Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Nymodigheter säsongen 2020/21: VAR igen och turneringen alla vill undvika

På lördag är Premier League tillbaka. Den här gången efter ett ovanligt kort uppehåll. Som vanligt är det diverse som är nytt inför den nya säsongen. Just i år påverkar förstås världsläget en hel del. Annars justeras regelboken igen och när det gäller VAR tvingas Premier League anpassa sig.

Dessutom sker tämligen dramatiska förändringar gällande Europakvalificering.

(Med reservation för att vi har missat något.)

Uefa Europa Conference League

Uefa vad för nåt? Jo, säsongen 2021/22 introducerar Uefa en ny turnering, kallad Uefa Europa Conference League. Turneringens huvudsyfte förefaller vara att klubbarna från de rika ligorna inte ska behöva stöta på klubbar från fattiga ligor i samma utsträckning som tidigare. Hur som helst betyder det Europaspel för fler klubbar (96 klubbar spelar gruppspel i någon Europacup nästa säsong, jämfört med 80 nu), men samtidigt kommer den nya turneringen givetvis ha lägre status.

Nästa säsong får vi således tre Europacuper med åtta fyralagsgrupper vardera. Fortsatt gäller att grupptreorna i Champions League droppar till Europa League-slutspelet. Då det blir färre lag i Europa League innebär det att gruppvinnarna där går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna ställs mot en klubb från Champions League i den första gruppspelsomgången.

På samma sätt går grupptreorna i Europa League in i slutspelet i Conference League.

Champions League-kvalificering

Inga förändringar. De fyra bästa i Premier League 2020/21 spelar Champions League 2021/22.

En Champions League-plats kan också säkras genom vinst i Champions League eller Europa League.

(I den osannolika händelse att de båda Europacuperna vinns av engelska klubbar som dessutom placerar sig utanför topp 4 i ligan blir det inget Champions League-spel för ligafyran. Men det ska typ inte kunna hända.)

Europa League-kvalificering

För engelsk del positivt och negativt. Det positiva är att statusen på Europa League rimligen borde höjas då det är färre lag i turneringen. Detta gynnar då de engelska lagen som får spela Europa League. Det negativa är att bara två engelska klubbar får spela Europa League nästa säsong.

Ligafemman och FA-cupvinnaren spelar gruppspel i Europa League nästa säsong.

Skulle FA-cupvinnaren redan ha en Europaplats via ligaspelet går den vakanta platsen till ligasexan.

Från och med säsongen 2021/22 kan en Europa League-plats också säkras genom vinst i Conference League.

Conference League-kvalificering

En engelsk klubb får delta i Conference League och den klubben går in i playoff, där seger ger en plats i gruppspelet.

Den engelska Conference League-platsen tas av ligacupvinnaren. Skulle ligacupvinnaren redan vara kvalificerad för Europaspel går platsen istället till ligasexan. Skulle ligasexan ha fått FA-cupvinnarens plats i Europa League går Conference League-platsen till ligasjuan.

Större Champions League-chans för damlaget

På damsidan introduceras gruppspel (16 lag) i Champions League säsongen 2021/22. För England innebär det att de tre bästa lagen i ligan nu kvalificerar sig för (kval till) Champions League.

 • Mästaren går in i gruppspelet
 • Ligatvåan går in i den andra kvalomgången, där vinnarna säkrar en gruppspelsplats
 • Ligatrean går in i den första kvalomgången

På den nya Uefarankningen är England emellertid fyra. Därmed kommer det engelska mästarlaget nästa säsong gå in i den andra kvalomgången 2022/23 (ingen förändring för tvåan och trean, Englands tre platser är trygga i flera år framåt).

Coronaansvaret läggs på klubbarna

Premier Leagues regel C.1B. slår fast att klubbar som inte erhåller säkerhetstillstånd för spel på sin egen arena i en specifik hemmamatch måste spela den matchen på neutral plan. Detta gäller endast för matcher som spelas bakom stängda dörrar, till följd av covid-19.

(Premier League Handbook)

Tre byten

Systemet med fem tillåtna byten har gjort sitt. I samtliga turneringar som Uniteds herrlag deltar i gäller att det endast är tillåtet med tre byten under match (med möjlighet för ett fjärde byte i förlängning). Matchtrupperna har också reducerats till 18 spelare igen.

Detta gäller även på ungdomssidan i Premier League 2, U18 Premier League, EFL Trophy och FA Youth Cup (dock bara 16 spelare i matchtrupperna, undantaget EFL Trophy, där det är 18).

Det enda undantaget är Uefa Youth League. Sedan några år tillbaka tillåter Uefa fem byten i ungdomsturneringen.

Men fem byten för damerna

Nej, helt borta är systemet med fem byten faktiskt inte. För damlaget gäller att fem byten tillåts. Men lagen får bara byta vid tre spelavbrott, som var fallet i herrfotbollen i somras.

Deadline day under säsong, igen

De engelska klubbarna tyckte att det var olämpligt med spelarövergångar under säsong. Så deadline day flyttades till före säsongens start. Om vi börjar så följer de andra ligorna efter, tänkte engelsmännen. Européerna tittade på och tänkte: Fördel för oss.

Så efter två år av misslyckat revolutionsförsök gör England återigen som alla andra.

Transferfönstret stänger måndagen den 5 oktober.

Nej, det var för enkelt. Det finns ytterligare ett fönster, för inhemska övergångar endast. Detta fönster har öppet till den 16 oktober. Förutom att internationella värvningar då inte tillåts får Premier League-klubbarna heller inte göra affärer sinsemellan. Det är bara affärer mellan Premier League och EFL som tillåts.

VAR som i resten av världen

Inför förra säsongen introducerades VAR i Premier League. Eftersom England är England så gjorde England det givetvis på sitt eget sätt. Eftersom England är England blev det givetvis skit.

Egentligen hade nog engelsmännen tänkt fortsätta på sitt sätt. De vet ju faktiskt bäst.

Men nu råkar Premier League vara den enda ligan som hela världen bryr sig om. Så Fifa konstaterade: Detta funkar inte. Om inte England anpassar sig frivilligt så får vi väl tvinga dem.

Fifa har nu tagit över ansvaret för VAR från Ifab (som skriver fotbollens regelbok) och Fifa har bestämt att alla ska göra lika. Det innebär följande:

 • Domarna kommer nu att använda monitorn för att ändra (eller bekräfta) subjektiva beslut.
 • Offside ändras inte alls. Det blir samma skit som förra säsongen. Alla vet att det är skit och Fifa och Ifab utvärderar alternativ men det dröjer åtminstone till säsongen 2022/23 innan vi kan vänta bättring.
 • Offsideflaggor ska hållas nere vid en omedelbar målchans. Först när anfallsfasen är avslutad ska den assisterande domaren flagga för offside.
 • straffar ska VAR användas för att kontrollera att målvakten inte lämnar linjen för tidigt samt att inga utespelare går in i straffområdet för tidigt.
 • Förra säsongen rånades Sheffield United på ett mål mot Aston Villa. Hawk-Eye, som hanterar målkamerorna, påstår sig nu ha fixat det problemet. På sätt och vis. Skulle samma situation uppstå igen ska målkameran nu varna domarna att kameran kan ha varit obstruerad.

Läs mer på ESPN.

Nytt i regelboken

Inför förra säsongen säsongen ändrades regelboken väsentligt. Det gick givetvis inte helt smärtfritt, så nu justeras vissa regler igen.

 • Handboll: Den största förändringen är att regelboken nu definierar vilken del av armen som är att betrakta som hand (större delen av armen och hela handen) och vilken del som inte är hand (typ axeln). Kommer det att hjälpa oss förstå regeln? Förmodligen inte.

 • Mer handboll: I England har de tidigare varit restriktiva med att döma hand men nu kommer de att närma sig den europeiska tolkningen. Detta torde betyda att vi får se fler straffar. Bruno Fernandes vinner nog skytteligan den här säsongen.
 • Offensiv handboll: Fortfarande kommer mål att underkännas för oavsiktlig offensiv handboll. Nu är det emellertid bättre definierat när detta ska appliceras (bara omedelbart före målchans), vilket borde ge något färre bortdömda mål.
 • Straffläggning: Varningar från matchen följer inte längre med till straffläggning. Detta för att regelmakarna inte vill att fuskande målvakter ska bli utvisade.
 • Lovande anfall som stoppas med ojusta medel ska resultera i varning. Förutom om domaren lämnar fördel.

Ifab har regelboken på sin hemsida.

Inget vinteruppehåll

Förra säsongen introducerades ett vinteruppehåll i engelsk fotboll. Det är borta nu. Men bara för den här säsongen.

Vinteruppehållet möjliggjordes med en delad omgång (där hälften av klubbarna spelade ena veckan och resterande andra veckan). Den är fortfarande kvar av teveskäl, men ligger nu mitt i veckan.

Kortare gruppspel i Women’s League Cup

I Women’s League Cup delas de 23 lagen (det ska egentligen vara 24) den här säsongen in i sex grupper istället för fyra som annars är brukligt. Det resulterar i att gruppvinnarna tillsammans med de två bästa tvåorna går till kvartsfinal, istället för toppduon i varje grupp.

Enkelmöte i ligacupens semifinal

Ytterligare en tillfällig förändring är att det den här säsongen inte blir dubbelmöte i ligacupens semifinal. Lotten avgör hemmalag.

Inga omspel i FA-cupen

I FA-cupen blir det inga omspel. Återigen en förändring bara för den här säsongen.

Nästa säsong gäller återigen att det blir omspel till och med omgång 4.

Nya lag i ungdomsserierna

Ungdomsserierna har nu utökats med två lag. Burnley, Crystal Palace och Leeds tillkommer medan Swansea drog sig ur av ekonomiska skäl.

U17 Premier League Cup

U18 Premier League Cup och U16 Premier League Cup kombineras den här säsongen till U17 Premier League Cup. Detaljerna är fortfarande väldigt knapphändiga.

Champions League och Uefa Youth League

Uniteds herrlag får den här säsongen delta i Champions League. Till följd av detta får vi dessutom ställa upp med ett U19-lag i Uefa Youth League.

Turneringsinformation och regler

På vår sida Turneringsinformation och regler samlar vi den grundläggande informationen om de turneringar som Manchester United deltar i. Dessutom information om spelarregistrering, avstängningar och mycket annat.