Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Landslagskollen: Det oförsvarbara vansinnet fortsätter

Peru v Brazil - South American Qualifiers for Qatar 2022

Så har säsongens tredje landslagsuppehåll kommit. I Europa spelas avgörande EM-kvalmatcher, meningslösa Nations League-matcher och idiotiska träningsmatcher. Utanför Europa ska det kvalas i Afrika och Sydamerika.

Personligen förstår jag verkligen inte hur detta får fortgå. Som jag förstår det är infektionsrisken under match liten medan den är mycket stor i omklädningsrum. I klubblagsfotbollen är detta ett mindre problem, där befinner sig spelarna i förhållandevis säkra bubblor (det är liksom bara kolla på hur få smittade spelare vi faktiskt hade när fotbollen återupptogs i somras).

Landslagsfotbollen ser istället spelare från olika bubblor blandas. Det är som gjort för att sprida viruset.

Detta sagt innan vi ens beaktar hur spelschemat ser ut den här säsongen. Lagen matchar otroligt tätt och det resulterar i fler skador än normalt. Nu ska vi dessutom under landslagsuppehållen trycka in ytterligare en match. Dessutom är det ju som regel spelarna som spelar mest i klubblagen som också spelar i landslagen.

Infektionsrisken är oförsvarbart stor. Skaderisken är oförsvarbart stor. Beslutet att spela de här matcherna är fattat utan någon som helst hänsyn till spelarnas hälsa.

Men nu ska landskamper spelas och i den här artikeln går vi igenom vilka Unitedspelare som ska spela var och när.

A-landslag

Totalt är 16 Unitedspelare kallade för uppdrag med sina respektive landslag.

Brasilien (Telles)

Alex Telles skrev på för United och drog direkt till Sydamerika för landslagsspel. Han spelade sedan mot Paris Saint-Germain bara för att därefter testas positiv för covid-19. Vi har inte sett Telles sedan dess men nu har han rest till Brasilien för att spela VM-kval.

Det hela är verkligen fullständigt vansinnigt. För United kan det ändå ses som positivt om Telles får spela, han behöver matchträning. Men sannolikheten för att han får spela är väl inte så värst stor.

Venezuela (H) och Uruguay (B) väntar i VM-kvalet, där Brasilien har inlett med två vinster på två matcher.

Elfenbenskusten (Bailly)

Eric Bailly satt på bänken mot Newcastle men har därefter spenderat sin tid i skadestugan. Detta hindrade emellertid inte Elfenbenskusten att kalla honom till kvalmatcherna i november.

Återstår att se om Bailly är i speldugligt skick.

Kval till afrikanska mästerskapen står på programmet, med dubbelmöte mot tabelltoppande Madagaskar.

England (Maguire, Rashford, Henderson)

Marcus Rashford blev skadad mot Everton och ansluter därför till den engelska landslagssamlingen först på torsdag, meddelar det engelska fotbollsförbundet. Därmed utgår jag från att han missar träningsmatchen mot Irland.

Månne kan Dean Henderson få sin landslagsdebut mot Irland. Harry Maguire är, förstås, också med i truppen. Däremot är Aaron Wan-Bissaka och Luke Shaw (som sedan blev skadad) fortsatt oönskade av förbundskapten Gareth Southgate.

Förutom träningsmatchen mot Irland väntar Nations League mot Belgien (B) och Island (H). Hemmamatchen mot Island kommer eventuellt inte spelas i England. Island ska nämligen spela i Danmark och de som har varit i Danmark är inte välkomna i England. Det var snack om Albanien men det verkar som att det blir spel i Tyskland ifall det inte går att spela i England.

För England är det två vinster som gäller om de ska ha en chans att vinna gruppen.

Frankrike (Martial, Pogba)

Anthony Martial och Paul Pogba kallades till det franska landslaget och förbundskapten Didier Deschamps passade på att snacka skit.

Det vankas träningsmatch mot Finland och sedan Nations League mot Portugal (B) och Sverige (H). Portugal måste (mest troligt) besegras om det ska bli gruppseger. Lyckas fransmännen med det spelar det ingen roll hur det går mot Sverige.

Nederländerna (Van de Beek)

Donny van de Beek byter Manchester Uniteds bänk mot Nederländernas. Ja, lite spel blir det säkert. Kanske till och med en match från start.

Träningsmatch (Spanien) följt av Nations League (Bosnien och Polen). Nederländerna kommer att sluta etta, tvåa, trea eller fyra i gruppen.

Nordirland (Galbraith)

En ordinarie plats i Manchester Uniteds U23 är tillräckligt för en plats i den nordirländska landslagstruppen. Ethan Galbraith är väl med mest för att se och lära, inför en framtida roll som nyckelspelare. En bra erfarenhet torde det hur som helst bli.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska landslag spelar Nordirland faktiskt en match som betyder något. Slovakien kommer på besök i EM-kvalfinalen.

Därefter väntar dubbla Nations League-matcher (Österrike, Rumänien) och Nordirland slåss för att undvika nedflyttning. Jag misstänker att en och annan nordirländare kan ha huvudvärk mot Österrike om det går vägen mot Slovakien. 

Portugal (Fernandes)

Bruno Fernandes borde lindas in i bomull men ska istället spela träningsmatch mot Andorra samt Nations League mot Frankrike och Kroatien. Jag säger inte att Andorra har valts som motstånd för att hjälpa Cristiano Ronaldo att bli tidernas meste landslagsmålskytt på herrsidan. Men så är det förmodligen.

Matchen mot Frankrike är avgörande i Nations League-gruppen. Seger garanterar avancemang. Slutar det lika behöver Portugal vinna mot Kroatien och vid förlust mot Frankrike är förstaplatsen borta.

Skottland (McTominay)

Mittbacken Scott McTominay ska leda Skottland i EM-kvalfinalen borta mot Serbien. En tuff uppgift men skottarna har självförtroende efter åtta raka matcher utan förlust (sex riktiga vinster och en vinst på straffar). Jo, det är helt sant. Skottland har inte förlorat sedan i oktober förra året. Ur tid är leden [sic!].

Det vankas Nations League också (Slovakien, Israel) och som ni förstår av åtta matcher utan förlust har Skottland en jättestor chans att vinna gruppen. Det enda som kan stoppa skottarna är om de firar en EM-plats för hårt.

Spanien (De Gea)

David de Gea är förstås med i den spanska truppen. Träningsmatch mot Nederländerna och sedan Nations League mot Schweiz (B) och Tyskland (H). Spanien leder gruppen men om det blir två förluster kan de i teorin sluta sist.

Sverige (Lindelöf)

För Victor Lindelöf och Sverige handlar det bara om att undvika sistaplatsen i Nations League-gruppen. En seger mot Kroatien är ett absolut måste och sedan gäller det att ta poäng i Frankrike eller, vilket förefaller vara den bästa chansen, hoppas att Portugal vinner mot Kroatien. Ja, det räcker nog inte bara med att vinna mot Kroatien, Sverige behöver förmodligen minst matcha dem på inbördes möte också.

Sverige ville använda Lindelöf i träningsmatchen mot Danmark (ännu inte inställd enligt det senaste jag läst) men Manchester United tittade på Sverige med trötta ögon och sa: Glöm det.

Uruguay (Cavani)

Långresa väntar för Edinson Cavani som är tillbaka i Uruguays landslagstrupp. En idiotisk långresa förstås men matchträning för Cavani kan nog ändå ses som positivt. VM-kval mot Colombia (B) och Brasilien (H) väntar för ett Uruguay som har tre poäng efter två matcher.

Wales (James, Levitt)

Daniel James och Dylan Levitt är med men Ryan Giggs fick stanna hemma (eller i finkan?). Träningsmatch mot USA samt Nations League mot Irland och Finland (båda hemma) står på programmet. Wales och Finland slåss om gruppsegern och det är fördel Wales.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).

Facundo Pellistri är inte uttagen.

Phil Jones är skadad.

Juan Mata är inte uttagen.

Mason Greenwood är inte uttagen.

Lee Grant är inte uttagen.

Jesse Lingard är inte uttagen.

Marcos Rojo är inte uttagen.

Andreas Pereira är inte uttagen.

Fred är inte uttagen.

Sergio Romero är inte uttagen.

Luke Shaw blev skadad mot Everton och förväntas bli borta en månad. Lämnades dessförinnan utanför den engelska truppen, trots rykten om att han skulle bli uttagen.

Tim Fosu-Mensah är inte uttagen.

Odion Ighalo har slutat i landslaget.

Aaron Wan-Bissaka är inte uttagen.

Nemanja Matic har slutat i landslaget.

Brandon Williams är inte uttagen.

Axel Tuanzebe är inte uttagen.

Joel Pereira är inte uttagen.

Tahith Chong var med i U21-landslagets bruttotrupp men när den bantades var han en av spelarna som petades.

Amad Diallo är inte uttagen.

Ungdomslandslag

U21-landslagen kör på som vanligt men i övrigt är det liten eller ingen aktivitet för ungdomslandslagen just nu. De yngre engelska landslagen samlas för träningsläger men i övrigt har jag inte hittat något landslag som har informerat om samling (jag utesluter inte att ytterligare något landslag samlas, förbunden är inte alltid jättebra på informationsspridning).

Värt att notera är att England vad det verkar har slutat publicera information om U17-landslaget.

England U20 (Garner)

James Garner är kallad till U20-landslagslagets samling. Bara träning, ingen match.

England U19 (Mengi)

Teden Mengi är kallad till U19-landslagets samling. Bara träning, ingen match.

England U18 (Fish, Pye)

Will Fish och Logan Pye är kallade till U18-landslagets samling. Bara träning, ingen match.

Portugal U21 (Dalot)

Den tillfälliga Milanspelaren Diogo Dalot har kallats av Portugals U21-landslag för de avslutande EM-kvalmatcherna. Portugal har sex poäng upp till Nederländerna men har ändå förstaplatsen i egna händer. Detta då Portugal har tre matcher (Belarus, Cypern och Nederländerna, samtliga hemma) kvar att spela.

Allt tyder på att Portugal efter de nästan garanterade segrarna mot Belarus och Cypern kommer att vara EM-klara hur det än går mot Nederländerna.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Joe Hugill har meriter från Englands U18 men blev inte uttagen den här gången.

Ethan Laird har varit skadad. Har meriter från Englands U19 men är nu U20-spelare.

Dillon Hoogewerf har meriter från Nederländernas U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Noam Emeran har meriter från Frankrikes U19. Ingen samling den här gången.

Hannibal har meriter från Frankrikes U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Willy Kambwala har meriter från Frankrikes U17. Ingen samling den här gången.

Aliou Traoré har meriter från Frankrikes U19. Har nu blivit U20-spelare. Ingen samling den här gången.

Harvey Neville har meriter från Irlands U19. Ingen samling den här gången.

Charlie McCann har meriter från Irlands U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Luca Ercolani Har meriter från Italiens U20. Är nu U21-spelare men har ännu inte fått chansen på den nivån.

Dermot Mee har meriter från Nordirlands U19. Ingen samling den här gången.

Hansen-Aaroen har meriter från Norges U16. Har nu blivit U17-spelare. Ingen samling den här gången.

Lukasz Bejger har meriter från Polens U19. Ingen samling den här gången.

Martin Svidersky har meriter från Slovakiens U19. Ingen samling den här gången.

Arnau Puigmal har meriter från Spaniens U19. Är nu U20-spelare. Ingen samling den här gången.

Anthony Elanga har meriter från Sveriges U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Johan Guadagno har meriter från Sveriges U17. Är nu U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Matej Kovar har meriter från Tjeckiens U20. Har nu blivit U21-spelare men har ännu inte fått chansen på den nivån.

Ondrej Mastny har meriter från Tjeckiens U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Iestyn Hughes har meriter från Wales U19. Ingen samling den här gången.

Charlie Savage har meriter från Wales U17. Har nu blivit U18-spelare. Wales har inget U18-landslag.

Owen Hampson har meriter från Wales U17. Ingen samling den här gången.

Chris Popov har meriter från Wales U17. Ingen samling den här gången.

Damlandslag

Landslagsuppehållen sammanfaller inte på herr- och damsidan, så här följer en genomgång av vad Unitedspelarna uträttade under samlingen i oktober. Ny samling väntar i månadsskiftet november/december.

England Dam (McManus, Toone, M Turner, Zelem)

Abbie McManus, Ella Toone, Millie Turner och Katie Zelem var med på det engelska träningslägret. De skulle egentligen ha spelat match mot Tyskland men den stoppades av covid.

Zelem blev uppkallad sedan Alessia Russo lämnat återbud.

Nederländerna Dam (Groenen)

Jackie Groenen sköt Nederländerna till EM med det matchavgörande 5-0-målet mot Estland. Dessförinnan hade hon även satt bollen i nät för 3-0. Därefter startade hon även i vad som effektivt var en träningsmatch mot Kosovo.

Skottland Dam (Hanson, Ross, Smith)

Skottland gjorde jobbet mot Albanien (3-0) men föll tungt mot Finland i EM-kvalet. Kirsty Hanson och Jane Ross startade mot Albanien och var inhoppare mot Finland. Tvärtom för Kirsty Smith.

Skottland har fortfarande en EM-plats inom räckhåll, men då måste det nog bli vinster mot Portugal (B) och Finland (H) under nästa samling.

Wales Dam (Jones, Ladd, Williams)

För Wales blev det en programenlig seger mot Färöarna (4-0) och en programenlig förlust mot Norge (1-0). Wales hopp är nu att Belarus tar poäng mot Nordirland, annars blir det förmodligen en tredjeplats i gruppen på sämre inbördes möte mot Nordirland.

Hayley Ladd spelade 90 minuter som mittback i båda matcherna. Uniteds U21-spelare Carrie Jones och Chloe Williams var oanvända avbytare.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de spelare som relativt nyligen har varit med i landslag men av någon anledning inte är det den här gången. Här noteras att rapporteringen kring ungdomslandslagen på damsidan ofta är bristfällig.

Ona Batlle var skadad under samlingen.

Mary Earps blev inte uttagen.

Tobin Heath: ingen samling för USA.

Christen Press: ingen samling för USA.

Alessia Russo blev uttagen till det engelska landslaget men lämnade återbud på grund av skada. Hon blev sedan värre skadad på träning med United.

Lucy Staniforth blev inte uttagen.

Lotta Ökvist blev inte uttagen till det svenska a-landslaget och U23-landslaget hade ingen samling.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Onsdag 11 november:

  • 20.45: Nederländerna – Spanien (träningsmatch) [Van de Beek mot De Gea]
  • 20.45: Portugal – Andorra (träningsmatch) [Fernandes]
  • 21.10: Frankrike – Finland (träningsmatch) [Martial, Pogba]

Torsdag 12 november:

  • 20.00: Elfenbenskusten – Madagaskar (kval till afrikanska mästerskapen) [Bailly]
  • 20.30: Portugal U21 – Belarus U21 (EM-kval) [Dalot]
  • 20.45: Serbien – Skottland (EM-kval) [McTominay]
  • 20.45: Nordirland – Slovakien (EM-kval) [Galbraith]
  • 20.45: Wales – USA (träningsmatch) [James, Levitt]
  • 21.00: England – Irland (träningsmatch) [Maguire, Henderson]

Fredag 13 november:

  • 21.30: Colombia – Uruguay (VM-kval) [Cavani]

Lördag 14 november:

  • 01.30: Brasilien – Venezuela (VM-kval) [Telles]
  • 20.45: Portugal – Frankrike (Nations League) [Fernandes mot Martial, Pogba]
  • 20.45: Schweiz – Spanien (Nations League) [De Gea]
  • 20.45: Sverige – Kroatien (Nations League) [Lindelöf]

Söndag 15 november:

  • 15.00: Slovakien – Skottland (Nations League) [McTominay]
  • 18.00: Nederländerna – Bosnien-Hercegovina (Nations League) [Van de Beek]
  • 18.00: Wales – Irland (Nations League) [James, Levitt]
  • 20.30: Portugal U21 – Cypern U21 (EM-kval) [Dalot]
  • 20.45: Belgien – England (Nations League) [Maguire, Rashford, Henderson]
  • 20.45: Österrike – Nordirland (Nations League) [Galbraith]

Tisdag 17 november:

  • 14.00: Madagaskar – Elfenbenskusten (kval till afrikanska mästerskapen) [Bailly]
  • 20.45: Frankrike – Sverige (Nations League) [Martial, Pogba mot Lindelöf]
  • 20.45: Kroatien – Portugal (Nations League) [Fernandes]
  • 20.45: Spanien – Tyskland (Nations League) [De Gea]

Onsdag 18 november:

  • 00.00: Uruguay – Brasilien (VM-kval) [Cavani mot Telles]
  • 20.30: Portugal U21 – Nederländerna U21 (EM-kval) [Dalot]
  • 20.45: England – Island (Nations League, spelas eventuellt i Tyskland) [Maguire, Rashford, Henderson]
  • 20.45: Polen – Nederländerna (Nations League) [Van de Beek]
  • 20.45: Israel – Skottland (Nations League) [McTominay]
  • 20.45: Nordirland – Rumänien (Nations League) [Galbraith]
  • 20.45: Wales – Finland (Nations League) [James, Levitt]