Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vår kvalitet i andra halvlek var skillnaden

West Ham United v Manchester United - Premier League

Manchester United leker verkligen Dr. Jekyll and Mr. Hyde den här säsongen. Matchen på London Stadium under lördagskvällen var inget undantag. En klappkass första halvlek följdes upp av en bättre andra och tack vare assistans från Marcus Rashford och Bruno Fernandes kunde United återigen vända och vinna en fotbollsmatch. 

Senaste gången Manchester United vann borta mot West Ham i ligan var 2017, då stod Zlatan Ibrahimovic och Juan Mata för målskyttet. Igår var den senare av dessa delaktig i att United återigen vände och vann en ligamatch. Spanjoren serverade Marcus Rashford, som chippade in slutresultatet 3-1.

Men, vi tar det från början.

För vad hände egentligen? Eller rättare sagt, vad är det som händer? Det är inte en engångsföreteelse att United verkar ha glömt bort vilken sport man sysslar med förrän motståndarlaget har gjort mål. Igår tog det ännu längre tid att inse.

West Ham körde över det zebraklädda laget i första halvlek och hade med lite mer skärpa i de avgörande momenten kunnat gått in till halvtid i en 3-0-ledning.

Ett bristande passningsspel tillsammans med en obefintlig rörelse hos samtliga är den enkla förklarningen till haveriet.

Något behövdes göras. Lösningen fanns på bänken.

Ole Gunnar Solskjaer visade med all tydlighet att han först och främst har fokus på Champions League och placerade därför Fernandes och Rashford utanför startelvan. Det går att argumentera både för att det var rätt och fel.

Summa summarum blev hursomhelst utfallet positivt. När inga andra tycks bry sig, och när inga andra vill ta tag i det, då visar portugisen och hemmasonen vad det betyder att representera klubben.

Duon kommer in och ger United energi och väcker hela laget. Rashford sätter fart, utmanar, och är allmänt irriterande för West Ham-försvaret. Fernandes? Han är överallt.

När Paul Pogba prickskjuter in kvitteringen från närmare 25 meter (?) är det som om att alla spärrar släpper och man får någon kollektiv insikt: ”Hey, vi kan ju faktiskt spela fotboll.”

Mason Greenwood skjuter kort därpå in 2-1, och lika mycket som United behövde det, behövde han det själv. Målet var ett som kan jämföras med att av många från Robin van Persie. Och hur mycket jag än gillar liknelsen mellan tonåringen och holländaren, börjar jag luta mer och mer åt att det är dags att skilja på dem. Greenwood bör inte jämföras med någon, av den enkla anledningen att han är ett unikum.

Och så tillbaka där vi började. Matchens spelare sätter med kvarten kvar spiken i kistan, påpassligt framspelad av, just det, Juan Mata.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Nedan följer en sammanfattning av vad Solskjaer hade att säga efter matchen.

…om hur det svänger

 • Mycket som spelar in.
 • Hade mycket boll i första men skapade inte mycket.
 • De hade chanser men vår kvalitet vi hade i andra halvlek blev skillnaden.

…om West Ham

 • Spelar mot ett bra lag. De har spelat oavgjort mot många topplag.
 • Vi kunde inte kontrollera det i första halvlek.
 • Mentaliteten är något att ta med sig. Tro på oss själva.

…om första målet

 • Kan inte avgöra om bollen var ute.
 • Ett mycket bra mål av Pogba.
 • Finns så mycket man kan diskutera med VAR. Kan ha varit ett mänskligt misstag (vid första målet).

…om Bruno Fernandes

 • Lång säsong. Ville inte använda honom från start.
 • Stor match på tisdag, så elvan blev lite annorlunda.

…om Freds frånvaro

 • Inte skadad.
 • Han gör sig redo för resten av säsongen.
 • Vi behövde längd i matchen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter West Ham United – Manchester United 1-3

Spelarbetyg: West Ham United – Manchester United 1-3