Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: RB Leipzig – Manchester United

Manchester United v RB Leipzig: Group H - UEFA Champions League

Manchester United har rest till Tyskland för att spela en direkt avgörande Champions League-match mot RB Leipzig. Vinnaren får spela Champions League i vår, förloraren tvingas ner i Europa League.

Förutsättningarna är enkla. Om United undviker förlust går vi till slutspel, vid förlust är vi utslagna. För Leipzig är det bara vinst som gäller (i teorin kan de gå vidare vid oavgjort men då måste PSG förlora mot Istanbul och det förefaller vara uteslutet).

Manchester United

Efter en fantastisk start på gruppspelet är det nu kniven mot strupen för United. Uppladdningen försvårades när Paul Pogbas agent Mino Raiola på måndagen förkunnade att fransmannen vill lämna United.

“Jag kan säga att det är över för Paul Pogba i Manchester United,” sa Raiola till Tuttosport. “Manchester Uniteds styrelse vet att de riskerar att förlora Pogba på fri transfer [sommaren 2022], för spelaren har ingen intention att förlänga kontraktet.”

Huruvida detta kommer som en nyhet för United och om det i så fall påverkar något inför morgondagens match är svårt att veta. Spontant tror jag ändå inte det.

Manchester United Training Session
Paul Pogba och Alex Telles på Uniteds träning före avresan till Tyskland.

Annars är förutsättningarna tämligen klara. Ole Gunnar Solskjaer tog med sig 23 spelare till Tyskland. Edinson Cavani och Anthony Martial stannade hemma efter skadorna de ådrog sig mot West Ham. Det ska emellertid bara vara mindre skador, förkunnade Solskjaer på dagens presskonferens. Vidare saknas Fred på grund av avstängning.

Däremot är Luke Shaw tillbaka i truppen och David de Gea är som väntat spelklar.

Nu har Shaw varit borta så pass länge att det skulle förvåna om han tar Alex Telles plats som vänsterback. Shaw i startelvan skulle väl i så fall vara om United har tänkt matcha en 3-5-2-formation. Det håller jag ändå som mindre troligt och då är det antingen 4-2-3-1 eller en mittfältsdiamant som gäller. Jag har sällan träffat rätt när jag trott på mittfältsdiamant men jag gissar ändå att det blir så imorgon. Dels fungerade det bra i hemmamatchen mot Leipzig och dels är anfallsalternativen med Cavani och Martial indisponibla ganska tråkiga.

De Gea i mål, Aaron Wan-Bissaka som högerback, Victor Lindelöf och Harry Maguire som mittbackar samt Alex Telles som vänsterback förefaller vara en självklarhet, med en liten, liten reservation för Shaw.

På mittfältet satt Nemanja Matic på bänken mot West Ham trots att Solskjaer förkunnade att han ville ha långa mittfältare på planen i den matchen. Det tolkar jag som att serben sparades till den här matchen.

Oavsett system tror jag att Scott McTominay tar en mittfältsplats och Bruno Fernandes tar förstås den offensiva positionen på mittfältet. Den sista platsen tror jag att Pogba tar. Solskjaer har med sina handlingar visat att Donny van de Beek ännu inte är en spelare för de största matcherna.

Mason Greenwood och Marcus Rashford är för mig inget optimalt anfallspar. Det illustrerades i matchen mot Southampton. Men alternativet att slänga in Daniel James bredvid Rashford är avsevärt sämre.

Skulle det bli en 4-2-3-1-formation är det sannolikt Juan Mata som går in i laget på Pogbas bekostnad. Byter vi till fembackslinje är det även då Pogba som offras.

Möjlig startelva:

RB Leipzig

“Vi har lärt oss av den första matchen,” förkunnar Leipzigs tränare Julian Nagelsmann. “Den visade oss definitivt att vi behöver ett annat sätt att anfalla på. United är väldigt starka defensivt, de låter dig inte få slå inlägg eller skapa chanser. Vi behöver visa mer variation, röra oss mer, ta oss in bakom försvaret.”

Han är en tränare som gillar att förändra, så en rimlig gissning är att 3-5-2-formationen som användes på Old Trafford inte är aktuell nu. Samtidigt släppte fyrbackslinjen som matchades mot Istanbul och Bayern München in sex mål totalt.

Defensiven överlag är ett problem för Nagelsmann. Lukas Klostermann gick söder i oktober och därefter har laget bara hållit nollan två gångar, varav en gång på de tio senaste matcherna. Imorgon saknas dessutom Dayot Upamecano, som är avstängd.

Offensivt ser det då bättre ut. Trots sex insläppta mål totalt blev det seger (4-3) mot Istanbul och oavgjort (3-3) mot Bayern, båda matcherna på bortaplan.

FC Bayern Muenchen v RB Leipzig - Bundesliga
RB Leipzig firar sedan Emil Forsberg kvitterat mot Bayern München.

Idag meddelades att Lazar Samardzic har testats positiv för covid-19. Men han har spelat noll Champions League-minuter i karriären, så det har ingen påverkan inför morgondagen. Hwang Hee-chan har varit ute på grund av covid men kan eventuellt vara tillbaka nu. Får han spela skulle det överraska och då blir det som inhoppare.

Förutom Klostermann och Upamecano har Leipzig högerspringaren Benjamin Henrichs och mittfältaren Konrad Laimer som notabla spelare på frånvarolistan.

Péter Gulácsi vaktar målet, Nordi Mukiele spelar till höger och Angeliño spelar till vänster i backlinjen. Ena mittbackspositionen tas av Ibrahima Konaté och han får förmodligen Willi Orban som partner. Det främsta alternativet i mittförsvaret är Marcel Halstenberg.

På mittfältet har Marcel Sabitzer och Amadou Haidara fått stort förtroende på slutet medan Emil Forsberg och Christopher Nkunku brukar spela i offensiven. Kevin Kampl, Tyler Adams och Dani Olmo utmanar om speltid på mittfältet eller positionerna bakom anfallaren. På topp antingen Alexander Sorloth eller Yussuf Poulsen. Mot Bayern München i helgen fick Justin Kluivert chansen i anfallet och då tog Forsberg den centrala anfallspositionen, så Nagelsmann är odiskutabelt oförutsägbar.

Möjlig startelva:

Historik

Morgondagens möte blir blott den andra matchen någonsin mellan Manchester United och RB Leipzig. Den första vanns av United med 5-0. Marcus Rashford gjorde hattrick.

Höjdpunkter på Uniteds Youtube-kanal.

Visste ni att…

 • RB i RB Leipzig är en förkortning för ett nonsensord. Lite på samma sätt som hela klubben är en nonsensklubb.
 • United har bara vunnit 5 av 15 matcher i Tyskland.
 • Vi har dock bara förlorat 6 av 15 och imorgon räcker ju oavgjort.

Matchinformation

RB Leipzig
Manchester United
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 6:6
Tid: Tisdagen den 8 december 2020, 21.00
Plats: RB Arena, Leipzig
Domare: Antonio Mateu Lahoz (Spanien)
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Cavani (muskel, ev. 12 december)
 • Fred (avstängd, en match)
 • Martial (ljumske, ev. 12 december)
Tveksamma:

 • Shaw (matchform)
FORM
F4/11İstanbul BBCL1-2 
V21/11West BromHPL1-0 
V24/11İstanbul BHCL4-1 
V29/11SouthamptonBPL3-2 
F2/12PSGHCL1-3 
V5/12West HamBPL3-1 

RB Leipzig

Skador och avstängningar:

 • Henrichs (knä, inget datum)
 • Klostermann (knä, inget datum)
 • Laimer (fot, inget datum)
 • Samardzic (covid-19, inget datum)
 • Upamecano (avstängd, en match)
Tveksamma:

 • Hartmann (knä)
 • Hwang (covid-19)
FORM
V7/11FreiburgHligan3-0 
O21/11E FrankfurtBligan1-1 
F24/11PSGBCL0-1 
V28/11Arminia BHligan2-1 
V2/12Istanbul BBCL4-3 
O5/12Bayern MBligan3-3 

United mot RB Leipzig

Totalt: 11-0-05-0
Borta: 00-0-00-0
Champions League: 11-0-05-0
SENASTE MÖTENA
V2020-10-28HCL5-0 
Res med oss till Manchester!