguire säger att de inte försökta orsaka bråk, det var bara en massa skrikande och uppståndelse, men inget slagsmål. De grekiska männen skall ha försökt lugna situationen, men att de var ”lite aggressiva”.
  • Minibussföraren anlände, de fick Daisy på bussen och det var egentligen det enligt Maguire. Mycket skrik, uppståndelse och panik, men inget slagsmål. De sa till chauffören att köra dem till sin bungalow och planerade att åka till sjukhus, men Daisy återhämtade sig ganska snabbt. De körde i 5-10 minuter innan de stannade vid vägen. De tittade ut och såg åtta män omringa dem, alla i civila kläder.
  • Dörrarna öppnades och Maguire och en vän ”kastades ur bussen”. Männen sa enligt Maguire inte någonting till dem, så det var här han trodde de blev kidnappade. Han och hans vän sprang till huvudvägen, där de ringde hans agent för att be om hjälp, de lämnade meddelanden i en WhatsApp-grupp.
  • Maguire säger sen att när han gick tillbaka mot minibussen blev han och hans vän omringade av männen som började gå mot dem. Han säger att ”vi gick ner på våra knän, med händerna i luften. Och de började bara  slå oss. Det fick en av mina händer i handbojan. De slog på mina ben och sa att min karriär är över, ’ingen mer fotboll du kommer inte spela igen’.” Maguire säger här att han vid den här tidpunkten tänkte att det inte fanns en chans att de var poliser, så att han försökte springa iväg med en hand i handbojan. ”Det är härifrån anklagelserna komer från. Detta är varför de säger att jag gjorde våldsamt motstånd och detta är vad misshandeln är – inga slag hade utdelats. Jag trodde inte de var poliser.”
  • Han avslutar med att säga att han sen togs till polisstationen och sattes i en cell. ”Det var nu jag kände lite lättnad, hur galet det än låter. Det var andra personer i cellen som sa till mig att lugna ner mig, och det kändes som en lättnade egersom det var första gången jag faktiskt trodde att jag var i fängelse.”

I klippet nedan finns ytterligare en del av intervjun.